Foto: Stian Bye Høgsveen

Mia Svele: – Takknemlig for at jeg tidlig fikk så mye tillit

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
9. juni 2020

Mia Svele har tatt mye ansvar i Storhamar i mange sesonger allerede, men fortsatt er hun altså bare 19 år gammel.  Hun debuterte på A-laget så snart hun fylte 16 år og har vokst til å bli en playmaker som både kan sette opp spillet og ta skuddansvar.

Mia ble denne sesongen nummer 3 på toppscorerlista i Storhamar med 77 mål i Rema1000-ligaen, 25 mål i NM og 24 mål i EHF-Cupen.  Totalt 126 scoringer.

Neste sesong søker hun nye utfordringer i Danmark hvor Nykøbing Falster blir hennes nye klubb.

Foto: Stian Bye Høgsveen


Vært i Storhamar hele livet

– Jeg har vært i Storhamar siden jeg begynte med håndball som 4-åring, forteller Mia Svele.  – Jeg har trivdes veldig godt i Storhamar.  Jeg har vært der hele livet og jeg kjenner alle som er her, den tryggheten har hatt mye å si for utviklingen min.


Fikk tidlig tillit

Mia Svele ble tatt ut til kamp for Storhamar så snart hun var fylt 16 år og fikk sin debut mot Glassverket i Drammenshallen.  En debut hvor hun var sensasjonelt god.

– For meg kom det som et sjokk at jeg tidlig fikk så mye tillit av Arne Senstad og Eirik Haugdal.  I ettertid er jeg veldig takknemlig, men jeg følte det var småskummelt der og da.  Men sånn etter hvert likte jeg å få så mye tillit og ta ansvar.  Jeg har vokst utrolig mye på det, og setter stor pris på det nå, sier hun. 


Lever med et forventningspress

– Jeg tenker ikke så mye på det med forventninger.  Jeg går all-in i hver kamp for å vinne den kampen og tenker ikke på det presset utenfra. Og det er det man skal gjøre, understreker Mia. – Man skal ut på banen og vinne den kampen, så får man ta det som er rundt i ettertid, rett og slett.


Mistet perioden med juniorhåndball

Det at Mia Svele så tidlig viste at hun hørte hjemme i den øverste divisjonen, gjorde at hun ikke fikk tatt del i Bring- og Lerøyserien som er en naturlig utviklingsarena hos yngre spillere.  Hun har blitt spart for å være klar til de viktige kampene med Storhamar.  Mia innrømmer at hun har savnet å ta del i juniorhåndballen.

– Før jeg ble med på A-laget var jeg med på cuper og turneringer.  Den delen av juniorhåndballen har jeg fantastiske minner fra.  Etter at jeg skrev kontrakt med Storhamar mistet jeg det meste av perioden med juniorhåndball.  Jeg har savnet å være med på det, selvfølgelig.  I 2018 fikk jeg være med på sluttspillet i Bring, men utenom det var det ingenting. 

Foto: Stian Bye Høgsveen


Blitt bedre av å spille mange kamper

– Jeg synes jeg har blitt mye tøffere denne sesongen, sier Mia.  – Vi har ikke vært så mange i stallen denne sesongen på grunn av skader og jeg har stått utrolig mye på banen. 

– Det å stå på banen ute i Europa har jeg virkelig vokst enormt på.  Både håndballmessig og i hodet har jeg utviklet meg.  Vi hadde mange kamper etter cupfinalen mot Vipers, og det er det man blir bedre av – det å spille kamper.  Det er også det gøyeste. 


Morsomste minner fra sesongen

– Seieren over Vipers da vi vant med 11 mål var veldig moro.  Og så synes jeg det har vært veldig gøy i de kampene vi har slått til i Europa, der vi har overprestert. Det er noe av det morsomste denne sesongen. 


Forfall til samlinger

Mia Svele har spilt 29 kamper for LK00 Juniorlandslaget, men nå er det en stund siden sist hun var på samling.  Hun har måttet takke nei på grunn av overbelastning.

– Jeg var tatt ut til samling i Kristiansand i neste uke og gledet meg veldig til å møte jentene og trenerteamet igjen.  Det er alltid spesielt å være på samling og det er utrolig gøy å være der.  Nå skal vi forberede oss til det siste mesterskapet i desember.  Derfor var det trist at jeg måtte melde forfall også til denne samlingen, jeg hadde gledet meg til å komme tilbake etter en lenger periode ute, sier hun.

– På samlingene det siste året har jeg måttet takke nei på grunn en trøblete rygg.  Den har ikke helt spilt på lag.  Ryggen min hadde ikke tålt to økter om dagen på samlinger i tillegg til all aktiviteten med Storhamar.  Jeg har tilrettelagt treningen også her i klubb og dagen etter kamper har jeg hatt vondt i ryggen og har kjørt eget program. 


Nytt eventyr venter

– Jeg hadde ikke sett for meg ved juletider at jeg kom til å bytte klubb, innrømmer Mia. – Men så kom tilbudet fra Nykøbing Falster på bordet, og jeg fikk lyst til å prøve noe nytt, prøve en ny liga.  I Danmark er det flere tøffe og tette kamper enn her i Norge. 

– Nå ser jeg veldig frem til å flytte til Danmark og komme i gang med oppkjøringen i Nykøbing.  Det blir spennende å dra til et nytt sted og møte de nye lagvenninnene mine. Fra tidligere kjenner jeg Emilie Steffensen, som spiller på laget.  Nå ser jeg frem til å bli kjent med alle de andre på laget, avslutter playmakeren.