«Norske» Flensburg-Handewitt med høye ambisjoner

Av: E. Fossnes/NTH

SG Flensburg-Handewitt har etter sine 30 år som klubb blitt et lag i toppen av europeisk håndball. De ble tyske seriemestere i både 2018 og 2019, men ble slått av sine rivaler THW Kiel denne sesongen. Anført av fire norske landslagspillere, ser trener Maik Machulla muligheter til å hente flere pokaler fremover.

Den tyske storklubben fra Flensburg har vært et hyppig importområde for skandinaviske spillere. Flere norske håndballprofiler har vært innom klubben. Forsvarsbautaen Johnny Jensen fikk legendestatus i klubben for sine knallharde forsvarspill. Nåværende håndballkommentator Frode Scheie og reistad-gutten, Frode Hagen, har kamper for klubben. Norges landslagstrener Christian Berge var med på å vinne ligaen med Flensburg-Handewitt i 2004. Sverige sin norske landslagssjef Glenn Solberg var også en viktig brikke på tyskernes lag i sin tid.

Nå befinner det seg fire norske gutter i Maik Machulla sin tropp. Keeper Torbjørn Bergerud skal vokte målet for tyskerne nok en sesong. Mannen som ble semifinale-helt i 2017 mot Kroatia har vært bunnsolid i Tyskland.

«The Silent Assasain» Magnus Jøndal er en som supporterne virkelig setter høyt. Mannen fra Tomter har vært sikker fra sin venstre kant posisjon både for Norge og Flensburg.

Gøran Søgaard Johannesen var en åpenbaring for danske GOG. Prestasjonene til mannen fra Stavanger førte han lengre sørover, og ble klar for tyskerne i 2018. Den hardtskytende venstrebacken er en mann som blir svært viktig den kommende sesongen.

Det blir også supertalentet Magnus Abelvik Rød. Stemt frem som verdens beste unge spiller i 2019, har vært med på innkassere to tyske titler i sin tid. Den 203 høye høyrebacken har dessverre vært skadeutsatt i sin karriere. Men om skadene uteblir, vil vi kanskje se Bækkelags-gutten blomstre for fullt denne sesongen.

Legender ut, spennende dansker inn

Holger Glandorf holder Champions League trofeet i 2014.

Den tyske håndballmogulen, Holger Glandorf annonserte at han legger håndballskoene på hylla i mai i år. Høyrebacken med 170 landskamper for Tyskland var med på å vinne Champions League med Flensburg i 2014. 37-åringen var også med på laget som vant VM i 2007, og kan se tilbake på en fantastisk karriere

Polske Michal Jurecki velger å avslutte karrieren i hjemlandet, og er klar for KS Azoty-Pulawy. Der skal han figurere som spillende trener. 35-åringen har vunnet det meste som håndballspiller, men fikk bare én sesong i Flensburg-Handewitt.

Ut forsvinner også 25-åringen Simon Jeppson fra Sverige. Jeppson fikk ikke helt det gjennombruddet fansen hadde håpet på når de signerte han fra svenske Lugi i 2017. Han tar turen til divisjonskollega, HC Erlangen.

Danske Anders Zacharriassen vender snuten hjemover mot dansk liga og GOG Håndbold.

Mads Mensah Larsen blir en viktig brikke for Flensburg-Handewitt denne sesongen.

Bjarte Myrhol`s tidligere lagkamerat i Rhein Hacker-Löwen, Mads Mensah Larsen entrer Flens-Arena. Den danske landslagspilleren har en x-faktor i sin fysikk og kan bli en attraksjon i hallen som tar 6300 tilskuere.

Flensburg-Handewitt har hentet inn enda en danske. 199 cm høye Lasse Møller ble hentet fra GOG Håndbold etter nok en god sesong i den danske ligaen. Det blir spennende å se hvordan den tidligere Jr. verdensmesteren håndterer overgangen og presset.

Trofeer skal løftes igjen

SG Flensburg-Handewitt løfter Champions League pokalen i 2014. Nå vil de løfte det igjen

Laget som ble stiftet i 1990 stiller nok et sterkt mannskap foran årets sesong. Anført av playmaker Jim Gottfridsson og kaptein Lasse Svan, kan man forvente at de vil være helt i toppen i alle turneringer.

Deres største utfordrere i Bundesliga blir Sander Sagosen`s THW Kiel. En annen utfordring for Flensburg blir å holde troppen skadefri. Et knallhardt kampprogram har plaget de mørkkledde i flere sesonger. En bred tropp fylt med kvalitet vil naturligvis hjelpe. Men marginene skal være på deres side. De har dog levert varene i hjemlig liga de siste sesongene, og vant både i 2018 og 2019.

I Champions League har det gått litt «tråere». Ikke siden 2014 har Handewitt-laget løftet det gjeveste trofeet i Europeisk klubbhåndball. Fokuset har hovedsakelig ligget i hjemlig liga. Dog ønsker klubbens fans en retur til «Final Four» og forhåpentligvis gull i Champions League i nærmeste fremtid.