Foto: Siófok KC

Malin Holta: – Det er gøy med så mange entusiastiske tilskuere her

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
25. oktober 2021

Etter tre sesonger i Sola, var fjorårets toppscorer i Norge, Malin Holta, klar for et nytt utenlandsopphold.  Hun spilte i Nantes 2016-18 og i år får hun spennende utfordringer i den ungarske ligaen og spiller for den renommerte klubben Siófok KC.

– Det er veldig spennende å spille i den ungarske ligaen, synes jeg, med masse entusiastiske folk på tribunen, smiler Malin Holta (28).  – Det har vært kult og vi har en super hjemmebane og så er det ikke så langt å reise på bortekamper i Ungarn, så da er gjerne supporterne med.  Det er kjekt at vi har så god støtte på bortekamper også.  Det er mange gode lag, og et høyt nivå på ligaen synes jeg. 


Malin har også spilt utenlands tidligere, da hun spilte for franske Nantes i 2016-18.

– Jeg synes det hjalp meg denne gangen at jeg har vært ute tidligere. Jeg føler jeg er mer voksen nå og det er ikke så skummelt, og jeg er mer avslappet.  Jeg savner de hjemme selvfølgelig, men ikke på samme måten som sist, da jeg var i Frankrike.

Foto: Siófok KC


Siófok KC har et litt lavere budsjett i år og har gjort store utskiftinger i spillerstallen foran denne sesongen.  Hele 9 spillere forsvant i sommer og 10 nye spillere er kommet inn.

– Klubben har gjort det bra i mange år og har hatt veldig mange gode spillere.  Men klubben har et litt lavere budsjett i år, så får vi se, sier Malin. 

– Ambisjonene har vært tredjeplass for klubben, men jeg tror at det blir tøft i år.  Mellom tredje og sjetteplass tror jeg vi kan være fornøyd med.  Nå har vi hatt to tap som var kamper som var forventet at vi skulle vinne.  Og så tapte vi mot Györ, og det er selvsagt helt ok. 


Siden klubben ikke er kvalifisert for europacupen i år, blir det kun spill i hjemlig liga for Malin Holta.  Hun har opplevd å få mye tillit og spilt mye i kampene så langt, og oppsummerer at hun har spilt variabelt, men er helt greit fornøyd med innsatsen sin så langt.

– Vi rullerer litt alle på backene, så jeg har spilt både venstre- og midtback.  Jeg har som regel startet kampene på venstreback, men i siste kamp spilte jeg høyreback for første gang, så plutselig var jeg der, humrer hun. 

Noe som er helt forskjellig og uvant for Malin er at i Ungarn opplever spillerne å bli byttet ut ved feil, det er hun ikke vant med fra Norge.

– I Sola visste jeg at fikk spille videre selv om jeg gjorde noen feil, mens her er det mer sånn at du blir byttet ut hvis du gjør feil.  Det er litt annerledes enn hva jeg er vant med.  Det er også en annerledes måte å spille på og mange nye spillere, så det har tatt tid å bli kjent med spillet og hverandre.  Det har vært litt utfordrende det, synes jeg.

Foto: Siófok KC


Hvordan er hverdagen din i Ungarn?

– Vi har trening hver morgen, så har vi lunsj i sammen tre ganger i uka og så er det ny trening på ettermiddagen, så da går dagene.  Men siden vi har så tidlige treninger, så har vi kveldene til å slappe av og finne på noe i sammen.  Så det er egentlig veldig fint.

– Det er bra trøkk på treningene.  Jeg vet ikke om det er tøffere enn hjemme, men med litt flere spillere på treninger. 


Med så mange internasjonale spillere i klubben, er det mest vanlig å bruke engelsk på trening og i kamp.  Men Malin legger en innsats i å lære ungarsk.

– Ungarsk er et veldig vanskelig språk, og det går på engelsk på trening. Vi en hel gjeng med utenlandske spillere som går på språkkurs to ganger i uken – så jeg har lært litt!  Men det er kjempevanskelig.  Nå som det var landslagspause var det kun meg på trening som ikke var fra Ungarn, så da gikk det i ungarsk.  Men ellers går det i engelsk, og det er veldig greit.


Det er ganske stille i Siófok høst og vinter.  Det er en liten by som er en yndet ferieplass sommerstid, men nå er det helt tomt for folk.  Malin trives og er fornøyd med valget hun tok om å spille utenlands igjen.

– Det hadde vært kjekt å være i Sola denne sesongen også, så godt som de gjør det, men – det var dette jeg ønsket, jeg har det bra her.  Mye nytt og mye rart, men også mye kjekt, flirer Malin Holta avslutningsvis.