Rikke Marie Granlund

Rikke Granlund: Ha tålmodighet!

Av: Nikki Schei
19. november 2020

Rikke Granlund har via Nordstrand, Bekkelaget, Halden og Oppsal havnet i Esbjerg på den danske vestkysten. EM-gull i beachhåndball har hun på merittlisten og nå kan det kanskje bli mere medaljer under et ev. EM. Topphandball tok en prat med Rikke.

Hei der, hvordan er det i Esbjerg? En veldig god start på sesongen for dere og nå litt tyngre i det siste. Hva er forklaringen mener du Rikke? Uff ja, nå har vi tapt tre av de siste fire kampene, men det var godt å få en seier i går mot Randers i serien. Forklaringen er nok den at vi har en litt tynn tropp, og når det er et tett kampprogram både her i Danmark og i Champions League så blir vi slitne etter mye reising. Det er nok sannheten.

Ja, dere har fått påfyll i troppen med Nerea Pena, hvordan er det? Veldig bra, hun er en klassespiller så bare hun får spilt sammen med oss en stund så blir det virkelig bra.

Hvorfor valgte du Esbjerg? Dere har jo blitt en skikkelig norsk koloni på Jylland. Hehe, ja det er morsomt når vi er såpass mange. Fint med en sånn gjeng synes jeg. For meg var det mest en tilfeldighet at jeg havnet her. Jeg spilte i Oppsal i eliteserien og når Kristine Breistøl ble hentet over tipset hun trenerapparatet om meg. De tok kontakt, Oppsal var utrolig greie som lot meg gå, så Esbjerg ble det og det har jeg virkelig ikke angret på. Proffe folk i klubben, en mulighet å spille med og imot de beste hele tiden, man kan jo egentlig ikke ha det bedre som håndballspiller.

Hva gjør du mellom alle treninger, kamper og reising? Jeg pugger, leser inn faget menneskerettigheter. Tenker at det er sunt å få litt annet faglig påfyll enn håndball.

Ok, så hvordan fyller du på hodet faglig, i håndball? Vi jobber mye med spill sekvenser på trening. Når jeg på trening omtrent hver dag møter verdensklassespillere så er det klart jeg utvikles. Så er det mye videoanalyse før kamper, særlig i Champions League hvor jeg prøver å se på skuddtyper, spilleres favoritthjørner osv. Lagene i Champions League møter vi ikke så ofte, derfor er det viktig å lese inn seg.

Hva slags keeper er du? Hva vil du si er dine styrker? Jeg er nok en målvakt som står mye på intuisjon. Lese skyttere og prøve jobbe etter det. Jeg er nok en litt utypisk keeper i hvordan jeg står, føler ikke helt standardmalen for hvordan man skal stå. Men det fungerer for meg og da skaper det trygghet å kunne stå bra. Sammen med de gjennomganger og kampplaner vi har før matcher gjør at jeg som keeper er så godt forberedt som praktisk mulig.

Nå har du fått noen år i Danmark pluss Champions League-spill i Europa. Ser du noen trender for deg som keeper som du vil dele? Det er mye tempo i spillet og det betyr at løpe hjem og dekke opp på kontringer er utrolig viktig for både meg og forsvaret. Løper man ikke hjem så blir det vanskelig for meg som keeper, så enkelt er det. Så ser vi jo at mange alt mer bruker 7-6 spill og det betyr at vi som keepere må få mye bedre kondisjon. Vi må løpe inn og ut og hvis dette blir brukt mye, så må vi orke å løpe også de siste fem-ti minuttene. Det blir skikkelig intervalløkter. Så synes jeg man ser dette med å få ut ballen så raskt som mulig. Gi laget mulighet til enklere scoringer.

Hva tenker du om situasjon vi er i? Tror du at det blir et EM i Danmark? Ja, det tror jeg. Det ser sånn ut fra det danske forbundet at de får det til. Rent egoistisk så håper jeg på det. Det er mitt første landslag så jeg håper at jeg får den muligheten, men jeg ser jo hvordan det ser ut i Europa.

Til sist Rikke, tre tips til fremtidige keeper? Hva mener du er viktig å tenke på? Det første er: du har god tid. Jeg ble ikke profesjonell før jeg var 27, så hvis du jobber riktig over tid så kan det bli bra. Og det fører meg over til nummer to: ha det gøy! Jeg får lov å ha min hobby som arbeid og det er veldig morsomt! Derfor blir nr 3: tålmodighet. Hold ut, ha det gøy fordi du får lov å trene og spille håndball. Det kommer selvfølgelig perioder når det stritter imot, men har du tålmodighet , har det gøy og lar tiden være til din hjelp – da kan du få oppleve mye!