Foto Tussies Metzingen

Marte om den tyske ligaen: – Hver kamp er tøff, det liker jeg!

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
7. november 2021

Marte Juuhl Svensson har vært 4 måneder i Tussies Metzingen og er overrasket over hvor raskt hun har fått tillit og spilletid i den renommerte tyske klubben.  Marte får brukt sine kvaliteter i sin nye klubb og ble kåret til banens beste i europacupkamp mot Blomberg.

– Jeg har fått mer spilletid enn det jeg forventet, smiler Marte Juuhl Svensson (20).  – Jeg visste ikke helt hva jeg kom til, men jeg tenkte at jeg ikke ville bli brukt så mye i starten siden jeg skal være her i 3 år.  Men så har jeg fått spille mer enn hva jeg hadde trodd. 

– Det varierer litt hvor jeg spiller, men har blitt brukt mest som midtback.  Men jeg kan egentlig spille på alle bakspillerposisjonene.  Jeg synes jeg har hevdet meg fint.  Noen kamper er jo bedre enn andre, men jeg synes jeg holder nivået greit, vil jeg si, konstaterer Marte fornøyd.  – Jeg jobber med å utvikle meg hver dag, i hvert fall. 

Foto Tussies Metzingen


Marte Juuhl Svensson har spilt de siste sesongene i Rælingen og var på plass i Tyskland i begynnelsen av juli.  Hun opplevde å bli tatt godt mot og er fornøyd med starten på utenlandseventyret.  Tussies Metzingen plasserer gjerne utenlandske spillere sammen i et kollektiv og Marte bor i sammen med en spiller fra Nederland, en spiller fra Frankrike og en fra Sverige.  De er på samme alder som henne og det at hun bor sammen med 3 andre fra laget har gjort at hun raskere har kommet til rette.

I tillegg til spillere fra Nederland, Frankrike og Sverige, har Metzingen også utøvere fra Ungarn, Østerrike, Polen, Danmark i stallen.

– Treneren snakker bare tysk, så alle må lære seg tysk, forteller Marte.  Håndball-tysken går det litt bedre med, jeg forstår mye mer nå enn det jeg gjorde de første ukene. Jeg har begynt å skrive ned tyske håndballfaglige ord i en bok og så har vi nye spillerne et språkkurs hvor vi lærer oss tysk sammen med en som kan språket godt. 

– Med spillerne så kommuniserer vi på engelsk, det er bare med treneren det kun blir på tysk, men vi får hjelp med oversettelse.  Så sånt sett går det fint.

– Det er ikke så mange av de eldre her i Tyskland som er så stabile på engelsk.  Da merker jeg at det vil gjøre det mye lettere om jeg kan språket. Og det å kunne kommunisere med treneren er jo en stor fordel.  Men jeg forstår mye mer nå og jeg forstår treneren sin tysk best, for den er jeg så vant til nå, humrer hun.  – Så hvis treneren prater bare til meg så er det lettere å forstå.


Tussies Metzingen havnet på tredjeplass i den tyske ligaen i fjor og var dermed klar for kvalik til europacupen.  Der var motstanderen HSG Blomberg-Lippe og Marte ble kåret til BB i bortekampen.

– Ja, i den kampen fikk jeg god tillit av treneren og spilte ganske mye, så det var veldig gøy, selv om det ble tap.  Blomberg slo oss over to kamper, så da blir det ikke spill i europacupen for oss denne sesongen.

– I serien håper vi å kjempe i toppen i år også.  Det er mange bra lag og foreløpig opplever jeg det som en tøff liga, med mange jevne kamper. Vi møtte et av de lagene som har rykket opp i år og jeg ble overrasket over nivået på det laget.  Vi har vunnet fem kamper og tapt to i serien så langt, men vi har ikke spilt på vårt beste enda, synes jeg.  Vi jobber godt hver dag for å komme oss opp på toppnivået vårt. 


Tussies Metzingen er opptatt av å ha et godt forhold til publikummet sitt og Marte sier at Metzingen virker å være en familieklubb med tette bånd mellom spillerne og fansen.

– Vi har et kjempebra publikum og det er fullt på hver hjemmekamp med bra stemning.  Jeg er imponert over fansen vår, smiler hun.  – Etter kampene så går vi ut og prater med publikum og fansen, det er hyggelig.


Hvordan er det å spille i Tyskland?

– For min del er det ganske annerledes i år hvor jeg møter bare nye lag og spillere, så nå i starten bruker jeg mye tid på å studere motstanderne på video. 

– Jeg synes det er et ganske bra nivå her.  Det er ikke noen kamp hvor vi kan si at denne her vinner vi lett.  Hver kamp er tøff.  Det gjør at man må være skjerpet til hver eneste kamp, man må spille på topp hele tiden, for vi møter god motstand hver gang.  Det liker jeg.  Det er morsomst å spille jevne kamper, sier Marte Juuhl Svensson avslutningsvis.