Foto: Surf up prod

Mari Finstad Bergum: – Jeg er heldig som fikk være med å vinne europacupen med Nantes

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
31. oktober 2021

Mari Finstad Bergum skrev kontrakt med Nantes Atlantique Handball gjeldende fra juni, men ble hentet på lån allerede i mars, tidsnok til at hun fikk være med på et europacupeventyr med sin nye klubb.  Nantes gikk til topps i Europe League i mai da de slo Siófok KC 36-31 i finalen

– Jeg dro hit i slutten i mars og vant europacupen i mai.  Det var kjempekult, jeg var veldig heldig som fikk lov til å være med på det, smiler Mari Finstad Bergum (23).  – Det blir europacup også denne sesongen, men vi kommer ikke inn før i neste runde og da skal vi til Sverige og møter Höörs HK H 65. 

– Jeg trives veldig bra med å bo i Frankrike.  Det er mye nytt, de har en egen kultur som man må lære seg, bli vant til å tilpasse seg. 

– Når det gjelder språket, så fungerer overraskende bra.  Jeg synes vi er tøffe til å snakke selv om vi ikke er superflinke, så det går kjempebra.  Treningene går kollektivt på fransk og da forstår jeg en god del sånn håndballfaglig, men når det gjelder sosialt fransk, så forstår jeg ikke så mye av det som blir sagt. 

– Men, det går i engelsk prat individuelt, så hvis jeg prater med treneren alene, så går det på engelsk.  Og så går vi på franskkurs.  Jeg prater litt fransk når jeg er på butikken og handler, for det er mange her som ikke kan engelsk.  Da blir det å trekke frem de ordene man kan for å gjøre seg mest mulig forstått, humrer Mari. 

Foto: Surf up prod


I Nantes er det spillere fra flere nasjoner, men flest fra Frankrike.  Det er også en liten skandinavisk delegasjon med Mari fra Norge, Carin Strömberg og Nathalie Hagman, som spiller på det svenske landslaget.  Og så kom Fie Woller fra Danmark inn som en «medical joker» da venstrekanten til Nantes tok korsbåndet. 

– Det er en fin gruppe med flotte lagspillere og det er det aller viktigste for å trives.  Samtidig er det en profesjonell klubb med mange alrighte folk rundt klubben, forteller hun.   

– Jeg bor i en blokk med mange av de andre på laget, men bor alene i leilighet. 


Hvordan er treningshverdagen din?

– Det er mye likt en norsk uke, men til forskjell fra Norge så trener vi håndball hver eneste dag.  I Norge er det gjerne en ukedag med bare styrke eller lignende. Vi har 1,5 time økter med håndball en gang om dagen.  Og når det gjelder den fysiske treningen, er det veldig styrt.  Det er nesten sånn at alle trener på de samme vektene. 

– Det er den største forskjellen, der er vi veldig dedikerte i Norge, mens her er det gruppeteam.  Vi trener kanskje mer skadeforebyggende, det er det som står sterkest i deres vektprogram, til forskjell fra Norge hvor vi liker å løfte tungt.  Det er lettere fysisk her enn i Norge, men Frankrike ble olympiske mestere, så det fungerer, bemerker Mari. 


Da Mari kom til Nantes mot slutten av forrige sesong, merket hun raskt at det var store forskjeller i angrepsspillet og at hun ikke kunne opptre på samme måte i kamp som da hun spilte i Flint.

– Jeg føler det er stor forskjell.  Det er mye isolering i mann/mann her, mens i Norge er jeg mer vant til å jobbe strek hele tiden, skyte over strek eller spille inn til strek, så det var kanskje den største forskjellen da jeg kom hit, at jeg merket at det er veldig annerledes at du hele tiden skal isoleres alene, forklarer hun.

– Det er vanskeligere å komme til skudd og jeg blir satt opp for å gå mann mot mann. Da jeg spilte i Flint var det skuddposisjoner jeg ble satt opp i, mens her er det altså mer mann mot mann.  Det har gått greit, men det er en tilvenning å lære seg det nye spillet og jeg føler absolutt at jeg utvikler meg med å lære dette spillet også. 

– Og så er det kjempekult å spille i den franske ligaen.  Det er bra arrangement med et masse trøkk i hallen, det er gøy.  Jeg er veldig fornøyd med valget jeg tok om å reise hit.  Man er nok alltid litt nervøs når man skal reise utenlands, det er mange nye input. 

Foto: Surf up prod


Nantes Atlantique Handball er en relativt ung klubb og ble stiftet i 1998.  Klubben har gjort store utskiftinger i stallen foran årets sesong.  8 spillere har forlatt Nantes, mens 6 nye spillere er hentet inn.

Nantes vant altså europacupen i sommer og endte på femteplass i den franske ligaen i fjor.  Mari mener at Nantes kan kjempe om en medaljeplass om de spiller opp mot sitt potensial, og at en plass mellom 3. til 6. plass er målsettingen.  Metz er det beste laget i fransk håndball, men bak de er det jevnt med mange gode lag.

– Styrken i laget er at vi har forskjellige spillertyper og er et lag som kan sette opp mye tempo.  I de tre siste kampene har vi spilt mot topplagene og har egentlig spilt skikkelig dårlig, men har likevel bare tapt med et og to mål og vunnet med et.  Vi har spilt jevnt selv om vi har hatt svake prestasjoner, så jeg føler vi har enda mer å gå på.   Vi skulle gjerne hatt en seier til i en av de toppkampene, så det var litt kjedelig. 

– Men, jeg får spille masse på venstreback og er kjempefornøyd.  Det ligger på snitt 30 minutters spilletid i kampene, så der har jeg ingenting å klage på, avslutter 23-åringen muntert.