Nye Gjerpen viste muskler

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
12. august 2022

I fjor ble en nesten-sesongen for Gjerpen.  De tapte opprykket på målstreken og tapte kvalikkampene mot Tertnes som gjør at Skiensklubben spiller i 1. divisjon også denne sesongen.

9 spillere forsvant ut av Skienshallen i våres, men trenerteamet Pål Oldrup Jensen og Anstein Engravslia har hentet erstatterne i 6 spennende nye spillere utenifra i tillegg til å hente opp 2 spillere fra rekruttlaget.

I gårsdagens oppgjør i Skjærgårdslekene mot Byåsen viste Gjerpen at de vil bli en lei nøtt å slå også denne sesongen.  De viste at de har trent godt fysisk og et godt forsvarsspill i tillegg til strålende målvaktsspill av Mia Stensland gjorde at 1. divisjonslaget hadde føringen i kampen i 59 minutter.  Byåsen kom seg foran først i kampens siste sekund og vant 25-24.

Av nykomlingene imponerte spesielt backduoen Fride Lunne Mastad og Ingeborg Holt, som begge spilte i Charlottenlund i fjor.  I tillegg viste Tiril Palm på høyrekanten at hun blir en publikumsyndling i 1. divisjon.  Hun scoret enormt mange mål for Sandefjord sist sesong, både i Lerøyserien og i 2. divisjon og det var riktig for henne å bytte til et høyere nivå. 


Men Gjerpen mangler fortsatt sin kaptein og hærfører Katinka Lillevik.  Katinka fikk en trøkk i hodet og nakken på trening før jul og har vært ute siden.  Det er uvisst når hun er helt tilbake.  I hennes fravær må Ingvild Bersås Westersjø (22) ta større ansvar, både på linja og i laget. 


– Jeg er klar for den oppgaven og synes det er gøy å spille mye, forteller Ingvild Bersås Westersjø, og legger til:  – Men skal ikke legge skjul på at det skal bli godt når Katinka kommer tilbake.  Vi har fått Julie Hushovd opp fra rekrutt, som stadig tar nye steg.  Det er godt å ha fått henne inn i troppen. 

– Med Katinka ute har andre på laget måtte steppe opp.  Jeg har fått en annen rolle i laget nå som jeg får spille mye, det er litt annerledes.  Man må finne sin plass i laget når man får større ansvar. 

Ingvild kom fra Randesund i fjor og spiller sin andre sesong i Gjerpen. 

– Det er en veldig fin gjeng og de tok veldig godt imot oss nye som kom i fjor.  Vi kom fort inn i gruppa.  Nå merker jeg at jeg har spilt en sesong lengre, er vant til rutinene, er vant til trenerne og hvilke økter vi har.  Så man blir mer husvarm og merker at samspillet kommer når man har spilt i sammen lengre, sier hun fornøyd. 

Med en så stor utskifting av stallen, hvordan har det påvirket oppkjøringen?

– Det er mange spillere som skal spilles inn i systemene, både forsvarsmessig og angrepsmessig og som skal bli kjent med måten vi spiller håndball på i Gjerpen.  Selvfølgelig preger det hvordan treningene blir lagt opp.  Men jeg synes de nye har kommet inn som et friskt pust og med god guts.  De har løftet treningene, alle de vi har fått inn har vært veldig fine tilskudd til gruppa og bidrar godt på hver sin måte.  De har styrket laget og vi har fått en veldig fin bredde i spillergruppa i år, synes jeg. 

Nye spillere i Gjerpen:  Fride Lunne Mastad (Charlottenlund), Ingeborg Holt (Charlottenlund), Annika Skrettingland (Ålgård), Maja Rame (Ålgård), Tiril Palm (Sandefjord), Ida Marlene Minge (Runar), Emilie Kristensen (fra rekrutt) og Julie Hushovd (fra rekrutt).  Foto: Trond Sørøy


Gjerpen hadde en rekordlang sesong i fjor og spilte kvalikkamper om opprykk til nesten ut i juni.  Det har gjort at årets oppkjøring er kortere enn normalt.  Men trenerteamet og spillerne har utnyttet perioden godt og Skiensklubben står godt rustet til det som venter utover høsten.

– Siden vi spilte kvalikkamper til slutten av mai, så vi har ikke hatt en så lang oppkjøring.  Vi er på fjerde uka nå etter ferien.  Vi har hatt mange tøffe treninger og har spilt noen tøffe treningskamper.  Vi har vært på treningsleir hvor vi spilte mot to svenske eliteserielag, det var fin matching. 

– Jeg synes det ser bra ut, det er noe smårusk som kommer av at vi har mange nye spillere som skal spilles inn.  Jeg synes vi tar steg for hver trening og for hver kamp vi spiller og har vist at vi kan levere.  Vi vant begge kampene mot de svenske lagene og i åpningskampen i Skjærgårdslekene spilte vi en god kamp mot Byåsen.  Vi har hatt en fin utvikling etter sommeren, jeg tror dette blir en bra sesong, sier hun begeistret. 


Hva tegner å bli styrkene til årets utgave av Gjerpen?

– Vi blir et godt forsvarslag med godt målvaktsspill.  Og vi vil ha en god bredde fremover med flere trusler som vil bidra og lage mål.

Ingvild Bersås Westersjø. Foto: Trond Sørøy


Gårsdagens kamp i Skjærgårdslekene mot Byåsen, hvordan vil du oppsummere innsatsen deres?

– I de periodene vi får satt et bra forsvarsspill og skaper brudd i deres angrepsspill, så går de seg fast og da tar vi med oss den selvtilliten fremover og er tøffe på mål.  I de periodene vi klarer det så ser vi at vi er på nivå med Byåsen, sier Ingvild. 

– Det blir en tøff sesong, det er mange lag som ønsker å rykke opp.  Vi får tøff motstand fra lag som har kommet ned fra REMA 1000-ligaen.  Men jeg synes det ser lovende ut.  Hver kamp teller og hver kamp lever sitt eget liv, så vi må fortsette å jobbe og være på tå hev på hver eneste trening og kamp.


Etter å ha spilt hele sin karriere i Randesund, valgte Ingvild å flytte til Skien i fjor.
Savner du Sørlandet?

– Det går veldig greit, og så er det ikke så langt hjem.  Familien kommer ofte og ser på kampene og av og til når jeg jeg har frihelg, så drar jeg hjem.  Men det er så klart rart ikke å være i moderklubben og ha alt det kjente rundt meg. 

– Det er en fin gjeng i spillergruppa, trenerteamet og resten av apparatet rundt, det er ikke noe problem og en får alltid hjelp om det er noe man lurer på.  Jeg trives veldig i Gjerpen, sier Ingvild Bersås Westersjø avslutningsvis.