Moa Høgdahl i Viborg: To-veis spillere er fremtiden

Av: Nikki Schei
15. januar 2021

En av Norges mest spennende spillere for fremtiden er Moa Høgdahl, tidligere Byåsen. Som første utenlandseventyr valgte hun danske Viborg HK på Jylland og har virkelig fått vise seg frem i Bambusaligaen. Vi tok en prat med Moa om nåtid og fremtiden!

‘’Lille’’ Viborg ble første stopp på din karriere som utenlandsproff. Hvordan har det vært så langt? Er du fornøyd? Det er klart at det var en stor endring. Forlate trygge Trondheim, Byåsen og venner og familie, men det har så langt vært en helt super opplevelse. Føler at jeg har vokst masse som både håndballspiller og person heldigvis!

I din treningshverdag så spiller du som ensom norsk spiller sammen med en haug av danske og svenske landslagsspillere. Hvordan er det? Mye dansk ja, men etter EM så var det utrolig hyggelig å møte jentene igjen. Og det sier nok det meste. Vi er veldig sveiset sammen som et lag og det er jeg glad for. Det var også en av grunnene til at jeg valgte Viborg. De hadde et spennende sportslig opplegg med å utvikle egne talenter og det gjør klubben virkelig. Denne sesongen håper jeg bare er første del i vår utvikling som spiller og klubb. Jeg trives uansett veldig godt her i Viborg.

Hva vi du si er nøkkelen så langt til deres plassering helt i toppen på tabellen? Hvilken type håndball vil Viborg spille? Etter 16 kamper har dere scoret over 500 mål som eneste lag, neste 50 flere mål enn Esbjerg. Forklaring? Vi vil spille en hurtig håndball!  Vi har spillere som gjerne vil gi full gass fremover, med eksplosiv, raskt ankomstspill. Da blir det mange mål. Dessuten har vi få tekniske feil som selvfølgelig bidrar til mange mål. Når vi alle har dette målet så er det veldig gøy å spille angrep!

Hva har du selv lyst å utvikle videre? Det er det som er så gøy med Viborg. Jacob (vår trener) har tett dialog med Thorir og apparatet hjemme hvor de sammen med meg jobber med hva jeg skal utvikle videre. Jeg skal vel innrømme at jeg var helt ok fremover tidligere, men trengte å utvikle masse i mitt forsvarsspill. Jeg fikk tilliten her i Viborg å stå i forsvar til tross for at jeg kanskje ikke var god nok i duellspillet, men det gjorde bare at jeg jobbet enda mer og føler nå at jeg er temmelig habil i forsvar. Så akkurat nå jobber jeg med å utvikle mitt skudd, bedre hoppskudd med forskjellige versjoner.

Hva tenker du om da om utviklingen videre for håndballen? Blir det som dere i Viborg? Enda raskere og enda høyere tempo? Det vet jeg ikke, men jeg tror det blir mye mer allsidighet. Både fremover med tempo og spilleforståelse og bakover med mye mer fysisk. Det er klart når vi spiller veldig rask tempo håndball så trengs det to-veis spillere, ellers får vi ikke de ankomstene som vi trenger for de enkle målene.

Hva blir den videre målsetting for deg og Viborg? Vi vil gjerne vinne serien, det er det absolutte målet. Fortsette score masse mål så håper jeg vi får det til. Da blir målsettingen å få spille Champions League til høsten og måle krefter med de aller beste klubbene i Europa. Viborg er virkelig en by som lever for håndball, så det håper jeg vi skal få til!

Til sist Moa, hvilke kamper inspirerer mest, er det det å møte lag med mange norske spillere, som eksempelvis Esbjerg som også fighter med dere om seriegull? Ja, det er klart. Sånne tette, spennende kamper er de mest inspirerende. Det er den slags kamper som driver meg. Så vil man jo gjerne vinne de kampene. Det er gøy med positiv rivalitet, for da møter man andre som kjemper om de samme posisjonene på landslaget. Men det er sånn det skal være!