Foto: John Vint

Målet var øvre halvdel – nå tenker Tertnes kvalik

Tekst: Arne Hole/NHF Foto: John Vint
16. mars 2022

Seks serierunder gjenstår, men Tertnes har allerede fokuset på kvaliken. Uten frykt.

Etter femteplass forrige sesong, så ikke Tertnes noen grunn til å tenke nedre del av tabellen denne sesongen. Så ble forutsetningene dårligere.

– Vi mistet to spillere til Danmark, og en gikk tilbake til skole. Da vi i tillegg fikk en del skader, ble det for stort frafall av jenter som skulle dra det videre. Vi sto igjen med en til to spillere som hadde hatt ansvar på dette nivået. Mange var vant til å bidra, men ikke ta hovedansvaret. Nå er flere i ferd med å ta en sånn rolle, sier trener Tore Johannessen.

Det er bare å se på resultatet fra søndag, så skjønner man at Tertnes-sjefen er i ferd med å få laget dit han vil. Det ble 28-19 over Byåsen i Trondheim.

– Det pussige er at vi manglet mange spillere. Vi kom med bare tre innbyttere, og to av dem var linjespillere. Vi valgte en annen strategi, med prioritering av det defensive og langsomt tempo. Det gjorde at vi fikk til forsvarsspillet på en helt annen måte enn før i år, sier treneren med lengst fartstid i eliteserien. Helt siden Jens Stoltenberg var statsminister har Johannessen vært Tertnes-trener, og han er klar for en ny sesong.

– Det skjer stadig utskiftninger. Nye, sultne jenter kommer inn, og det gir også meg ny motivasjon, sier 54-åringen, som også er trener for juniorlandslaget for jenter (LK02).
Til tross for at Tertnes ligger på 11. plass – dårligst av de tre lagene på kvalikplass – har trenerveteranen god tro på at laget spiller i REMA 1000-ligaen også neste sesong.

– Direkte nedrykk har vi ikke hatt fokus på, selv om vi kunne endt der om vi hadde tapt resten. Etter null poeng mot Larvik, Fredrikstad og Fana har vi i noen uker forberedt oss på kvalik. Det vi presterte mot Byåsen gir ny energi inn i den. (Det beste av de tre kvaliklagene starter med to poeng, det nest beste med ett og det tredje med null. De spiller dobbelt serie, og det dårligste laget må møte kvaliklaget fra 1. divisjon.)

– Da handball.no snakket med deg i 2020, ønsket du deg større budsjett. Er det skjedd noe?

– Det er skjedd en liten utvikling. Vi har økt lønnsbudsjettet litt de siste to årene, men vi ligger langt bak dem som er i sjiktet vi ønsker å tilhøre, det vil si de fire-fem beste. Vi kan nok heller sammenligne oss med Fana og Aker.

– Det betyr satsing på lokale spillere?

– Vi har god oversikt over området vårt, men har også greid å knytte til oss noen spillere fra juniorlandslagene. Det er nyttig å få inn litt energi utenfra, sier Johannessen.

Mest «energisk» denne sesongen har imidlertid vært Tertnes’ egen Henrikke Hauge Kjølholdt, som har vært lagets eneste rene høyrekant. Det har resultert i 84 scoringer. Bare Madeleine Hilby har flere – playmakeren som er blitt mer avslutter på grunn av alle skadene på andre bakspillere.

Serieavslutningen ligner litt himmel og helvete for Tertnes. Bergenserne skal møte de to dårligste og de fire beste – i denne rekkefølgen: Follo (h), Sola (b), Molde (b), Vipers (h), Storhamar (h) og Oppsal (b).

– Vi forventer fire poeng. Og jeg syns vi også bør matche Sola og Molde på vårt beste. Vi tapte med ett mot Sola i forrige kamp og slo et redusert Molde-lag. Vipers er i en egen klasse, og Storhamar har også vært sterke og jevne, analyserer Tore Johannessen.

Han har god tro på at vi får se ham gå løs på sin 18. strake sesong som Tertnes-trener i eliteserien!

Arne Hole er tidligere sportsjournalist i Aftenposten. Han har mange års erfaring med å skrive saker om håndball og er nå tilknyttet handball.no som skribent.