Pass på der ute – Ola er tilbake – Norsk Topphåndball

Pass på der ute – Ola er tilbake

-Jeg har vel alltid vært ganske tålmodig av meg, og etter hvert ble det å være skadet en del av hverdagen for meg. forteller Ola Romsaas.
I det stille har han tatt tiden til hjelp for å få orden på sin to trøblete knær, og i august var han endelig tilbake på banen for DHK.


-Det gjør jo noe med deg å være ute av dette i to og et halvt år, men jeg har tatt smarte valg underveis, hatt hovedfokus på studiene, og har opplevd det som en fornuftig investering.
Apropos fornuftige investering. Ola er nå inne i uke tre i sin nye leilighet på Tonsenhagen ved inngangen til Groruddalen, og der ble anskaffelse av sofa, TV og nettverk prioritert.
-Det mest nødvendige er på plass nå, og det har gått kjempegreit å flytte for seg selv, forsikrer han.

Ola Romsaas har allerede vist at han tåler at motstanderen stabler opp mange forsvarer foran ham for å stoppe de harde skuddene hans. Her fra NM-kampen mot Falk, Horten. Foto Roy Johnsen.

Trener Kristian Kjelling er selvfølgelig kjempefornøyd med å ha Ola tilbake. Både på trening, og i kamp.
-Jeg tror jeg snakker for alle, både trenere, spillere, familie og venner når jeg sier hvor glade vi er for at han er tilbake og kan spille håndball igjen. Vi er også glade på hans vegne for det har vært to og et halvt tøffe år. Vi i klubben har følt med ham, og støttet ham, og synes det nå er topp å ha ham tilbake i troppen, sier Kjelling.
-Det er ikke mange som ville klart det han nå har gjort etter så lang tid på sidelinjen, legger han til.
I Romsaas mener Kjelling han har fått tilbake en spiller med en x-faktor i fysikk og skuddstyrke.
-Ola kan lage mål ut av intet, mener treneren.

Ola selv erkjenner at han nok aldri vil få to helt friske knær igjen, men han har lært seg å håndtere det. I høst har han i samarbeid med klubbens fysikalske ressurser funnet en fordeling mellom trening i hall, fysisk trening og kampaktivitet. Som regel blir det da to halltreninger og en kamp i uka, men Ola har frihet til å styre det ut fra hvordan han både føler og opplever belastningen. Det vil si at det noen uker kan bli flere halltreninger, og det kan bli to kamper i uka noen ganger.
– Jeg er veldig komfortabel med å styre mye av dette selv. Jeg har jo lært litt undervis, og kjenner både kroppen og signalene den sender, forteller han.
Seks obligatoriske kamper har han fått med seg så langt. Tre seriekamper, to europacupkamper og NM-kampen mot Falk nå sist. Med variert spilletid og resultat selvfølgelig. Noe annet ville vært rart etter så lang tid på tribunen.
-Det var tøft med 30 minutter mot Kolstad, og så fløyt det litt bedre mot ØIF Arendal og Halden. Da følte jeg at jeg kunne slippe ned skuldrene igjen, og være komfortabel med det å spille kamp, forklarer Ola.

Ola Romsaas føler han slipper ned skuldrene mer og mer for hver kamp han spiller. 16 mål er det blitt i serie, europacup og NM så langt denne høsten på tilmålt spilletid. Her mot Halden i den tredje serierunden. Foto Roy Johnsen

Han føler at han har vært en del av laget hele veien i skadeperioden, og har vært flink til å møte opp i hallen etter at han selv har trent fysisk. Først og fremst for å være en del av garderobekulturen, en greie som ikke skal undervurderes når du går skadet over lang tid.
-Jeg har kjent det på meg, at savnet har vært der når jeg ikke har hatt anledning til å være så mye i hallen sammen med de andre. Og en måned sommerferie fra fellestreninger uten garderobepraten med de andre, det kjenner du på, men han.

Trener Kristian Kjelling

Både Kjelling og Ola Romsaas er klare på at det er to tøffe kamper som venter i serien nå. Etter tre strake seire er Elverum motstander i den TV 2-sendte kampen på bortebane mandag 3. oktober, mens Kolstad kommer til Drammenshallen lørdag 8. oktober.
-Jeg prøver å ha en så enkel tilnærming til slike kamper som mulig. Det gjelder å finne rett momentum, men samtidig være forberedt på svingninger. Mye av nøkkelen ligger i ikke å stresse, finne rett spenningsnivå, for så å det komme mer av seg selv, mener Ola.
Det høres jo enkelt ut, da.
Treneren forsøker også å ikke gjøre det så komplisert.
-For oss så gjelder det å få etablert angrep til å fungere slik at vi ikke blir kontret i senk. For oss ligger mye av nøkkelen i å få flyttet på dem med våre raske bakspillere. Altså stor fart i angrepsspillet. Og så må vi være forberedt på at de helt sikkert ønsker å rette opp mye av det de har opplevde gjennom de store tapene for Kiel, Aalborg og Nantes i mesterligakampene de siste ukene, sier Kjelling.
Det er vel ikke noe å legge skjul på at hjemmetapet for ØIF Arendal (34-36) i den andre serierunden også rystet grunnmuren i Terningen Arena i begynnelsen av september.
Elverum vil kanskje også ha i tankene torsdagens «hjemmekamp» mot Barcelona i Håkons hall på Lillehammer.

Espen Gommerud Våg og de andre DHK-spillerne møtte Elverum i en turnering i Terningen Arena i august. Da vant Elverum 31-28. Foto Roy Johnsen.

Elverum-DHK sendes på TV 2 Sport 2 mandag, med avkast klokken 19.15.