Foto: Borussia Dortmund

Mie Sophie Sando la opp våren 2020, men var ikke helt ferdig med topphåndballen likevel!

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
6. januar 2022

Etter å ha lagt opp som håndballspiller våren 2020, ble Mie Sophie Sando overtalt til å gjøre comeback for Herning-Ikast.  Etter en sesong i Danmark gikk hun i sommer videre til tysk Bundesliga og spill for Borussia Dortmund.  Og til sommeren går ungdomsdrømmen til Mie Sophie i oppfyllelse når hun reiser til Frankrike og spill for Toulon.

– Jeg er veldig glad for at jeg fortsatt spiller håndball, det er kjempestas, sprudler Mie Sophie Sando (28).  – Jeg spilte i Danmark da jeg var 19 år, men jeg føler meg mer moden og rolig nå.  Jeg har mer erfaring og rutine, samtidig som jeg er ferdig utdannet og har en jobb å falle tilbake på. 

– Det er trygge rammer rundt meg og det gjør at det å spille håndball nå er noe jeg virkelig koser meg med, som er gøy og spennende.  Jeg føler fortsatt at jeg kan bli bedre og har noe å bidra med.  Så lenge jeg er på den bølgelengden ønsker jeg å spille noen år til, smiler linjespilleren. 

Foto: Borussia Dortmund


Etter å ha spilt for Sønderjyske, Stabæk, Haslum og Larvik ble det i mars 2020 annonsert at Sando la skoene på hylla for å satse på en sivil karriere i NISO.

– Jeg fikk et jobbtilbud i NISO.  Jeg skulle i utgangspunktet bo i Oslo og prøve livet som idrettspensjonist.  Da kom en telefon fra Herning-Ikast, som hadde en gravid linjespiller og lurte på om jeg kunne tenke meg å være barselsvikar i 10 måneder.  Helene Fauske og Vilde Ingeborg Johansen kjente jeg godt, og de var der.  Stine Skogrand spilte jeg litt med på juniorlandslaget og jeg kjente også Ingvild Bakkerud som er fra Skrim, som ikke er så langt unna der jeg vokste opp og hadde mine tidlige håndballår. 


Mie Sophie sa ja til tilbudet fra Herning-Ikast en fredag i august 2020 og allerede torsdag uken etter dro hun til Danmark for å gjøre comeback som linjespiller.  Kontrakten startet 1. september.

– Både klubben og jentene var kjempeimøtekommende og veldig hjelpsomme.  Jeg fikk noen uker med rolig tilvenning og hjalp til så kroppen min skulle tåle å spille håndball på et nytt nivå.

– Jeg hadde også jobben med meg ned, og jobbet 50% i NISO samtidig som jeg spilte håndball i Herning-Ikast.  Det var en fin kombinasjon.  Trening, jobb, trening og kamper.  Et veldig bra år, jeg er kjempetakknemlig for muligheten til å komme tilbake til håndballen.  Med alle opplevelsene og menneskene jeg fikk møte, bekjentskap og vennskap som jeg fikk utvikle, sier hun ivrig.

Foto: Borussia Dortmund


Mie Sophie Sando var kun barselvikar, men ved juletider for et år siden merket hun at hun ønsket å spille lenger enn bare den ene sesongen som var avtalt i Danmark.  Og skulle det dukke opp en mulighet kunne hun tenke seg å spille noen år til.  For hun trivdes veldig godt med å leve som proff.

– Det gikk det noen måneder hvor jeg snakket med ulike klubber, og etter hvert kom Borussia Dortmund på banen.  Det var et spennende tilbud.  Jeg syntes det var artig å prøve tysk liga og selvfølgelig det å få muligheten til å spille Champions League. 

– Det var en relativt enkel beslutning å ta, forteller hun.  – Jeg kunne gjerne ha tenkt meg å bli værende i HIH.  Men de hadde to linjespillere og det var ikke plass til meg der og jeg måtte se meg om etter andre muligheter. 


Hvordan opplever du å spille i tysk Bundesliga?

– Det er en ganske annen kultur her.  Det er noe man skal venne seg til.  Samtidig er det nytt spill og mange nye spillere.  Makkeren min er veldig dyktig.  Jeg er vant til at man er et makker-par på linja hvor vi utfyller hverandre, mens her er man konkurrenter.  Det har vært annerledes, men jeg har fått spille en del både i Bundesliga og i Champions League.   Og det ble bedre inn mot jul og jeg håper jeg kan fortsette nå på våren. 

– Og så er det ekstremt kult å få muligheten til å spille Champions League og reise rundt og spille mot de beste lagene og møte de beste spillerne, sier Mie Sophie opprømt.  – Det gjør absolutt at håndball er gøy. 

Foto: Borussia Dortmund


Hvordan har Borussia Dortmund prestert denne sesongen?

– Vi som lag har gjort det veldig bra, vi var ubeseiret frem til søndag hvor vi tapte mot Bietingheim på bortebane.  Det har vært en bra sesong helhetlig både internasjonalt og nasjonalt. 

– Dortmund ble tyske mestere i fjor.  Det ble en del spillerutskiftinger i sommer og det er et litt lengre prosjekt om å bygge et nytt lag.  Vi har en del unge spillere som trenger å få mer erfaring. 

– I Champions League håper vi på avansement.  Nå fikk vi tatt noen poeng i høst og at vi skal kunne gå et skritt videre, har jeg tro på.  Vi har lyst til å være med så lenge vi kan, og vi sa før sesongen startet at mot de beste lagene handler det om å gjøre gode prestasjoner.  Men vi er jo med for å ta poeng, så det er ikke sånn at vi ikke har lyst til å vise oss frem.

Foto: Borussia Dortmund


Det blir med en sesong i Tyskland for Mie Sophie, som har blitt enig med franske Toulon om overgang til sommeren.

– Jeg har 1 + 1 års kontrakt her i Tyskland og jeg har valgt ikke å ta år to.  Jeg kommer ikke til å forlenge.  Det ble offentliggjort denne uken her og jeg skal dra videre til Toulon og fransk håndball.

– Det å spille i den franske ligaen har vært en drøm for meg siden ungdomsårene, så jeg har hatt lyst til å spille der i mange år, sier hun begeistret. 

– Jeg trivdes veldig godt med å spille i den danske ligaen med mange tette kamper.  I den tyske bundesligaen er det noen veldig fine lag i toppen og så er det litt mer varierende nedover, men jeg har inntrykk av at Frankrike er et helhetlig et steg opp fra Tyskland.  Det skal bli veldig gøy å spille i en så tøff liga, sier Mie Sophie Sando avslutningsvis.