Foto: NHF

Marta Tomac om reserverollen: – Jeg hjelper laget så godt jeg kan i den posisjonen jeg er i nå

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
9. desember 2020


Marta Tomac har med sine 71 landskamper vært en viktig bidragsyter for Norge i flere mesterskap.  Hun er ikke blant de 16 som er tatt ut i EM-troppen, men er med i en reserverolle hvor hun deltar i alle lagets aktiviteter, bortsett fra kampene. 


Hvordan takler hun denne nye rollen?

– Det er selvfølgelig kjedelig ikke å få spille, sier Marta oppriktig, og fortsetter:  – Man har jo alltid lyst til å være blant de 16 som spiller. 

– Det har jo vært litt annerledes situasjon, men jeg er innstilt på den rollen jeg har nå og hjelper laget i den posisjonen jeg er nå.  Det går egentlig veldig fint, jeg ser på det jeg får gjort noe med og så er jeg klar hvis laget trenger meg. 

– Thorir ønsket å ha meg med, og jeg har kommet hit med positivitet.  Vi reservene er med på alle aktiviteter som laget gjør, unntatt kamp.  Vi føler oss som en del av laget selv om vi ikke spiller kampene.  Da sitter vi på tribunen og heier på laget så godt vi kan. 

– Jeg har litt dialog med Tonje Larsen i pausen om hva jeg eventuelt ser i spillet, det synes jeg er fint at hun spør om.  Da føler man at man kan komme med noen innspill selv om man sitter på tribunen. 

Foto: Jan Skaregrøm


8 fra Vipers

Vipers Kristiansand har 8 spillere i EM-troppen.  Hvordan opplever Marta at så mange av lagvenninnene er med i mesterskapet?

– Det viser at vi har mange gode spillere i Vipers og det er bare positivt for landslaget at det er så mange fra Vipers her i ulike roller, sier hun.  – Det er også verdifullt på banen, vi kjenner at vi har en tettere relasjon, vi trener hver dag i sammen ellers i året. 

– Det er stort å kunne representere Vipers i internasjonal håndball på alle områder, både med klubb og landslag. 


En god start

Marta sin oppsummering av de 3 første kampene i mesterskapet:

– Polenkampen var en typisk førstekamp i turneringen, hvor det går litt opp og ned.  Førsteomgangen var litt varierende bakover og med stresset spill.  Men så roer vi ned og vinner den ganske bra i andre omgangen.  Egentlig en deilig start på mesterskapet. 

– Det spillet vi viste mot Tyskland i første omgangen, gjentar vi det senere i turneringen skal mange lag slite med å slå oss.  Det nivået vi viser der, det er imponerende spill.  Det var en veldig bra kamp, sier hun. 

– Kampen mot Romania er den tetteste så langt, men vi har mye å gå på selv om vi vinner med åtte mål.  Vi har 23 skuddbom, noe som er uvanlig for dette laget her.  Det er det som gjør den kampen til ikke å være helt på topp.  Katrine Lunde stod virkelig frem i den kampen, viste vei og var avgjørende, skryter Marta.  – Det var veldig kult å se.


Godt kontringsspill

– I alle tre kampene har vi hatt bra kontringsspill.  Det henger sammen, når vi får redninger eller erobrer ballen i forsvar så får vi løpt og da er Norge et av de beste lagene i verden. 

– Vi må fortsette å være fokusert og nøye bakover og hjelpe målvaktene så godt vi kan og kjøre fort fremover.  Til tider spiller vi fint fremover, det er mye positivt og så har vi noen forbedringspunkter. 

– I forsvarsspillet har vi til tider litt å gå på.  Og det ble mange skuddbom mot Romania. Det er alltid noe vi kan forbedre, og det er bare positivt, da kan vi være mer fokusert og har noe å jobbe med utover i mesterskapet, avslutter Marta Tomac.