Foto: Solfrid Therese Nordbakk

Olivia fra Aker er en av de mest spennende talentene på målvaktsida

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
1. mars 2021


Olivia Lykke Nygaard (19) er en av de mest spennende målvakts-emnene vi har i Norge.  Hun spiller sin tredje sesong i Aker og er også en fast del av Juniorlandslaget LK00.

At hun kan når hun får tillit har hun bevist i flere kamper denne sesongen.  Mot Molde ble hun BB etter ni redninger på 20 skudd.  Hun viste også ypperlig målvaktspill både mot Storhamar og Byåsen.

Men til tross for god innsats når hun får sjansen, har det blitt mindre spilletid enn hva Olivia så for seg foran denne sesongen.


– Konkurransesituasjonen på elitelaget er hard, og Vilde Johansen har stått 90% de siste par sesongene.  Det har vært tøft å se mange kamper fra benken, innrømmer målvaktstalentet.

– Det er også lærerikt, selvsagt, men mitt ønske var å ta opp kampen med Vilde om spilletid og at min utvikling skulle gi meg mer tillit i REMA 1000-ligaen.  Jeg vet jeg må være tålmodig og jeg er fortsatt ung og henter mye fra Vilde, både på trening og i kampsituasjon.  Jeg er også innstilt på at jeg må være tålmodig og jeg gjør mitt beste hver gang jeg får sjansen for å vise at jeg fortjener den tilliten. 

– Jeg synes fortsatt jeg har til gode å få den tilliten jeg var forespeilet av trenerne denne sesongen.  Så som mot Molde hvor jeg ble banens beste og så i neste kamp, så går det i samme regla og man starter på scratch igjen.  

Foto: Solfrid Therese Nordbakk


– I de kampene jeg har fått tillit, er jeg ganske fornøyd med egen innsats.  Jeg synes jeg har kommet inn og gjort en forskjell for laget.  Mot Molde lå vi sju mål bak, men kom opp og var bare tre mål bak en periode.  Byåsen hadde vi sjans til å slå.  Jeg har følt at jeg har klart å holde fokus når jeg først har kommet inn og holde meg til mine arbeidsoppgaver, sier Olivia.

– Jeg er fornøyd med at jeg presterer, men kunne ønske at jeg noen ganger kunne enten ha kommet på litt før eller noen ganger faktisk få den tilliten å starte.  Den tilliten jeg har fått vite at jeg skulle få.  Den utviklingen har ikke jeg sett, at jeg får mer spilletid enn Vilde. 


Gode utviklingsmuligheter i Aker

Om Olivia Lykke Nygaard ikke er fornøyd med antall minutter hun får på banen, er hun desto mer fornøyd med det gode treningsmiljøet og de store utviklingsmulighetene hun har i Aker.  Hun er også glad for hun samarbeider så godt med førstemålvakt Vilde Johansen. 

– Måten alt blir lagt opp på i Aker, både håndballøktene og det fysiske rundt er utrolig bra, skryter 19-åringen.  – Jeg får god coaching og mulighet til å trene med spillere som gir meg utfordringer hver dag.  Det er med på å utvikle meg som målvakt. 

– Det er også positivt for min utvikling at jeg har mulighet til å sparre med Vilde Johansen, som er en god målvakt å strekke seg etter.  Vilde er utrolig god til å lese spillet og det er en av de tingene jeg prøver å lære av henne.  Jeg er utrolig glad for at vi har et så bra samarbeid oss to imellom, smiler hun.

Foto: Stian Bye Høgsveen


Olivia legger ikke skjul på at hun har skyhøye ambisjoner og ønsker å bli best mulig.

– Mine ambisjoner er at jeg en dag spiller for A-landslaget for Norge.  Jeg ønsker å kunne etablere meg i en av verdens beste klubber og spille blant annet i Final Four.  Det er de store drømmene for meg, forteller hun oppriktig.


LK00

Deltakelse på Landslag Kvinner 00 (juniorlandslaget) har også betydd mye for utviklingen til Olivia.  Hun setter seg små delmål med god hjelp av Lene Rantala på landslaget og Tom Morten Svendsen på Olympiatoppen.  

– LK00 er veldig gøy å være en del av. Når man står på banen med flagget på brystet er det som om alt annet forsvinner. Det er en helt utrolig følelse som jeg håper å få oppleve flere ganger.

Foto: Svein André Svendsen


– Det er utrolig lærerikt å være med på samlinger å kunne trene sammen med de beste i landet i 00/01 årgangene. Vi får en utrolig bra oppfølgning av trenerne og målvaktstrenerne. Oppfølgningen jeg har fått av Lene Rantala har vært til stor hjelp og god motivasjon. Samtidig får jeg en god oppfølgning av Tom Morten Svendsen (fysisk trener) en gang i uka på Olympiatoppen som jeg setter utrolig stor pris på og som er en stor del av at jeg får utviklet meg som målvakt.

– Å bli tatt med på samling er alltid stort ettersom at det er stor konkurranse på laget og det gir en ekstra motivasjonsboost til treningene i klubb, forteller hun.


Håper på flere tellende kamper denne sesongen

– Jeg skulle ønske at vi kunne spille ferdig serien, men jeg ser at vi har minst spilte kamper og det er 14 kamper som gjenstår.  Nå håper jeg at vi får en god plan fra Norges Håndballforbund som sier hvordan vi skal avslutte sesongen best mulig.  Og hvis det blir halvspilt, at det finnes en løsning så vi spiller tellende kamper fremover. 

– Om det blir «Oslo-turnering» eller om det blir en cup eller hva det blir.  At det ikke bare blir treningskamper, men at vi spiller kamp. 

– Selv om det da ikke handler om serie, men at det handler om å vinne en cup eller en turnering, et eller annet for å holde det oppe.  Jeg merker at det mentalt vil være tøft å trene helt til september før det blir kamper igjen, avslutter 19-åringen. 

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Følg-oss-på-Instagram.png