Morten Nergaard stenger buret for Halden Topphåndball. Foto: Hans Petter Wille / Halden Topphåndball

(Rednings)mannen og legenden, Morten Nergaard: -Jeg tar ting på sparket, føles det bra, så kanskje.

Av: Magnus Gulliksen
10. november 2020

Da Halden Topphåndballs målvakt Niclas Graugaard Nielsen i september, av familiære årsaker og i samråd med klubben, fikk sin kontrakt terminert måtte Ulvene fra grensebyen på akutt keeperjakt. I noen uker gikk det rykter, og det ble spekulert heftig, før det ble klart. Klubben hadde sikret seg Morten Nergaard. 33-åringen er det nærmeste du kommer en keeperlegende i norsk herrehåndball.

Hva får en fyr, som egentlig hadde lagt opp, til å si ja til noe slikt. Han bor og jobber på Elverum, han er familiefar, og han har vunnet det som er å vinne i norsk håndball. Det gjør han neppe med Halden. Hva er motivasjonen? Jeg avtalte en prat med (rednings)mannen og legenden, Morten Nergaard

-Njaaaa, hvor mange titler har det blitt egentlig?

For noen uker siden skrev jeg en sak om Haslum-veteranen Anders Røe på disse sidene. Da han talte opp sine titler, slo han fast at Morten Nergaard ganske sikkert hadde vunnet mere enn han.

-Så Morten, hvor mange titler har du egentlig på håndballbanen?

-Njaaa, hvor mange har det blitt? Jeg har vel ni eller ti sluttspill, to eller tre NM og tre seriemesterskap. Jeg tenker jeg har 15 titler totalt, oppsummer Morten etter litt høyttenkning.

15 titler var forøvrig et feil svar. Men det ble oppklart først etter at vår prat var over, og det er noe jeg kommer tilbake på.

Du hadde et opphold i Fjellhammer i fjor, og i år er det Halden. Var det kun Elverum før den tid?

-Ja bortsett fra en liten tur i Aalborg så har det alltid vært Elverum. Jeg debuterte for Elverum, i første divisjon, da jeg var 16 år, og spilte vel den første kampen i den øverste divisjonen da vi rykka opp foran 03/04-sesongen. Eller var det i 04-05-sesongen? Jeg husker ikke helt, gliser Morten.

I følge Wikipedia rykket laget opp før 05/06-sesongen, men det gadd jeg ikke å bry Nergaard med. Han er uansett en klubb-legende, og vi unnskylder gjerne at han er bedre til å redde baller enn til å huske årstall. Han spilte sin siste kamp for Elverum da de vant sluttspillet i 2018/2019-sesongen. Da la han opp for godt, trodde han selv.

-Da var jeg helt sikker på at tiden som aktiv håndballspiller var over. Jeg var så lei av alt som hadde med håndball å gjøre at halvparten kunne vært nok, forteller Nergaard.

Håndballagent – Morten Nergaard driver også som agent for håndballspillere. Her har han bistått Emil Kheri Imsgard med ny Elverum-kontrakt: Foto: mortennergaard / Instagram

Lærer og håndballagent, men så dukket Fjellhammer opp

Det sivile livet til Nergaard er dog ikke helt uten håndball. Han jobber som lærer ved håndball-linja og idrettsavdelingen på Elverum Videregående skole, og han driver som håndball-agent gjennom selskapet MT Sportmanagement, som han har vært med startet.

-Jeg trives veldig godt som lærer her på Elverum, og jeg kan veldig godt se for meg å drive med det i mange år fremover. Men jeg har også drømmen om å leve som håndballagent og kunne være en del av miljøet, så vi får se hva som skjer fremover, slår Morten fast.

Men håndballkarrieren var likevel ikke helt over etter at Morten kunne løfte sluttspillpokalen en vårdag i 2019. I januar i år var det mange i håndballnorge som skvatt til da Morten signerte for Fjellhammer i 1. divisjon, og naturligvis hjalp han laget til opprykk. Hvordan skjedde det?

-Savnet etter håndballen var der, og sakte, men sikkert dukket lysten opp igjen.Det kom noen henvendelser fra noen klubber uten at det skjedde noe konkret. Men jeg kjente Fjellhammer-trener, Kristian Bliznac, fra før, og han hadde snappet opp at jeg ikke var helt avvisende til et come-back. Han ringte meg, og så ble vi enige om et opplegg som passet for meg, familien min og Fjellhammer.

-Du var helt sikker på at karrieren var over etter den siste kampen med Elverum. Var du like sikker på det etter å ha spilt din siste kamp for Fjellhammer også?

-Hehe, jeg hadde vel egentlig ikke tatt en avgjørelse på noe som helst. Ingen spesielle planer var lagt, og jeg var vel åpen for at ting kunne tas litt på sparket dersom det dukka opp en mulighet, og et opplegg, som passet for meg og familien.

Den muligheten skulle dukke opp, i Halden

Kun kamper i Halden

Som nevnt innledningsvis så valgte Haldens danske målvakt, Niclas Graugaard Nielsen, å bryte sin kontrakt med klubben, tidlig i denne sesongen. Det var familiære årsaker til bruddet, og avgjørelsen ble tatt i full forståelse med klubben. Men det skapte et problem. Graugaard Nielsen dannet i utgangspunktet et svært ungt keeperpar sammen med Jonas Stenersen, en nyankommen 19-åringen fra Follo HK.

Halden gikk inn i årets sesong med et helt nytt og ungt lag, vel vitende om at det måtte jobbes hardt for å nå målsettingen om en plass blant de åtte beste. Et vel fungerende målvaktsteam ville være en forutsetning for å nå målsettingen, og det ville være en tung bør for Jonas Stenersen å lede. Det måtte jaktes en målvakt, og Morten Nergaard var ledig.

Halden kom på banen med et opplegg som passet, og da slo jeg til på det. I utgangspunktet så skal jeg kun være med å spille kamper for laget. Det blir ikke anledning til å være med på så mange treninger, så det må jeg ta ta tak i på egen hånd. Men så langt har det fungert fint og gått over all forventning egentlig. Jeg håper det fortsetter sånn, sier Nergaard beskjedent, vel vitende om at han har blitt kåret til Banens Beste i alle de fem kampene han har spilt for klubben.

-Jonas står frem som en førstekeeper på trening

-En unggutt som Jonas Stenersen ville vel hatt veldig godt av å kunne få trene sammen med deg også?

-Ja det ville helt sikkert vært positivt. Jonas er et stort talent, og han er en lærevillig spiller, som viser en fin utvikling. Jeg føler vi har en god dialog i forbindelse med kamper, og det tror jeg han kan lære litt av, forklarer Morten.

Jonas selv er enig i at det er mye å lære av den rutinerte ringreven, Nergaard.

-Det er mye å lære av Morten. Vi er helt forskjellige som keepertyper, så rent keeperteknisk er det kanskje ikke så mye å hente. Men jeg kan lære mye av han i det å være i matchen, tankegangen hans og det rent mentale. Der er han helt rå, og det er viktige elementer for en keeper, forteller Jonas Stenersen, og legger til:

-Jeg synes det går ganske bra. Alle sammen er klar over den situasjonen vi er i og skjønner at det må bli som det har blitt. Og når han leverer som han har gjort spiller det ikke akkurat så stor rolle heller at det ikke er den optimale situasjonen. Men jeg har store ambisjoner for mitt eget spill og vil opp og frem, og synes jeg har vist god progresjon. Jeg skal være klar for og kastes inn på banen når som helst. Det har jeg bevist før at jeg kan. Når Morten ikke er med oss på trening så betyr det bare at jeg må ta mere plass og stå frem som en førstekeeper i treningshverdagen.

Jonas Stenersen. Foto: Hans Petter Wille / Halden Topphåndball

Morten Nergaard har levert til forventningene, og vel så det, så langt, for et Halden-lag som i skrivende stund befinner seg på 10. plass i Rema 1000-ligaen. Halden trener Jan Thomas Lauritzen er veldig godt fornøyd med begge sine to målvakter, men han ser enkelte utfordringer.

-Morten har vært veldig god for oss så langt, og jeg er imponert over den profesjonaliteten han viser og hvordan han har tatt tak. Jonas sier selv han lærer mye av Morten, ikke minst om hvordan Morten angriper spillet sitt. Det positive er at Jonas nå må stå frem som en førstekeeper på trening, og det er bra for hans utvikling. Men det er plusser og minuser med alt, vi må bruke «up and coming»-juniorkeepere på trening. Det er en fin utviklingsarena for de, men det kan også gi en litt falsk trygghet for angrepsspillere som møter mer rutinerte målvakter i kampsituasjoner. Vi skulle selvfølgelig gjerne ønsket oss en situasjon hvor alle spillerne er her hele tiden, men situasjonen er som den er og det synes jeg alle så langt har løst på en god måte, sier Halden-trener, Jan Thomas Lauritzen

-Vi når akkurat opp på en sluttspillplass

Selv om Morten Nergaard ikke trener med laget sitt betyr ikke det at han tar lett på den oppgaven han har sagt ja til. Han trener godt og mye på egen hånd, og han er glassklar når vi spør han om hvordan han tror denne sesongen vil ende for Halden sin del.

-Vi ender akkurat opp på en sluttspillplass

-Du virker så bestemt, så jeg lurer rett og slett på om vi bare skal slå fast at dere klarer det?

-Ja det kan du bare gjøre, gliser Morten

Jan Thomas Lauritzen og Jonas Stenersen fikk også spørsmålet om hvor de så for seg Halden ville ende denne sesongen, og begge to var klare på at målsettingen fortsatt var sluttspill. Og med en Morten Nergaard som har bestemt seg for å klare nettopp det bør oddsen være lav for at laget skal redde en plass blant de åtte beste i årets Rema 1000-liga. Men hva når sesongen er over, får vi se Morten Nergaard på håndballbanen neste sesong også?

-Som jeg sa, jeg har ikke bestemt meg for noen ting og har ikke lagt noen større planer. Dukker det opp en mulighet som passer for meg og familien så skal jeg ikke utelukke noen ting, svarer Nergaard litt hemmelighetsfullt.

Da er det naturlig at det siste spørsmålet går til Halden-trener, Jan Thomas Lauritzen. Vil dere ha med dere Morten Nergaard videre etter denne sesongen?

-Naturligvis vil vi gjerne det. Men jeg vil ha spillere som er med oss hele tiden, og akkurat det kan kanskje bli vanskelig for Morten og familien. Men det er ingen tvil om at han er en spiller vi veldig gjerne skulle hatt med oss videre.

Jan Thomas Lauritzen, trener Halden Topphåndball. Foto: Hans Petter Wille / Halden Topphåndball

Tallet er 14

En drøy time etter at min hyggelige prat med Morten Nergaard var over satt jeg og kladda litt på den teksten du nettopp har lest. Da plinga det inn en tekstmelding fra Morten:

-14 titler er det 🙂 Så jeg ikke skryter på meg en da jeg sa at tallet kanskje var 15!:)

Skrytete er forøvrig et av de siste ordene som faller meg inn etter å ha snakket med Morten Nergaard for aller første gang, i dag. Morten fremstår som en dønn hyggelig fyr, helt uten stjernenykker, til tross for at han har en ordning med Halden som er forbeholdt spillere med ekstraordinære kvaliteter. Jeg håper ikke dette var vår siste samtale, for jeg slår gjerne av en prat når han igjen stenger buret et eller annet sted neste sesong også. For som han selv sier:

-Jeg tar ting på sparket. Føles det bra, så kanskje.

14 titler har Morten Nergaard vunnet i Elverum-drakta. Foto: Elverum Håndball

ANNONSE: