Foto: Jon Forberg

Molde bygger for å bli fast lag i norgestoppen

Tekst: Arne Hole/NHF
20. januar 2022

Molde har i mange år vært en stormakt i norsk fotball. Snart er byen det også i håndball?

Nå er ikke Molde FK og Molde HK samme klubb, men det er samme by – og de har samme støttespiller i ryggen, Kjell Inge Røkke.

– Det er fint å ha han med på laget. Han bryr seg om hva som skjer i hjembyen, men hvis noen har fått inntrykk av at Molde sitter på en seddelpresse, så er det feil, sier trener Tor Odvar Moen. Han er opptatt av rammeverket, som flere må bidra økonomisk til, men også at bygget må settes opp stein for stein.

Forrige sesong falt litt av bygget ned i hjembyen til Norges første håndballdronning, Karen Fladset. Hele syv spillere forlot klubben. Blant dem playmaker Anniken Obaidli, som søkte nye utfordringer i Storhamar. – Vi hadde hadde heller ønsket at hun hadde dratt til Danmark, knegger Moen.

Men «bygg reis deg» hadde en avdeling også på mørekysten. På rekordtid sto det nye huset klart for NM-finale og en foreløpig femteplass i serien.

– Vi startet sesongen med fire bakspillere som ikke hadde spilt sammen før, men de fant tonen fort, sier Moen. Og de fire han snakker om er Mona Obaidli, som har blomstret etter at den to år eldre søsteren Anniken dro, Elise Skinnehaugen (fra Storhamar), Thale Rushfeldt Deila (fra Fredrikstad) og argentineren Elke Karsten (fra Debrecen).

Smeller mot Fredrikstad og Tertnes kunne tyde på at ikke alt er så vel likevel, men det hadde familiære årsaker. Nå er ting på stell igjen, og det ble 10-målsseier over Oppsal i siste kamp. Og om en snau måned venter vinterens sportslige høydepunkt på hjemmebane, møtet med Vipers.

– Når skal dere utfordre dem, Moen?

– Det er viktig å ta trappa. Vi må ta medalje i serien før vi begynner å snakke om Vipers. Men vi har planer om å tilhøre norgestoppen – og vi bygger for det – og så får vi se når det er vår tur. Vipers overtok da vi spente bein på oss selv i Larvik håndballklubb, sier mannen som var sjef da Larvik ble første norske lag som vant Champions League.

Apropos E-cup, så er Moen godt fornøyd med sesongens innsats – etter at laget i fjor slo Hypo, men deretter ble stoppet fra den videre ferden mot Astrakhanochka på grunn av korona.

– Vi slo ut Thüringer, som hadde ambisjoner om å vinne hele greia. Det var en god prestasjon. Så møtte vi Chambray. De hadde kvaliteter, og vi hadde ikke ork. Vi var ikke vant med kamper søndag-onsdag-søndag i seks uker. Jeg vet fra Larvik at et sånt program krever erfaring.

En av Moens hjertesaker nå er rammeverket – ikke bare i Molde, men i hele norsk håndball.

– Vi må ha rammer som gjør at spillerne blir lengre. Det handler om kontinuitet. Mange fristes av spill i utlandet – og det skjønner jeg – men de må bli flinkere til å planlegge karrieren. Den norske ligaen begynner å få god bredde og standard. Spillerne må tenke seg litt om før de drar. De må gjøre det på riktig tidspunkt, sier Moen, som i samme slengen fremmer enda en hjertesak.

– Man må ha litt ambisjoner. Det er ikke noe moro å bli det du er. Og så er det forskjell på å nå målet og å gå på et mageplask. Det er ikke nødvendig å nå målet, men muligheten for å bli bedre underveis er tilstede.

Snart skal Tor Odvar Moen og ledelsen i samtaler om det er han som skal prøve å gjøre klubben bedre også etter at kontrakten utløper sommeren 2023.

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.