Foto: Viborg HK

Moa Högdahl: – Jeg har lyst til å spille i Champions League med Viborg, men da må vi vinne titler i år

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
30. september 2021

Moa Högdahl (25) har nå en stor rolle i Viborg som toveisspiller og har utviklet seg stort som forsvarsspiller siden hun reiste til Danmark.  Hun spiller sin fjerde sesong i Viborg og bidrar med mange scoringer og assist.  I fjor scoret hun totalt 198 mål i serie og grunnspill.

– Jeg har det veldig bra, det er en bra liga og en god kultur i Danmark så jeg stortrives som håndballspiller og med den hverdagen jeg har her, sprudler Moa Högdahl.  – Alt er på stell, alt ligger til rette for at vi skal prestere og da er det lett å være håndballspiller.  Det er veldig deilig. 

– Hverdagen i Danmark er lagt opp etter at alle er fulltids håndballspillere.  Håndball er første prioriteringen hos alle spillerne, forteller Moa.  – I Norge så trener vi gjerne litt senere på dagen og har andre tidspunkter på trening. Vi trener vel samme mengde i Viborg som vi gjorde i Byåsen, men på andre tidspunkt som gjør at hverdagen er litt mer fleksibel.  Vi trener felles på dagtid og har individuelt senere på dagen. 

Foto: Viborg HK


Det er mange norske spillere i Danmark og Bambusa Kvindeligaen.  Moa trekker frem at alle kamper er jevne og at alle kan slå alle, det er ingen kamper man kan ta lett på.

– Det som er så fint og så kult med å spille i Danmark er at alle kampene er jevne og man må virkelig gå inn 100% i hver eneste kamp for å være sikker på seier. 

– Og ikke en gang da er man sikker på seier for nivået er så høyt og det er så mange gode lag med utrolig mange gode enkeltspillere og har de dagen, så sliter du. 

– Det synes jeg er kult, at ligaen er såpass spennende, som regel er det spenning helt til siste serierunde.  Og det at alle kan slå alle gjør det uforutsigbart, sier hun ivrig.


Er det forskjeller på hvordan treningen legges opp i Danmark sammenliknet med i Norge?

– Den fysiske treningen er nokså lik, men når det gjelder det håndballmessige vil jeg kanskje si at det stilles mere krav til duellspillet enn i Norge.  Det er mange flinke duellspillere her som gjør at du må være god i dueller i forsvar. 

– Noe som har gjort at jeg føler jeg har utviklet meg ganske godt som forsvarsspiller og har tatt steg der.  Det vil jeg si er den største forskjellen jeg har opplevd. 

Foto: Viborg HK


Moa Högdahl sin fremgang som forsvarsspiller har gjort henne til en toveisspiller, som står både i forsvar og spiller i angrep.  Men sånn var ikke situasjonen for henne da hun spilte i Norge.

– De første årene i Byåsen som ung var jeg enveisspiller og spilte kun angrep, forteller hun.  – Men jeg har utviklet meg veldig bra og jeg føler at jeg fortsatt tar steg i forsvar og føler meg nå mer sikker i forsvar.  Jeg vil egentlig kalle meg en fullstendig toveisspiller nå. 

Moa er en spillende høyreback i Viborg som sørger for flyt i angrepsspillet og at laget får flere pasninger i hvert angrep.  Hun er flink til å finne de rundt seg og sette opp de andre på laget, samtidig som hun er farlig i tempospillet.

– Jeg vil si jeg har en ganske stor rolle i laget.  Jeg drar et ganske stort lass som en av bakspillerne og trives godt med det.  Får mye spilletid og er glad for det selvfølgelig, smiler hun.


Viborg har fått en kanonstart på årets sesong med seier i de første 5 seriekampene.  Spesielt var 34-30 seieren over Esbjerg i serieåpningen imponerende.  I tillegg har Viborg slått Skanderborg, Ringkøbing, Aarhus og Horsens.

– Vi har startet bra poengmessig, forteller Moa fornøyd.  – Vi har fem på stripe, noe som er kjempebra, men jeg føler fortsatt ikke vi har fått vist vårt toppnivå.  Vi har mer å gå på spillemessig.  Selvfølgelig er det enda deiligere da at vi står med full pott.  Vi har trua på denne sesongen her og når vi nikker på toppnivået vårt snart skal dette bli kjempebra. 

– Vi hadde en utrolig viktig seier mot Esbjerg.  Det er kanskje en av de viktigste kampene vi har i år om vi gjør jobben resten av sesongen.  Så de poengene var viktig. 

Foto: Viborg HK


Etter tre sesonger som eneste nordmann på laget, har Moa nå Mathilde Rivas-Toft og Tonje Enkerud som lagvenninner.

– Ja, det er kjempedeilig, sier hun opprømt.  – Det er deilig å være i sammen med nordmenn, selv om danskene er kjempesøte, det er ikke noe galt med dem.  Men selvfølgelig med to kjente fjes som man er god venn med fra før, så er det kjempeherlig. 


Hvilke ambisjoner har du?

– Jeg har fokus på å utvikle meg som håndballspiller og bli best mulig.  Selvfølgelig har jeg lyst til å bidra mer for landslaget, så jeg håper jeg får flere sjanser der.  Med Viborg har jeg lyst at vi skal dra oss inn i Champions League, men da må vi vinne titler i år.  Så det er det kortsiktige målet, det å vinne titler med Viborg, sier Moa Högdahl avslutningsvis.