Foto: Annick Nielsen

Mina Hesselberg: – Endelig en opptur, det har vært tungt å tape så mange kamper

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
23. november 2021

Follo HK Damer har tålmodig ventet på sesongens første 2-poenger.  Og på søndag satt det endelig i kampen mot Flint.  Lagets strateg Mina Hesselberg førte an og var kampens dominerende spiller.  Mina har hatt en god høstsesong og fikk sin debut på Rekruttlandslaget i kamper mot Polen i oktober.

– Jo, humøret er veldig bra, det kjentes veldig godt, sprudler Mina Hesselberg (21), som ble toppscorer med 8 mål i kampen mot Flint. – Det er veldig lenge siden vi har vunnet en kamp, så det var jo litt rart å vinne igjen.  Og det var sånn at da vi skulle feire i garderoben, så har vi alltid en sang vi pleier å synge.  Men det er flere av de nye jentene som ikke har vært med å synge den sangen med laget vårt før, så det var litt ruskete, for å si det sånn, humrer hun. 

– Vi snakket om det før kampen at vi trenger en seier nå for å få en godfølelse for å få opp motivasjonen.  Vi var nære en seier sist i kampen mot Oppsal og det var veldig tungt etter den kampen.  Så for hele laget, trenerteamet, publikum og alle så trengte vi denne seieren bare for å kjenne på det igjen og få tilbake trua.  Det har vært tungt å tape så mange kamper, jeg skal ikke lyve, forteller Mina. 


Sist gang Follo gikk seirende ut av en seriekamp, var 13. januar i det som skulle vise seg å bli korona-sesongens siste kamp.  Da vant Follo HK Damer 27-22 borte mot Volda.  Etter 10 måneder uten feiring i garderoben er det fullt forståelig at seiers-sangen låt litt ustemt søndag i Stil Arena.

Foto: Annick Nielsen


I forrige seriekamp mot Oppsal hadde Follo full kontroll og ledet en periode med ni mål og var på full fart mot sesongens første seier.  Men Oslo-laget kom sterkt mot slutten og berget uavgjort-resultat og snøt Follo for seiersfesten.  Skuffelsen over seieren som glapp brukte Follo som motivasjon inn mot oppgjøret på søndag mot Flint.

– Vi var så nære, og vi hadde så lyst til å vinne en kamp.  Og så gikk det akkurat ikke, det var skuffende.  Men vi fikk øvd oss på taktiske ting som vi ikke helt så for oss skulle komme i den Oppsalkampen hvor de gikk offensivt ut på oss. Da fikk vi trent og justert litt på det og vi så det gikk bra i kampen mot Flint.  Jeg føler vi taklet bedre å spille mot det offensive forsvaret, forklarer Mina.

– Vi startet ikke alt for bra, vi bommet på en del skudd og lå ganske mye under.  Men så begynte vi å hente oss litt inn og tok litt til pause, men Flint ledet fortsatt.  Og så synes jeg vi hevet oss ganske mange hakk til andre omgang og så gikk det vår vei til slutt, oppsummerer kantspilleren. 


En periode i første omgang lå Follo under med 6 mål, men Mina og lagvenninnene var aldri bekymret.  I bakhodet hadde de at Oppsal hentet inn deres 9-målsledelse i forrige kamp og de visste at alt er mulig i håndball. 

– Vi tenkte nok ikke at vi skulle tape, men vi bestemte i pausen at vi skulle steppe opp et hakk.  Jeg følte vi traff ganske mye bedre i forsvar i andre omgang, vi fikk en god del redninger av Hilde Søyseth, godt spill av Mirela Gjikokaj samt at vi fremover var litt mer tålmodige og spilte hverandre gode. 

Foto: Heidi Ringlund


Det har tidvis vært tungt å være Follospiller i høst.  Overgangen fra spill i 1. divisjon i fjor til spill i REMA 1000-ligaen var større enn man hadde sett for seg.  Laget gikk på 10 strake tap før det ble uavgjort resultat mot Oppsal.  Mina forteller at det har vært viktig at spillerne har hatt egentreninger på mandag og på den måten klart å gjøre seg ferdig med helgas tap før ukas første fellestrening på tirsdag.

– Jeg føler det har vært ganske viktig at vi har hatt egentreninger dagen etter et tap.  Da har vi på en måte klart å samle oss og lande litt etter de tapene og når vi har kommet på trening på tirsdag er vi ferdig med søndagskampen.  Det er ingen vits i å grave seg ned.  Vi visste at denne høstsesongen kom til å bli tøft.  Men vi visste ikke at det skulle bli så tøft, innrømmer Mina Hesselberg.

– Vi har vært flinke til å stå sammen i det.  Uansett hvordan det har gått har vi stått sammen.  Det er ingen syndebukk, vi er sammen om det uansett hva. 


Mina Hesselberg spilte sin første hele sesong som kantspiller i fjor, etter å ha vært bakspiller i hele sin karriere.  Og uten tvil har det vært et heldig valg.  I fjor var hun blant de mestscorende i Follo i opprykksesongen, mens hun denne sesongen er lagets toppscorer med 56 mål på 12 kamper, alle spillemål.

– Jeg trives veldig godt og får mye spilletid, kommenterer Mina.   – Med spilletid så utvikler man seg også mer.  Jeg får ofte ballen og det har nok noe å si at jeg maser mye også, smiler hun.  – Medspillerne mine har blitt veldig flinke og det er gøy å stå som kantspiller når du faktisk får ballen.  For vi er avhengige av de rundt oss, spesielt vi kantspillerne. 


At Mina har tatt store steg er også blitt registrert hos landslagsledelsen og i oktober ble hun tatt ut til samling med Rekruttlandslaget.  Samlingen var i Polen og rekruttjentene spilte to kamper mot Polen.  Mina Hesselberg fikk sin debut for Norge og scoret i debuten.

– Det var stort å bli tatt ut og det kom ganske uventet.  Jeg hadde ikke tenkt på det i det hele tatt, det var et veldig overraskende uttak.  Så det var gøy og veldig stas! sprudler Follos venstrekant. 

– Jeg og Rikke Øyerhamn på kanten delte spilletiden likt, så det ble en del minutter på banen.  Det var gøy og det var stort å spille med flagget på brystet, det er jo det man aller helst vil. 

– Etter å ha tapt så mange kamper med Follo i høst så ga den opplevelsen meg en viktig selvtillits-boost, smiler Follos ferske landslagsspiller avslutningsvis.