Foto: Bjørn Erik Nesse

Oda Lunne Mastad: – Det er litt prestisje, men så viktig er det egentlig ikke

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
12. mars 2022

Fana er nå best i Bergen og torsdag slo de Tertnes i lokaloppgjør for andre gang denne sesongen.  En god førsteomgang ga ledelse 20-14 til pause og forskjellen mellom lagene var fem mål da kampen var slutt. 

Men hvor viktig er det for Fana å være best i byen?

– Det ligger litt prestisje i det, men så viktig er det egentlig ikke, forteller Oda Lunne Mastad (25), som scoret 8 ganger og ble kåret til BB.  – Det er selvfølgelig gøy, og rollene har snudd litt det siste året.  Men vi vil vinne hver kamp, uavhengig av hvem vi møter.  Vi fokuserer mest på oss sjøl og ta to poeng i hver kamp.  Men selvfølgelig så er det gøy å slå Tertnes i en sånn ramme som var i Åsane Arena, det var en gøy kamp, smiler hun. 

Foto: Kjell Eirik Henanger


– Det var en veldig bra førsteomgang der vi virkelig finner flyten i angrep. Vi holdt vi ballen i gang og var flinke til å komme på hverandre sine bevegelser og står ikke og stanger på 7-8 meter og bare skal bryte, men klarer virkelig å finne flyten.  Det ga mye rom til meg inne på linja der også. 

– Det var en morsom omgang, når vi er i flytsonen er det kjempegøy å spille håndball.  Skulle ønske andre omgangen var like artig, men vi knoter litt mer, både forover og bakover.  Tertnes er farlig nære ved et par anledninger der, men vi ror det i land.


Du fikk en del innspill på torsdag?

– Ja, og jeg har fått mange innspill gjennom hele sesongen.  Jeg har gode medspillere som er veldig flinke til å bruke linja, skryter Oda.  – Nå har vi spilt sammen noen sesonger også og kjenner hverandre godt og er flinke til å lese hverandres bevegelser. 


Fana har blitt bedre sesong for sesong og Tertnes er ikke lenger storesøster i Bergen.  Fana var også best i den første seriekampen som ble spilt i november.  Den kampen vant rødtrøyene 28-23.

– Vi har hatt stammen i laget intakt og det har ikke vært altfor mange utskiftinger i de siste sesongene så vi har fått bygd videre på spillet vårt og utviklet oss sammen, forklarer hun. 

Foto: Bjørn Erik Nesse


Etter jul har Fana spilt ti kamper, hvor fem har endt med seier og fem med tap. 

Hvordan fornøyd er dere med prestasjonene så langt i 2022?

– Det har vært litt opp og ned.  Vi skulle selvfølgelig ønsket å ha tatt noen ekstra poeng i kamper som vi ikke er fornøyd med.  Der er et par kamper der hvor vi sjøl ikke føler vi presterer godt nok.  Hvor vi mener vi burde tatt poeng, oppsummerer hun. 

– Vi tapte 29-30 mot Larvik hjemme i kampen før vi møtte Tertnes.  Selv om vi møter et godt lag, mener vi at vi skulle tatt poeng der.  Det var kjipe poeng å miste, spesielt når vi var så nære på slutten der.  Men vi må bare stå i det og så vet vi hva man må jobbe med på trening og i kamp, sånn er det.


Fana ligger på femteplass og er fem poeng bak Molde, som ligger på fjerdeplass. 

– Ja, vi har den femteplassen, men det er flere lag bak oss som vil ha den plassen.  Men den femteplassen den skal vi ha, sier hun bestemt.  – Vi må opp og prestere i de kommende kampene og så er vi heldigvis ikke avhengig av noen andre enn oss sjøl.

Foto: Kjell Eirik Henanger


– Å komme topp 5 var målsettingen foran sesongen.  Vi var oppe og snuste på fjerdeplassen tidligere i sesongen. Nå er den luka unødvendig stor, hadde vi tatt poeng i de kampene vi burde ha vunnet etter jul, så hadde vi nok vært litt nærmere Molde. 

– Og så er vi veldig glade for at vi endelig skal få spille sluttspill, sier Oda begeistret.  – Nå har vi kvalifisert oss to år på rad og ikke fått lov til å spille, så det blir veldig gøy.  Men først har vi fokus på serieavslutningen og så håper vi å komme så langt som mulig i sluttspillet, når den tid kommer.


Oda Lunne Mastad var tatt ut som reserve til rekruttsamlingen i Sandefjord 1.-6. mars 2022. Det virket inspirerende på henne.

– Jeg hadde ingen forventninger om det, selv om jeg skulle ønske at jeg ble tatt ut, så var det stas med den reserverollen.  Da blir jeg i hvert fall lagt merke til av Håndballforbundet, bemerker hun. 

Fanas linjespiller har scoret jevnt og trutt i årets sesong og er nummer tre på toppscorerlista hos Fana med 88 scoringer.  Det er et snitt på 4,2 mål pr kamp.

– Jeg er ganske fornøyd med egne prestasjoner i år, har tatt steg fremover i banen.  Jeg får utvikle meg i takt med laget og det er gøy med så flinke folk rundt meg som er flinke til å bruke linja, smiler 25-åringen avslutningsvis.