Foto: Jon Forberg

Med Dorthe Groa tilbake er Gjerpen blitt et topplag

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
31. januar 2021


Etter nedrykk fra REMA 1000-ligaen i fjor ønsket Gjerpen å gjøre oppholdet i 1. divisjon av kortest mulig varighet.  Laget imponerte voldsomt i sommer og ble spådd å kjempe i toppen sammen med Follo HK Damer.  Men så ble playmaker Maren Tollefsen korsbåndskadet rett før seriestart og Gjerpen var tidvis ikke til å kjenne igjen i innledningen på sesongen.

I oktober/november gikk de på tre strake tap, og spesielt 10-målstapet mot Reistad hjemme i Skienshallen var tungt å fordøye.  Etter denne perioden lå faktisk Gjerpen under streken for nedrykk til 2. divisjon.


Men.  I kulissene nærmet klubbens store stjerne Dorthe Groa (26) seg spill for hver dag som gikk.  Hun skadet korsbåndet høsten 2019 og etter 14 måneder ute ble hun endelig erklært spilleklar mot Nordstrand 16. desember. 

– Det er klart at det var nok av nerver og jeg var veldig spent foran møtet med Nordstrand, forteller Dorthe Groa.  – Men jeg hadde jeg spilt noen treningskamper tidligere i desember som gjorde at det ikke ble fullt så skummelt. 

– Men det er klart at jeg kjente på at det nå var klart for comeback-kampen, som jeg hadde jobbet imot i 14 måneder.  Det ble litt mindre nervepirrende når det ikke var noe publikum og jeg synes jeg taklet det greit, for så vidt. 

– Jeg så på video av meg selv etter kampen, og det er mye å jobbe med fortsatt.  Jeg har forventninger til meg selv og setter et stort press på meg selv.  Så jeg må jobbe litt med det også og tenke at det er over et år siden jeg har spilt, det tar tid å komme tilbake i den formen jeg var i. 


Kjemper om direkte opprykk

Med Dorthe Groa tilbake i lagoppstillingen har Gjerpen vunnet fem kamper på rad.  Og nedrykksplassen er byttet ut med andreplass og en foreløpig sikker plass for å spille kvalifisering til REMA 1000-ligaen.  Som forventet er det Follo som ligger best an til å kapre direkte opprykk.  Men Gjerpen er bare tre poeng bak.

– Det er klart at det enkleste hadde vært å ta den førsteplassen, så slipper vi en eventuell kvalik.  Men vi ser jo at Follo har bra med poeng og har gjort det bra denne sesongen.  Og de kommer nok til å gjøre det like bra resten av sesongen. 

– Vi må ta en kamp av gangen og jobbe med det vi skal.  For vi vet at vi var under pari i høst, så vi må bare fortsette med den trenden vi har nå og ta vare på det gode humøret og de gode treningene vi har hatt.  Hvis den førsteplassen blir ledig, så håper vi at det blir vi som får den, smiler Dorthe.  – Vi håper å kunne rykke opp til REMA 1000-ligaen. 

Foto: Jon ForbergDorthe Groa er inne i sin andre sesong i Gjerpen etter at hun hadde et opphold i Fredrikstad.  Før det hadde hun sju sesonger i Skiensklubben og hun var med på opprykket fra 2. divisjon til eliteserien med Ketil Arntzen som trener.  Da hun passerte 12 måneder ute etter korsbåndskaden og fortsatt ikke ble erklært spilleklar, følte hun på frustrasjon.

– Ja, det var den perioden jeg synes var vanskeligst når det gjelder hele opptreningsfasen, sier hun.  – Jeg var så mye med på håndballtrening og var med på drilling på trening, forberedelser til kamp, og så fikk jeg ikke være med når det virkelig gjaldt.  Det var en tålmodighetsprøve, sukker hun. 

– Jeg visste at jeg hadde noen tester som jeg måtte få godkjent før jeg fikk lov til å virkelig å gå ut å kjenne på det.  Det var frustrerende, men det var selvfølgelig godt å være med i store deler av treningshverdagen. 


Snudde motgangen

Etter tapene i høst, jobbet spillere og trener godt og en treningskamp mot Flint ble viktig for å snu en dårlig trent

– Det at vi klarte å snu det er en faktor av mange ting, en kombinasjon, forteller Groa.  – Etter den Reistadkampen var vi veldig skuffet og følte vel at det var ikke sånn vi ville fremstå.  Så hadde vi møter hvor vi pratet i sammen og diskuterte løsninger på hvordan vi skulle gjøre det videre.  Treningshverdagen ble ikke endret så veldig mye.  Vi fikk trent mer på detaljer og få tilbake det samspillet vi visste vi hadde inne. 

– Og så kom treningskampen mot Flint hvor vi slapp ned skuldrene og vi hadde ingen forventninger om å vinne.  Og det var et eller annet som skjedde i den kampen som gjorde at det løsnet.  Alle spilte for hverandre, tidligere i høst har det blitt mye individuelt for vi har ikke helt funnet ut av det samspillet. 

– Og det med selvtillit har alt å si!  Selv om den treningskampen ikke hadde noen betydning, dro vi med oss selvtillit til en tøff bortekamp mot Volda.  Den seieren der gjorde at vi virkelig skjønte at nå er vi på gang. Nå kan vi ta alle. 

Foto: Jon Forberg


Har gitt laget mer å spille på

Med Dorthe tilbake er ikke savnet av Maren Tollefsen like synlig og Gjerpen satser på å kjempe i toppen resten av sesongen.  Dorthe selv sier hun fortsatt mye å gå på før hun er i hundre prosent i kampform igjen.

– Nå har jeg akkurat kommet tilbake og er i den fasen hvor jeg skal spille meg i form igjen.  Jeg merker at et år borte fra håndball gjør en del med rytme og sånne ting.  Men jeg føler jeg er på god vei.

– Fremover ønsker jeg å bidra med rutine og den erfaringen jeg har.  Ønsker å gjøre en del mål, og har gitt laget litt mer å spille på.  Det har vært nok av skader i Gjerpen nå, så vi trenger de spillerne vi har, avslutter 26-åringen.