Foto: Elverum

Niclas Fingren; Først skal vi slå Drammen på søndag, så Champions League

Av: Nikki Schei

Til denne sesongen hentet Elverum inn Niclas Fingren, en skytter fra Gøteborg, med røtter fra Sveriges kanskje største håndball talentfabrikk Sävehof og forrige sesong i Redbergslid. Nå gjør håndball- og golfspilleren Niclas, med 14 i handicap, seg bemerket som en tøff forsvarsspiller og hardtskytende venstreback.

Hei Niclas, først må jeg vel nesten si gratulerer med dagen! Bursdag den 19. november. hvordan har overgangen fra Gøteborg til Elverum vært? Takk for bursdagshilsen og joda, det har vært veldig spennende. Når man flytter på seg fra Gøteborg til Elverum med 20.000 innbyggere, det er klart det er forskjell. Her har du en hel by som er engasjert i håndballen, kommer og snakker med meg når jeg er ute, mener og synes saker, og det er veldig gøy.

Hvordan ble det Norge og Elverum? Det var en kombinasjon av at jeg hadde lyst å prøve noe nytt og interessen fra klubben. Det har blitt noen år i svensk eliteserie og når jeg forstod at Elverum hadde meg i kikkerten så hadde vi noen gode samtaler hvordan de beskrev hva de ville, hvilke planer de hadde for klubben og jeg ville gjerne prøve noe nytt, så her er jeg.

Så, hva ble ditt første inntrykk av norsk herrehåndball? Det er mye som er likt i norsk og svensk håndball vil jeg si med struktur, trening osv. Den aller største forskjellen er at vi trener mye mer her i Elverum enn det jeg gjorde tidligere i RIK. Her er det mer eller mindre heltid.  Det tenker jeg er positivt, både for meg og for laget som helhet, at vi har mange som får den tiden til å utvikle seg.

Var det noe annet som slo deg sånn i starten? Ja, hvor utrolig nøye Børge og Raymond er. De legger ned masse tid på analyser og forberedelser og jeg kan ikke tenke meg hvor mye tid som går år. Og det kommer jo oss til gode.

Hvordan ser du på din utvikling?  Jeg synes det er veldig inspirerende og bra med en trener som Børge. Han har vært en fantastisk spiller selv og vet hva som kreves for å bli virkelig god. Alt fra taktiske ferdigheter til levering av skudd, posisjonering.  

Hva vil du si er dine styrker selv? Største fordelen vil jeg si er at jeg er en to-veis spiller som fungerer begge veier. Det er noe jeg tror og håper at Børge, og kanskje trenere generelt, setter pris på. Noen som kan stå og levere i begge ender, det er selv noe jeg fortsatt vil utvikle, pluss å ta mer ansvar fremover. Jobbe med skuddtyper og få en bedre skuddprosent blir for meg sånn tydelige mål som jeg kan og skal jobbe med.

Hvordan liker du dine trenere? Hva skal til for at han skal få frem det beste i deg? Jeg er den typen som gjerne vil at en trener skal ha mye energi og engasjement, både på trening og i kamp. Det pepper meg. På dette nivået er alle trenere veldig faglig dyktig, ikke minst Børge, så da er det dette med dialog og kommunikasjon som blir viktig.  

Hvis du sammenligner utviklingen i norsk, svensk og internasjonal håndball, hvilken vei går håndballen fremover mener du? Jeg synes det styres veldig av trender, det går i sykluser.  Håndballen har hatt, og har kanskje fortsatt, høy fart som mange jobber med. Bra forsvar som gjør at duellspill er viktig er også noe som er veldig tydelig nå. Så er det enkelte lag og landslag som et år klarer å få suksess med noe for de har spillertypene til det, da skaper det plutselig en trend som mange vil følge. Så tar det et år, så skjer noe nytt. Men, det er gøy for det betyr bare at håndballen drives fremover og forandres.

Hva blir målsettingen for deg og dere fremover? Det er å ha fokus på REMA 1000-ligaen først og fremst. Vi spiller i Champions League som er fantastisk morsomt, men vi vet jo faktisk ikke hva som kommer til å skje, om sesongen klarer å bli gjennomført. Da er det viktig at vi har fokus på det som er her og nå og da er det Drammen på søndag i NM-semifinale som gjelder.

Til sist Niclas, hva tenker du om Elverums dominans i norsk herrehåndball? Kan man trekke paralleller til hva Kristianstad gjorde i Sverige for noen få år siden? Vinner alt og hele tiden? Jeg tror det er bra. At du får et lag som går foran og viser at det er mulig og at man tør å satse. Jeg håper, og det så jeg i Sverige, at andre klubber ble inspirert, tok krafttak og gjennomførte målrettede satsinger. Jeg skulle tro at mange klubber kommer til å gjøre det samme her i Norge.

Foto: Elverum