Foto: @fanhandball.ro/NHF

Nye utfordringer for Bent Dahl

Tekst: Maria Kurth/NHF
4. oktober 2021

Bent Dahl er ansatt som hovedtrener for det rumenske klubblaget SCM Ramnicu Valcea.

Drammenseren ble presentert som lagets nye hovedtrener 21. september.

– Det kom overraskende og brått på. Jeg hadde et engasjement i en annen klubb i Romania, men når en klubb i den størrelsen tok kontakt var det egentlig ikke så vanskelig for meg å si ja. Jeg følte det var en «once in a lifetime»-mulighet som jeg måtte gripe, sier Bent til handball.no.

Nå er han på plass i Ramnicu Valcea og har allerede rukket å lede laget i en kamp.   

– Vi spilte kamp tre dager etter at jeg kom inn. Det var et steg i riktig retning, men ikke godt nok og vi tapte. Likevel er det en ekstremt motivert, dyktig og profesjonelt innstilt gjeng å jobbe med, så det er egentlig bare positivt.

SCM Ramnicu Valcea har spilt flere sesonger i Champions League, senest i forrige sesong. Denne sesongen er det European League som gjelder, men laget har ambisjoner om å jobbe seg tilbake til sitt toppnivå.

– De har mistet noen nøkkelspillere, blant annet var norske Maren Aardahl en veldig solid brikke for laget i fjor. De hullene har de ikke klart å tette etter pandemisesongen, så først og fremst ønsker de å komme tilbake til toppnivået sitt. Det er en klubb med ambisjoner om å være topp tre i Romania, og per dags dato må det fylles på litt for å komme tilbake dit.

Lang internasjonal erfaring

Da kommer nok Bents håndballerfaring godt med, for det er ikke første gang han har en viktig rolle i internasjonal håndball. I to år var Bent i trenerteam med Tor Oddvar Moen i ungarske Siofok, før han tok over roret og ble hovedtrener selv i en kort periode frem til høsten 2020. Han har også hatt analysejobb for de norske seniorlandslagene, herrelandslaget til Russland og den russiske klubben Rostov-Don, for å nevne noe.

– Nå har jeg vært tre år i Ungarn, og jobbet snart 10 år som EHF-lektor for master coach-utdannelsen blant annet. Det har lært meg mye. Da begynner man å kjenne på kulturforskjellene innen håndballen. Det er litt viktig å lære seg at uansett hvor du reiser, så skal du være ydmyk for stedet du kommer til. Den faglige kompetansen må styre, men samtidig er det andre mekanismer som rår.

Ved siden av sin nye rolle som hovedtrener, er Bent også assistenttrener for Romanias kvinnelandslag. Foreløpig løper kontrakten til VM i desember er ferdigspilt.

– Statusen der er ganske enkel: Hovedtreneren og jeg har kontrakter til etter VM. Her er alt resultatbetinget, så vi får se om situasjonen er sånn at vi får fortsette. Det ligger ikke i mine hender, men jeg blir med videre hvis jeg får muligheten.

Dine tanker om gruppespillduellen mot Norge i desember?

– Vi var i OL-kvalifiseringsgruppa til Norge og nå møtes vi i VM. Det blir spennende!