Foto: Kasper Glintborg / Odense Håndbold

Maren Aardahl: – Å komme til Danmark var som å komme hjem

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
3. oktober 2021

Etter å ha spilt i hele sin karriere i Byåsen, reiste Maren Aardahl (27) til Bietigheim og Tyskland i 2019. I fjor gikk ferden videre til SCM Ramnicu Valcea og Romania, før hun foran denne sesongen flyttet tilbake til Skandinavia og spiller nå i Odense i Danmark.

– Det har vært så deilig å komme tilbake til Skandinavia. Jeg pleier å si at er det som å komme hjem, det å komme til Danmark. Det er så likt, forteller Maren Aardahl ivrig.

– Jeg hadde det ikke dårlig i Tyskland eller Romania, presiserer hun, tvert om er jeg så glad for de opplevelsene jeg har fått – men man setter ekstra pris på ting når man har vært ute og kommer tilbake til Skandinavia. Her er det struktur og det fysiske og medisinske støtteapparatet er på plass. Den profesjonaliteten der er vi bortskjemte med i Norge.

– Det er helt klart en fordel at vi forstår hverandre språkmessig. Det gjør at jeg kan komme meg inn i gruppa litt hurtigere enn hva jeg normalt ville gjort hvis man ikke forstår språket. Så det har vært en kjempepositiv opplevelse å komme til Danmark, og jeg kjenner fremgang for hver kamp vi spiller.

Foto: Kasper Glintborg / Odense Håndbold

Fortell om Odense

– Odense som klubb er profesjonell, har mange aksjonærer bak seg og er bygd opp over mange år. Det er en stabil klubb hvor alt er på plass og lagt til rette så vi spillere skal kunne prestere. Spillemessig har Odense fått til en god stabilitet med en stamme i laget som har vært her et år og har supplert med noen nye spillere i år.

– Odense har vært gode på spillesammensetning og vi er minimum to sterke spillere på hver posisjon, som kan utfylle hverandre. Og med tanke på toppkampene i Danmark og i Champions League er det en kjempestyrke for oss at vi har mye å spille på.

– Jeg har en dansk landslagsspiller sammen med meg på posisjonen, og nå i starten har hun vært førstevalget. Hun var også her i fjor. Jeg dekker i midtforsvaret og mine kvaliteter i både forsvar og angrep kommer mer og mer fram. Jeg vil si at rollen min blir større og større, forteller Maren fornøyd.


I klubbene i Tyskland og Romania var Maren Aardahl eneste nordmann på laget. Nå er hun ikke lenger eneste nordmann, da Malene Aambakk kom til Odense fra Storhamar foran forrige sesong.

– Malene er en så herlig person og hun gir så mye energi inn i gruppa. Alle setter stor pris på at hun er der. Hun var en trygghet for meg da jeg kom hit, og rett før jeg flyttet til Odense pratet jeg også en del med Malene. Jeg er kjempeglad for å ha en nordmann på laget, smiler Maren.

Foto: Kasper Glintborg / Odense Håndbold


Odense har imponert stort i sesonginnledningen og står uten tap i både serien og i Santander Cup. I seriespillet har det blitt klare seire i de 6 første kampene mot Silkeborg-Voel, Esbjerg, Skanderborg, Ringkøbing, Aarhus og Horsens. Odense er også kvalifisert for Final 4 i Santander Cup etter seire over Ringkøbing og Viborg.

– Vi har mange erfarne spillere og selv om vi ikke har hatt så mange håndballtreninger som vi skulle hatt, med tanke på at vi har hatt en OL-sesong, har vi utnyttet de godt og har vært presise og gode. Det at vi er så mange gode spillere har berget oss litt i noen situasjoner i kampene, forklarer Maren.

– Vi ønsker å spille finaler, sier hun. – I Danmark ønsker vi å spille alle finalene og i Champions League er målsettingen å nå en kvartfinale. Og da kan jo alt skje.  Jo lenger ut i sesongen vi kommer, jo skarpere blir vi i angrepsspillet og sikrere blir vi i forsvarsspillet. Så dersom vi kommer til den kvartfinalen, så tror jeg vi skal stå ganske godt rustet. Men vi må først komme dit da, humrer hun.


Hvordan har du opplevd denne perioden utenlands?

– Jeg var semiproff i Byåsen, og så reiste jeg til Tyskland for å være håndballspiller på heltid. Det var selvfølgelig spennende bare det. I tillegg måtte jeg lære meg et nytt språk og sette meg inn i en ny kultur. Det var definitivt lærerikt å lære om andre kulturer og ikke minst å lære mer om meg selv.

– Jeg vil si det var en større kulturforskjell å komme til Romania kontra Tyskland. Men da jeg dro til Romania hadde jeg jo allerede tatt steget ut og ble ikke like overrumplet over kulturforskjellene enn jeg nok kunne ha blitt.

– Jeg var mye aleine i Romania, på grunn av korona var det vanskelig med besøk og det var tidvis ganske ensomt, sier Maren. – Men samtidig var vi mange utenlandske spillere i SCM Ramnicu Valcea. Vi var alle i samme situasjon og brukte hverandre som familie. Vi var mye sammen.

– Jeg kom til Romania med tanke på å få oppleve ekstremt publikum og alle de rammene rundt håndballen der nede. Det er en helt annen fankultur der enn hva vi er vant til i Norge. Men det fikk jeg aldri oppleve på grunn av korona. Så selv om jeg fikk mye tillit og spilletid ble et litt annerledes år enn hva jeg hadde sett for meg at det skulle bli.


Hva har profftilværelsen gjort med deg?

– Jeg har blitt mer sikker og trygg på meg selv. Jeg har stått i mange situasjoner som jeg ikke hadde stått i om jeg hadde vært hjemme i trygge Norge. Jeg vil si at jeg er mer rolig og avbalansert nå. Og det hjelper meg som håndballspiller også. Spesielt når ting butter litt imot.

– For eksempel nå som jeg kom til Odense, så har jeg prøvd å være ny et par ganger før og vet at det tar tid å komme inn i spillet. Spesielt når man står på linja der og er avhengig av samspill med bakspillerne. Tidligere hadde jeg nok stresset mer over at alt ikke sitter i skapet enda, men nå vet jeg som sagt at det kun er et spørsmål om tid, sier Maren Aardahl avslutningsvis.