Silje Solberg. Foto: Siófok

Øredøvende stillhet i hjemmekarantene

Av: Svein André Svendsen/NTH
26. mars 2020

Silje Solberg ble sittende i karantene istedenfor å spille OL-kvalifisering. OL ble utsatt, nå venter hun bare på beskjed om hva som skjer med klubbkampene.

Landslagsmålvakten spiller i ungarske Siófok, med Tor Odvar Moen og Bent Dahl som trenere, men bytter fra neste sesong til Győr.

– Jeg har vært veldig fornøyd i de to sesongene i Siófok. Vi har hatt norske trenere, så håndballmessig har det vært veldig trygt og bekjent. Ellers synes jeg det er stor forskjell på fansen fra både Norge, Danmark og Frankrike til fansen her i Ungarn. Det er mer liv på tribunen og det er fullsatt hall nesten hver gang. Det er utrolig kule rammer å spille for, uansett hvilken klubb du kommer til i Ungarn er det liv på tribunen. Det gjør at folk snakker om at bortekamper er veldig mye tøffere i Ungarn enn ellers, men det blir også litt hva en gjør det til, sier 29-åringen.

Hun forteller at det var opp mot full hall i Frankrike, så interessen var til stede, men ikke på samme måte som i Ungarn.

– Ungarerne er skikkelig fan av klubben sin, de står og roper og heier. Det er på godt og vondt. Spiller du dårlig har jeg opplevd at de blir litt «sure» for det. De er så engasjerte at de følger oss til nesten alle land vi har vært i. Det er utrolig kult, de bryr seg virkelig om klubben.

Siófok er ikke så stor by. På sommeren er det mye liv rundt Balatonsjøen, ungarernes ferieparadis.

– Vi jentene går ut og spiser sammen og er sosiale. Det er bare en time til Budapest, der kan vi dra og spise og shoppe når vi har en dag fri. Innimellom har vi også noen spillkvelder. Det blir sosialt når man ikke har så mye annet på samme sted. Det er ikke så mange av spillerne som har familie, det gjør at vi holder sammen. Det er veldig hyggelig.

– Det er interessant med mange forskjellige nasjonaliteter på laget vårt. I fjor var vi 11, i år har vi litt flere ungarere. Det er interessant å møte ulike kulturer og se forskjeller. Noen tenker ulikt fra det vi gjør i Norge. De trener annerledes, og det er spennende å følge at andre metoder enn bare det vi bruker også funker. Det er ikke alle som løfter like tunge vekter som vi er vant til i Norge og noen trener mest med egen kroppsvekt. Norske jenter er veldig godt trent, og det er interessant å se forskjellen, sier hun.

Ettersom alt av spill og fellestrening er forbudt, er hun bare hjemme i coronapausen. Studiene er hun ferdig med.

– Jeg har en bachelor i matte og økonomi, så får vi se om jeg skal bygge på noe mer senere. I karantenetiden er jeg bare hjemme i Oslo. Det fine er at jeg får være sammen med kjæresten, vi bor jo ikke sammen til vanlig.

Da hun reiste hjem, var det for å spille OL-kval, men som kjent er mesterskapet utsatt til neste år. Klubbens hennes Siófok skal møte Odense i kvartfinalen i EHF Cup. Når den blir spilt er foreløpig uvisst. Går det skikkelig lang tid, kan hun nesten rekke å bytte klubb i mellomtiden.

– Jeg får nye utfordringer i Győr fra høsten, det blir veldig spennende. Uansett hvilken klubb jeg spiller i ønsker jeg å utvikle meg både personlig og som håndballkeeper. Sånn sett blir det ikke noe forskjell fra der jeg er nå, men i Győr er man sikker på å spille Champions League. Det har jeg ikke spilt med noen av mine tidligere klubber. Det kan bidra til å heve nivået mitt enda mer, når man må være på topp hele tiden, sier Solberg.