Kristian Novak endte som banens beste og Norges toppscorer med 9 mål. Foto: Beate Oma Dahle/NTB/NHF

Norge ubeseiret gjennom EHF Euro Cup

Tekst: Henrik Kviebakk Mauren/NHF
24. april 2022

Norge viste styrken i bredden i andre omgang, med en 32-27 seier i siste kamp av turneringen.

EHF Euro Cup spilles samtidig som de andre nasjonene spiller kvalifisering til EM. Norge er allerede klar som regjerende europamester, og deltar dermed i turneringen sammen med arrangørlandene Montenegro, Nord-Makedonia og Slovenia. Turneringen fungerer som et kamptilbud for lagene som fra før er kvalifisert til mesterskapet.

Emilie Hegh Arntzen var den eneste virkelige veteranen i kamptroppen etter at et dusin spillere fikk fri, så det var mange ferske langslagsspillere og mulige håpefulle debutanter med mot Nord-Makedonia. Dette blir den andre kampen Arntzen leder laget som kaptein.

20220424 Aune og Hegh Arntzen_foto_NTB_Fredrik Varfjell.png

Norge har vunnet alle sine 5 kamper i denne turneringen, samtidig som Nord-Makedonia så langt har tapt alle sine. På torsdag vant Norge 24-18 mot samme motstand.

Nord-Makedonia har få kjente spillere fra de virkelig store klubbene i Europa, men høyrekanten Sara Ristovska, som til daglig spiller for CSKA Moskva, kan skape problemer for hvilket som helst forsvar.

Det Nord-Makedonske laget har slitt med å kvalifisere seg til mesterskap, og har ikke vært med siden EM i Serbia i 2012. Nå skal de endelig være med igjen som arrangør i november.  

Men det ble ikke helt den starten Norge hadde håpet på, og førsteomgangen ble noe lik kampen på torsdag. Omgangen ble preget av tekniske feil og jentene ble i mange tilfeller reddet av en god Rikke Granlund i det norske målet, som endte på 7 redninger, mot Nord-Makedonias ene redning.

En kamp som ikke handler om død og liv resultatmessig, men likevel en stor mulighet for de yngre jentene som har lyst til å slå seg inn. Norge virket litt bundet i det man vant ballen, i en kamp de skulle sette tempoet. Men det var store forventninger knyttet til hvordan landslaget skulle svare på prestasjonen i andre omgang. Det var en litt frustrert Thorir Hergeirsson som sto på sidelinjen. Norge stilte selvfølgelig med et lag som ikke var vant med å spille sammen tidligere.

En av lysglimtene fra førsteomgang var det strålende innhoppet til Thale Rushtfeldt Deila, som gjorde veldig mye riktig.

I andre omgang var det en annen debutant fra denne uken som virkelig fikk skinne. Kristina Novak endte på 9 mål på bare 10 skudd. En spiller som virkelig fikk vise seg fram etter at hun hadde 0 mål på 4 forsøk på torsdag. Denne gangen ble hun kåret til banens beste spiller.

Norge endte dermed på 6 seire av 6 mulige, og ble dermed vinneren av EHF Euro Cup. Arrangør Nord-Makedonia endte på like mange tap. En slurvete førsteomgang ble etterfulgt av lavere skuldre og en sterk prestasjon i andre omgang. En turnering som har ført til gode opplevelser for mange nye spillere og debutanter som har fått kjent på hvordan det er å være med på en slik landslagssamling.

Norges kamper endte dermed slik:

07.10 Norge – Slovenia (Nadderud Arena, Norge) 29-17
10.10 Slovenia – Norge (Arena Stožice, Slovenia) 21-26

02.03 Montenegro – Norge (Bemax Arena, Montenegro) 27-32
05.03 Norge – Montenegro (Jotron Arena Larvik, Norge) 40-23

21.04 Nord-Makedonia – Norge (Skopje, Nord-Makedonia) 18-24
24.04 Norge – Nord-Makedonia (Nadderud Arena, Norge) 30-30

EHF Euro Cup

Norge – Nord-Makedonia 32-27 (14-14) 

Tilskuere:

Nadderud Arena
Norges toppscorer: Kristina Novak, 9

Nord-Makedonias toppscorer: Sanja Dabevska, 5
Utvisninger: Norge: 4×2 min – Nord-Makedonia: 3×2 min 

Se full kamprapport her.