Foto: OSI Håndball

OSI, studentlaget i 1.divisjon

Av: Marianne Kolås/Norsk Topphåndball
3. desember 2020

Oslo Studentenes-Idrettsklubb eller OSI om du vil. Vi har sett litt bakenfor tallenen og tabellen til studentlaget fra Oslo.

Går vi noen år tilbake i seriesystemet så finner vi at OSI ble nummer to i sin avdeling i 2.divisjon i sesongene 2015/16 og 2016/17. I sesongen 2017/18 vant de 2.divisjon avdeling 1, og etter kvalifiseringsspill ble det opprykk til 1.divisjon.

Første sesongen i 1. divisjon endte med 10 poeng, 10 plass og ned igjen til 2. divisjon. Sesongen 2019/20 ble en reprise av sesongen 2017/18, og endte med nytt opprykk til 1. divisjon.

Etter kampen mot Nøtterøy 28.november hørte vi at treningsmengden i laget er to felles håndballøkter i uken, resten er det individuell (?) trening. Med den treningsmengden, hvordan er det mulig å holde det gående i 1. og 2. divisjon «år etter år»? Vi har tatt en prat med leder i OSI Håndball, Martin Sikkeland og trener Espen Wangen for å høre hvordan de får det til.

Først – er det riktig at du ikke trenger å være student for å bli med i OSI?

Ja, det stemmer at man ikke må være student for å bli medlem. OSI er et studentidrettslag for og av studenter, men vi er også et vanlig fleridrettslag og kan ikke nekte noen å bli medlem dersom de ikke studerer. Vi prioriterer studenter og unge voksne når vi har åpne prøvetreninger før sesongen, men alle er velkomne. Klubben som helhet, og alle undergruppene, opererer også med en regel om at man skal ha en fordeling på 80/20 i andelen studenter/ikke studenter. De aller fleste starter hos oss som studenter og antall treninger og vårt fokus på det sosiale miljøet på tvers av alle lagene er tilpasset en studiehverdag hvor man må balansere studiet, deltidsjobb, trening og mye annet. Så hender det at enkelte blir hos oss et par år etter endt studie for å klamre seg til studenttilværelsen så lenge de kan.

Hvem spiller i OSI? Er det spillere med ambisjoner (om vi kan stille spørsmålet på den måten) eller er det tidligere toppspillere som vil være med i håndballsirkuset uten å satse 100 % på håndballen?

I OSI spiller alle typer håndballspillere. Både med og uten ambisjoner, tidligere toppspillere og noen som spiller topphåndball for aller første gang. Hos oss er alle velkomne, uansett.

Hvor kommer spillerne fra? Vi har hørt at store deler av Vestfold er representert i klubben?

Det er riktig at vi har hatt mange spillere i klubben som tidligere har spilt for klubber i Vestfold, og vi har fortsatt et par stykker i dag. Det er jo et stort håndballmiljø i den regionen. Hvilke deler av landet som har størst representasjon hos oss varierer gjerne fra sesong til sesong. De siste sesongene har vi blant annet sett at vi har fått flere spillere fra region innlandet, men vi får inn spillere fra hele landet og har også hatt en del internasjonale innslag de siste årene som har kommet som utvekslingsstudenter.

Foto: Oscar Fredrik Erichsen

Med kun to håndballøkter i uken (ref. uttalelse til HåndballTV i etterkant av kampen mot Nøtterøy 28. november) hvordan greier dere å bli godt nok samspilte?

Sett fra ett trenerperspektiv, så er nok dette den største utfordringen. Heldigvis så har vi hatt ganske bra kontinuitet over flere sesonger nå, så vi har beholdt en god stamme i laget. Vi må prioritere mye samspill på treninger, og prioritere vekk litt teknisk trening samt fysisk trening. Denne sesongen har vi mistet noen sentrale forsvarspillere og dette merkes da vi ikke har mange øktene på å få satt dette i system.

Når vi ser på toppscorestatistikken så har dere nitten spillere på scoringslisten. Disse nitten har spilt alt fra en til (alle) elleve kampene. Betyr dette at dere har (stor?) slitasje på spillerne eller er det andre ting som spiller inn og gjør at det er relativt få spillere som er med på «alle» kampene?

Vet ikke helt om jeg forstod dette spørsmålet? Hvis det er sånn at vi har nitten spillere på scoringslisten så viser vel det at vi har ganske god bredde og mange som kan komme inn å gjøre en god jobb (men, har vi nitten?).

Nei, her må vi (NTH) rette oss selv, 19 spillere er de som står registrerte med kamper, og av disse har 14 scoret mål. Og «kun» syv av spillerne har vært med på flere enn 10 kamper.

Vi har hatt en del skadeproblemer denne sesongen, som har gjort at vi sjeldent har stilt fullt lag og vi har i flere kamper hatt få innbyttere. Vi har også vært litt uheldig med sykdom rett før kamper, og derfor måtte la spillere være hjemme mtp retningslinjene som gjelder i dag. Vi har tatt smittevern veldig alvorlig i klubben.

33 utvisninger og to røde kort? Dere ligger relativt høyt på utvisningsstatistikken – dog ikke helt på toppen. Er dette tilfeldig eller «bare er det sånn»?

OSI har alltid vært kjent for å være tøffe i forsvar, og har i mange sesonger vært vonde å møte for mange. Vi har ikke som mål å vinne den statistikken, og tar det heller ikke så tungt at vi ligger høyt på listen.

Nå er sesongen halvspilt, hvordan ser dere på den så langt? Hva var forventningene ved sesongstart?

Det er vanskelig å si seg fornøyd når vi står med 0 poeng. Tror mye kunne vært annerledes hvis vi hadde fått med oss poeng fra noen av de første hjemmekampene i starten sesongen, som vi tapte veldig knepent. Vi har i tillegg kun klart å stille fult lag en gang denne sesongen, dette har nok også vært medvirkende til at resultatene ikke har bikket vår vei.

Vi er fornøyde med utviklingen til laget angrepsmessig. Jeg tror OSI har blitt ett lag som har blitt mer underholdene å se på, så når publikum kommer tilbake, kan de glede seg til mye morsom håndball. Målet vårt siste halvdelen av sesongen er å fortsette progresjonen bakover og ta så mange poeng vi klarer og forhåpentligvis klatre noen plasser på tabellen.

Ser vi på hjemmekampene så langt i sesongen så er dere ikke mange målene fra seier, vi snakker i snitt om 3,2 mål pr. kamp. Det er vel ikke så mye som skal til før i alle fall første hjemmeseier bør være i boks?

Som nevnt tidligere så tror jeg poengene vil komme når forsvaret virkelig sitter og dersom vi klarer å stille fullt lag i flere kamper. Det har vært en del skader/sykdom denne sesongen som har preget oss både i treningshverdagen og i kamper. 

Dere er et studentidrettslag (i alle fall i navnet) hvordan er det da med stabiliteten i spillerstallen?  Og hvordan pleier laget «å se ut» sånn like før sesongstart?

Det kan være veldig varierende. Som studentklubb har vi åpne prøvetreninger i starten av hver sesong, der vi inviterer alt og alle som elsker håndball til å trene med oss. Hvor mange plasser som åpner seg hver sesong avhenger jo av hvor mange som slutter foregående sesong. Så laget er egentlig ikke satt før sesongen blåses i gang… Heldigvis har vi over de siste årene hatt en viss kontinuitet i laget, og det har vi høstet godt av.

Apparatet rundt 1. divisjonslaget? Har OSI ansatte som tar seg av «alt det praktiske» eller er det et lag stort sett drevet på dugnad og idealisme?

OSI har en ansatt daglig leder, men han har ikke arbeidsoppgaver knyttet til håndballgruppa. Apparatet rundt 1. divisjonslaget er det samme apparatet som er rundt de øvrige lagene i klubben. Det består av spillere og ildsjeler som brenner for klubben. Som tidligere nevnt så er OSI en klubb for og av studenter og all aktivitet i gruppene er drevet på medlemmenes dugnadskraft.

Foto: OSI Håndball

Espen, hvordan havnet du i trenerstolen i OSI?  Og hvor lenge har du vært med i «OSI-stallen»?

Jeg kan svare på det siste spørsmålet først. Jeg har vært i OSI i syv sesonger som spiller og kombinert dette med trenerjobber i OSI og for diverse juniorlag/rekruttlag i andre klubber.  

Det var litt tilfeldig at jeg havnet i OSI som trener denne sesongen. Forrige sesong trente jeg Bækkelagets rekruttlag og trivdes godt med det, men jeg fant ut at jeg ville ha mer tid med familien. Da passet to håndballøkter i uken i OSI meg bra, det var også spennende å kunne få prøve seg som trener i 1. div, samt at jeg får rørt litt på kroppen selv som spillende trener.

Rett oss om vi nå tar feil, du har selv vært spiller i blant annet Bækkelaget? Hvordan er «trenigsregimet» i OSI sammenlignet med den tid du selv var spiller på toppnivå?

I Bækkelaget og andre klubber jeg har spilt i, har det omtrent vært trening hver dag og spillerne blir fulgt opp tett, med alt fra fysiske trenere, målvaktstrenere, videomøter, m.m. Det blir større krav til deg som spiller på mange områder. I OSI blir ikke spillere fulgt opp på samme måte, og det stilles heller ikke like store krav. Det er mer frihet og man må ikke prioritere håndball hele tiden. Det er mye egentrening (på eget ansvar) og lite møter med video og andre forberedelser til kamp. De håndballøktene vi har i OSI er som regel gode og det er seriøst på trening, samt at vi har det mye gøy sammen (sosial klubb). Den største forskjellen er helt klart mengde trening og antall økter vi har sammen som lag.

I OSI legger vi like stor vekt på det sosiale som det sportslige, og det manifesterer seg jo i bl.a. antall fellestreninger pr. uke. Samtidig så er det en gjensidig tillitt mellom klubb/trener/spiller om å dedikere seg til oppgaven når man først har takket ja til/fått plass på laget. Den tillitten og den friheten som følger med betyr mye for mange og er nok med på å skape det gode miljøet vi har.

OSI venter fremdeles på årets første seier, er det vanskelig å motivere spillerne foran kampene (til info – det ser ikke sånn ut for oss som ser på)?

Nei, det er det ikke. Synes nesten det er motsatt, treningene den siste tiden har vært bedre enn på lenge og gutta virker motiverte og klare for å gi alle som møter oss en vanskelig oppgave.

Til slutt – neste kamp er borte mot Stavanger 9. desember. Da dere møttes tidligere i høst hadde dere taket på Stavanger til det gjenstod kun minutter av kampen. Hvordan ser du på det kommende returoppgjøret?

Jeg har nok en gang troen på at dette kommer til å bli en jevn og tett match. Stavanger er et godt lag som har klart noe vi ikke har gjort enda, å vinne kamper som står og vipper. Vi hadde en veldig god første omgang mot de sist, klarer vi å gjenskape det over to omganger så har vi en mulighet.

Følg med 09.desember, da kommer vi tilbake til kampen mot Stavanger. Siste nytt er at kampen er flyttet, men vi kommer garantert tilbake så fort kampen skal spilles.