Norge fikk kniven på strupen i OL-kvalet – Norsk Topphåndball

Norge fikk kniven på strupen i OL-kvalet

Kommer OL i Tokyo til å gå uten håndballjentene? Det ble sjokktap 23-28 mot Montenegro i første kamp.

For første gang måtte Norges håndballjenter ut i en OL-kvalifisering, og det en sjokkerende nedtur i den montenegrinske hovedstaden Pogorica – i samme hall som håndballgutta kvalifiserte seg til OL forrige helg. Det ble femmålstapt mot vertsnasjonen Montenegro, som sammen med Norge og Romania kjemper om to OL-plasser.
– Alle vet at Norge er et godt lag, som bare kommer og vinner alt, men vi ser våre muligheter i denne kampen og skal kjempe for hver ball, sa Bojana Popovic til IHF før kampen. Den tidligere storstjernen er nå assistenttrener.

Jo da, Montenegro kom oppsiktsvekkende bra i gang. Etter at Nora Mørk hadde gjort jobben hun er tatt med for å gjøre – score på straffekast – ble Norge nesten rundtspilt, og før ti minutter var spilt lå Thorir Hergeirssons jenter under 3-7.

– Montenegro presset oss flatt og kom til gode sjanser, oppsummerte tidligere landslagsspiller Ida Alstad i TVNorge-studioet i pausen.

Etter at Thorir hadde tatt en time out etter 12 minutter og byttet ut over halve laget, begynte opphentingen. Katrine Lunde – i sin 306. landskamp – fikk flere redninger enn Silje Solberg, og på høyrekanten fikk Malin Aune åtte sjanser på 18 minutter, men satte desverre bare fire av dem.

Mer fart på bakspillerne gjorde også at Norge krøp innpå, og ved pause lå vi bare ett mål bak, 12-13.

Slutten av første omgang ble dessverre ikke noe omen om hva som skulle komme etter pause. Den startet nemlig som kampen, der Montenegro scoret på nesten alt. Katrine Lunde slet med å ta opp tråden fra første omgang og hadde ingen redninger før det var spilt et kvarter. Således kom igjen under med fem mål. Og så ble det enda verre: tekniske feil, dårlig skyting og få redninger.

Så endte det 23-28 i en kamp hvor Norsk Tipping hadde Norge som 1.18-odds til å vinne.

Mens gutta skal spille sitt første OL siden 1972, er jentene OL-gjengangere. Siden OL-debuten i 1988, har bare lekene i Athen 2004 gått uten Norge. Men nå er det kritisk. Selv om Norge slår Romania, gir ikke det automatisk OL-plass. Vinner Romania over Montenegro, blir målforskjellen mellom de tre avgjørende.

Neste kamp: Norge-Romania lørdag kl. 19.30