Sagosen borte: Kan denne mannen fylle tomrommet i PSG?

Av: E. Fossnes/NTH

De siste åtte årene har det franske stjernegalleriet jobbet seg sakte men sikkert oppover i håndballverdenen. Etter inntoget av Qatar Sports Investments i 2012, har mange av de største profilene i internasjonal håndball ikledd seg klubbens drakt. Er dette året hvor eierne endelig får valuta for pengene de har investert?

Mange hevet øyenbrynene da klubben fikk de samme eierne som sine fotballkollegaer i 2012. Det er ikke til å legge skjul på at penger kan hente inn klassespillere på alle plasser. Men med store pengesummer, kommer store forventninger. Forventninger som PSG ikke har oppfylt til det fulle.

Nasser Al-Khelaifi, president i Paris Saint-Germain. Han er også styreleder i QSI.

Mellom 2012 og 2013 flydde det profiler inn på Stade Pierre de Coubertin, PSG hjemmebane. Luc Abalo, Igor Vori, Daniel Narcisse og kanskje den største signeringen, Mikkel Hansen ble introdusert i klubben.

Første ligatittel ble innkassert i 2012. Året etter ble de dog nummer to bak Dunkerque. Løsningen ble å hente kanskje tidenes beste håndballspiller foran sesongen 2014/2015.

Nikola Karabatic.

Etter å ha løftet trofeet den påfølgende sesongen, var klubben klar for sin første semifinale i Champions League. Der måtte de gi tapt mot ungarske Telekom Veszprem.

«Jubelbrøl» – PSG har vært suverene i fransk liga de siste sesongene.

Sesong etter sesong har franskmennene vunnet det som er å vinne i hjemlandet. Stjernespillere har kommet og gått gjennom flere år. Men mange eksperter har reagert på hvordan angrepsspillet til PSG har vært så individualisert. Det vil si at det er mindre fokus på LAG-systemer, og mer fokus på individuelle prestasjoner.

Det holder ikke når man møter Europas beste LAG i Champions League, gang atter gang. Spillere som manisk følger taktikken til treneren sin, og som hele tiden har en plan.

Planen til PSG har fungert til et visst punkt, men resultatene lyver ikke. Champions League trofeet er fortsatt ikke å se i klubbens skap.

Sagosen ut, «monsteret» fra Latvia inn

PSG har gjort utskiftinger år også. Ut har kanskje verdens beste håndballspiller, Sander Sagosen, forsvunnet. Det er naturligvis et enormt tap for et lag som har så store ambisjoner som PSG. Tomrommet vil være stort, og man er spente på hvem som skal fylle det.

Norges landslagsprofil meldte overgang til tyske THW Kiel. Det er et lag PSG mest sannsynlig kommer til å møte på i løpet av Europas største klubbturnering.

To legender har også forlatt skuta til trener Raul Gonzalez. Islandske Gudjon Valur Siguardsson la skoene på hylla etter en suksessrik og lang karriere.

Luc Abalo forsvant som kjent til norske Elverum, en signering som ikke kan beskrives som annet enn «gigantisk». Til tross for sine 35 år, er Abalo en verdensklassespiller. Han har vært med på hele reisen til PSG, men kulturbæreren har nå byttet ut Eifelltårnet med «Elgstua».

«Bohemen» Kim Ekdahl du Reitz har valgt å legge opp for andre gang i en alder av 31(!). Svensken har uttalt at han er en reiseglad mann, som vil oppleve verden. Han legger opp for å fortsette sine studier ved Universitet i Honk Kong.

«Monsteret» Dainis Kristopans blir en viktig brikke i PSG-laget

Det er stor grunn til å være optimist om du er PSG supporter. Klubben har gjennom alle år slitt med å finne en høyre bakspiller som er en naturlig «matchvinner». Mange tror at de nettopp har klart å finne denne mannen nå.

Tretti år gamle Dainis Kristopans kom fra tyske Fuchse Berlin, og blir en attraksjon i fransk liga. Han er 214 centimeter høy og veier 135 kilo. Uvanlig bevegelig for en spiller på sin størrelse, og har et enormt skudd. Han sammen med Nikola Karabatic og Mikkel Hansen vil utgjøre en svært sterk trio.

Latvieren vant Champions League med Vardar i 2018, og det er ingen tvil om at dette er en klassesignering.

Er superduoen Karabatic og Hansen sultne nok?

Nok en sesong, nok et år med stort press for stjerneduoen Nikola Karabatic og Mikkel Hansen. De to bakspillerne har vunnet alt som er å vinne, både for klubb og landslag. Varene har blitt levert etter de signerte for PSG. Trofe etter trofe har blitt hentet inn. Men i Champions League har det ikke gått veien. Det får en til å spørre:

Er de fortsatt sultne nok?

To ringrever som nå er på tampen av sine respektive karrierer. De trenger vel ikke å vinne noe mer?

De går inn i historien som to av de aller største. Et vinnerinstinkt og et talent man sjelden ser på en håndballbane. Man skal overhodet ikke avskrive duoen, men man kan sette spørsmålstegn. Tåler de den enorme belastingen og presset i år?

Disse faktorene kan bli avgjørende for det hardt satsende laget. «Mixen» mellom unge talenter og verdensklassespillere kan være fin. Men det spørs om mannskapet holder klassen når motstanderne heter Barcelona, Kiel, Veszprem og Kielce.

Kan pengene Qatar Sports Investement har feid ut endelig gi avkastning i et Champions League trofe? Fotballklubben til PSG klarte det ikke år heller, til tross for store signeringer.

Skal håndballherrene endelig fylle premieskapet til Paris Saint-Germain helt fullt?