Foto: Heidi Ringlund

Mina Hesselberg (Follo): – Jeg er positivt overrasket over hvor gøy det er å stå som kant!

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
14. desember 2020


Mina Hesselberg (20) rendyrker nå venstrekantrollen i Follo HK Damer, etter at hun har vekslet på å spille bak på banen og på kanten.  Hun har virkelig fått fart på karrieren etter at hun tok det valget.  Tidligere hadde hun en mer anonym rolle i laget, nå blir hun nå satset på og er nummer 3 på toppscorerlista hos Follo. 


 -Det var en del faktorer som spilte inn da jeg tok valget om kun å spille kant, forteller Mina Hesselberg.  – Det er flere trenere som har sagt til meg at jeg har et stort potensiale som kantspiller. 

– Men i starten var jeg litt usikker og hadde ikke så veldig lyst til bare å spille kant.  For som kantspiller er man ikke borti ballen så ofte, jeg visste ikke helt, det virket som litt kjedeligere å stå på kanten når jeg var vant til være bakspiller og være veldig involvert.


– Jeg prøvde en sesong å være både kantspiller og bakspiller, og det fungerte så som så.  Det ble ikke noe særlig fremgang på kanten og det stoppet også litt opp på back, så jeg følte jeg ikke kom så veldig lang vei.  Så sa treneren min Lars Abelsen at jeg har gode forutsetninger på kanten og at jeg burde gi det en sjanse. 

– Og da var jeg sånn, okei – jeg skal gi det en sjanse.  Og hvis det lykkes, er det bare bra for meg.  Og hvis jeg ikke lykkes, det verste som kan skje er at jeg går tilbake som back igjen. 

– Det var nå i sommer jeg gikk inn for fullt og jeg er veldig positiv overrasket over hvor gøy det er å stå som kant, smiler Mina.  – Men selvfølgelig, det var en stor overgang i starten.  For før var det jeg som ga ballen til kant eller kunne ta sjansene selv.  Nå er man avhengig av de rundt seg. 

Foto: Heidi Ringlund


Var «rusende» som toer

– Som back var jeg ganske «rusende» i forsvar og det var ikke så heldig da jeg stod som venstre toer.  Men som ener har man litt mer frihet.  Jeg må selvfølgelig lese backen, men jeg føler at jeg kan gamble litt mer som kantspiller og det passer meg veldig godt. 


Har opplevd kjempeutvikling

– Jeg har ekstra heldig med at jeg har god spenst.  Det er noe jeg alltid har hatt, uten at jeg har tenkt noe spesielt over det.  Jeg tror det har hjulpet meg ganske mye, for da får jeg mer tid i lufta.  Men det er selvfølgelig også masse skudd på hver trening som har gitt fremgang, sier hun.

– Det er både en fordel og en ulempe å gå fra back til kant når det gjelder skuddet, forklarer hun.  – Nå har jeg lagt fra meg det å skyte som back fra kant.  I starten skjøt jeg veldig hardt og det tror jeg ikke at målvaktene syntes noe om.  Nå føler jeg at jeg har lagt vekk det backskuddet.  Men selvfølgelig er det en fordel når jeg kommer innover i banen og i kontringer. 

– Jeg føler at jeg nå lettere kan se bakspiller sin side også.  Som kantspiller ønsker du å få ballen mye, men jeg skjønner ofte hvorfor ikke backen kan spille ned.  Jeg synes jeg får et bedre samarbeid med venstreback for jeg ser når de kan og ikke kan spille den ballen. 


Annerledes rolle i år

Dette er fjerde sesongen Mina spiller i Follo HK Damer.  Hun har tatt stegene sakte, men sikkert og har blomstret for fullt denne høsten.  Det å få så mye tillit og spilletid har gitt henne selvtillit.

– Situasjonen for meg er helt annerledes i år enn hva den har vært i de tidligere sesongene. Jeg har fått mer tillit og har en del mer å si for laget nå.  Jeg synes det er veldig mye mer morsomt.  Man føler at man har noe å gi, du har en betydning og blir satset på.

– De andre årene har jeg lært mye ved å se på de andre.  Jeg har observert og lært å bli en del av Follokulturen.  Og det har gitt meg mye nå i den senere tid.  Jeg har tatt min tid på benken og det er ikke sånn at jeg ferdigutviklet, men jeg føler at jeg ikke har gjort det på den lette måten. 

– I starten var det litt skremmende å bli satset på, men samtidig tenkte jeg at jeg har ikke noe å tape.  Alle vet at jeg ikke har gjort dette lenge.  Jeg følte det kunne gå enten/eller.  Så har det gått relativt greit, men jeg har fortsatt mye å hente, sier Mina.

– Jeg vil si at jeg har hatt god innsats og har gjort mitt beste i høst, og mer kan jeg ikke gi. Det jeg har levert nå er greit, men jeg må nok steppe opp enda litt mer, sier hun selvkritisk. 


Ønsker direkte opprykk

– Vi har hatt noen sterke gode kamper og så er det noen kamper som er helt hodemiss.  Sånn er jo håndballen.  Plutselig er man ikke der og da går vi på en smell også mot lag som ligger på nedre halvdel av tabellen. 

– For å vinne førstedivisjon må vi være beinharde med oss selv og bare gå inn for å vinne hver eneste kamp og aldri undervurdere motstanderen.  Vi ser at med en gang vi senker oss noen hakk, så kommer de med en gang, avslutter 20-åringen. 


Er du RASKERE enn en Elitespiller?
TettPå Håndball har utfordret alle lagene i REMA 1000-ligaene til å utføre en balløvelse. Nå utfordrer de DEG! Klikk på bildet for å vite mer

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Challenge-TettPa-web-1024x572.png