Foto: Vidar Ruud/NTB/NHF

Lunde: – Mitt fjerde OL – og det blir det siste

Tekst: Arne Hole/NHF
5. juli 2021

Katrine Lunde ligner en evighetsmaskin. Men hun forsikrer om at Tokyo blir hennes siste OL.

Det forteller litt om sørlandsjentas stayerevne når du hører navnet på motstanderen i hennes debutkamp i 2002, Jugoslavia. Det er et land som ikke lenger eksisterer. Men nå går det mot slutten også for Katrine som keeper – i alle fall i OL.

– Dette blir mitt fjerde OL – og helt sikkert det siste. Hvor lenge jeg ellers skal holde på får tiden vise, sier jenta med 307 landskamper. I en alder av 41 år opplevde hun nettopp et nytt høydepunkt i karrieren: seier i Champions League med gamleklubben Våg Vipers.

– Å vinne Champions League er det største du kan oppnå som klubbspiller, og jeg har gjort det før. Men seieren med Vipers er den som har gitt meg mest følelser. Å være sørlandsjente og vinne med en sørlandsklubb var noe helt spesielt. Det var jo også i Våg jeg startet seniorkarrieren, forteller Katrine.

For skoleungdom som vil skrive stil om henne kan vi komme med et godt råd: Ikke gå i detaljer om alt hun har tatt av medaljer. Da blir det ikke plass til selve teksten!

– Jo, jeg har vært heldig og fått være med på mye, og opplevelsene med landslaget rager høyest.

– Og det aller gjeveste?

– Jeg synes OL i Beijing var helt spesielt. Det var første gang vi vant, det var mange spesielle kamper og mange enkeltepisoder jeg aldri vil glemme, sier keeperveteranen, som ble kåret til beste målvakt under lekene i 2008. Det er likevel en annen kåring hun setter aller høyest.

– Å bli kåret til årets kvinnelige utøver på Idrettsgallaen i 2009 var utrolig stort, sier Katrine, som dominerte gallaen det året. Hun ble også kåret til årets lagspiller, mens landslaget fikk prisen som årets lag og årets navn. Så stor pris satte nasjonen på at håndballjentene 22 år etter gjennombruddet endelig kapret den gjeveste medaljen – en prestasjon som ble gjenskapt fire år etter.

– Skiller OL seg vesentlig fra EM og VM?

– Ja, det er mye mer show rundt det hele, og det er helt annerledes. Det er så mange andre idretter med, så oppmerksomheten blir mye større. Men det er stort å vinne uansett om det er EM, VM eller OL.

– Årets OL tegner til å bli spesielt?

– Ja, det blir noe helt nytt å være så isolert så lenge. Man har jo lyst til å se og oppleve litt når man er på et OL – og spesielt i Japan, som jeg ikke har vært i før. Men nå havner vi i en boble. Vi må være bevisst på at det kan by på utfordringer å være så tett sammen hele tiden.

– Er du like sulten nå som i OL-debuten i 2008?

– Ja, jeg har alltid lyst til å vinne. Det som har endret seg litt er hvordan jeg ser på min egen rolle. Jeg ønsker selvfølgelig å prestere bra, men er blitt enda mer opptatt av å gi hundre prosent oppbacking til de andre, sier Katrine, som roser keepertrener Mats Olsson for hva han har betydd.

– Enormt mye! Jeg er superglad for at han fortsatt er med oss. Mats har vært en fantastisk støttespiller og trener. Han har gjort mye for at jeg er den jeg er, og han har gitt meg motivasjon til å fortsette.

– OL-forhåpningene?

– Vi tenker alltid medalje, men det er blitt jevnere. Det er også spennende med Japan på hjemmebane. Flere vil være med i toppen, og det er lettere å bli slått ut. Men det gjenstår å se om alle har taklet pandemien på en god måte, sier Katrine, som også får tid til å være mamma for Atina, ektefelle for Nikola Trajkovic og studere til sosionom.

– Studiene tar litt lengre tid, og det er slitsomt med skole på fulltid pluss håndball. Men det har gått greit, forsikrer «verdens beste keeper», som tror det går mot en jobb innen idretten når håndballkarrieren er over.

Men først OL nummer fire. Og den fjerde medaljen? Går ikke det, er det jo på grunn av det utsatte Tokyo-OL bare tre år til neste gang, Katrine Lunde!

Håndballjentene møter Frankrike til en siste test før OL tirsdag 6. juli kl. 19.00. Kampen sendes på TV 2 sport 2 og TV 2 Play.

Innledende kamper i OL:

Søndag 25. juli: Norge-Sør-Korea kl. 9.15
Tirsdag 27. juli: Angola-Norge kl. 12.30
Torsdag 29. juli: Montenegro-Norge kl. 9.15
Lørdag 31. juli: Norge-Nederland kl. 14.30
Mandag 2. august: Norge-Japan kl. 14.30

Kampene sendes på TVNorge og discovery+.