Foto: Kenneth McDowell

Live R. Deila: – Det har føltes godt å få muligheten til å bli et førstevalg

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
2. februar 2022

Hun har spilt seniorhåndball i Glassverket, Skrim og Fredrikstad, men det er først da hun flyttet til Rogaland i sommer hun har følt at hun har fått mulighet til å bli et førstevalg i sin posisjon.  Live Rushfeldt Deila er glad for valget hun tok om å reise til Sola og trives med forventningene som stilles til henne. 

I de tre siste sesongene er det Malin Holta som har scoret flest mål for Sola fra sin venstrebackposisjon.  Når hun forsvant utenlands i sommer, var det naturlig nok høye forventninger til erstatteren Live Rushfeldt Deila.

Foto: Kenneth McDowell


– Og det synes jeg egentlig var veldig fint!  sprudler Live (22).  – Det var godt å komme til et nytt miljø hvor det er forventninger til at jeg skal prestere.  Hvor jeg får mulighet og tillit, det er viktig for å tørre. 

– Så jeg synes det bare har vært bra med forventninger.  I de siste klubbene jeg har spilt har jeg ikke vært et rent førstevalg og det fikk jeg mulighet til da jeg kom til Sola.  Det føltes godt. 

– Jeg var ikke et klart førstevalg da jeg kom hit i sommer og det var mange spillere som kunne være med å utfordre meg.  Men jeg føler jeg har tatt steg som gjør at jeg har fortjent tillit og da blir det gøy, sier hun opprømt.


Det å flytte til Rogaland har gått så å si problemfritt for Live.

– Ja, det har gått veldig fint, den største forskjellen er at det er mye vind og regn her, humrer hun. 

– Jeg har kommet godt inn i laget. Vi har et godt miljø i laget og det passet ganske bra at det også var et par andre nye spillere, så ikke bare jeg var ny denne sesongen.  Men siden så mange i laget kjente hverandre fra før var det ikke noe sak å bli kjent med alle.  Både spillemessig på banen og utenfor banen sosialt. 

Foto: Kenneth McDowell


– Jeg er fornøyd med valget om å reise til Sola.  Det har vært viktig for utviklingen min og vi har tatt steg som lag også og jeg stortrives med å kunne være med på dette. 

– Alt har egentlig gått bra.  Det er ikke så mye annerledes her.  Alle håndballag trener mye håndball og fysisk, men jeg føler kanskje at vi har hatt hakket flere håndballtreninger enn jeg hadde i Fredrikstad. 


Live kom til et lag som var proppfulle av selvtillit etter å ha tatt bronsemedaljer i REMA 1000-ligaen sist sesong.  Og Sola har fortsatt å spille kamper med stor tro på egne kvaliteter.  Live sier hun har vokst som spiller etter at hun kom til Sola.

– Jeg synes forsvaret vårt er bra, vi har funnet et godt forsvarsspill som passer meg. Jeg er fornøyd med måten jeg klarer å stå i forsvar, samtidig som jeg er fornøyd med måten laget står i forsvar.  Vi hjelper hverandre, det er skikkelig lagånd, det hjelper veldig, sier hun tilfreds.

Foto: Kenneth McDowell


– I angrep er vi flinke til å holde i gang spillet og jeg får brukt 1 mot 1 kvalitetene mine på toer og utnytte mine egenskaper når jeg kan.  Hvor jeg kan spille videre og vi får til et overtall eller generelt bare sette opp andre spillere.  Og så er det en fordel at vi har gode kanter på begge sider og andre bra bakspillere som kan gjøre det bra hvis jeg klarer å gjøre jobben min. 

– Jeg har stort sett stått på venstreback, men har også stått noe i midten siden Kristiane Knutsen har vært skadet.  Jeg trives godt med å spille på begge posisjonene, sier Live. 


Sola har fått den best tenkelige starten i gruppespillet i EHF European League.  På lørdag ble det seier over HC Lokomotiva Zagreb og tidligere har de slått ES Besancon Feminin.  Det er dermed gode muligheter for Sola å kunne nå kvartfinalespill i Europaligaen. 

Live har så langt scoret 28 mål i europacupen.

– Det er ekstra spenning i forbindelse med de kampene, men jeg synes at vi har klart å ta det som en vanlig kamp hvor vi har fokusert på arbeidsoppgavene våre.  Vi har løpt mye også i europacupkampene og jeg synes det gjør at vi vinner kamper.  Vi har vært flinke til å straffe de andre lagene når de har gjort feil og har vært dårlig på returløp.  Det har vært veldig gøy å spille de kampene i europacupen og vi har klart å holde hodet kaldt og tenke at det er en vanlig kamp, forklarer hun. 

Foto: Kenneth McDowell


– Vi har selvfølgelig lyst til å gå videre, det er et mål selv om kanskje ikke folk utenfor Sola hadde trodd vi skulle klare det, bemerker hun.  – Men vi er godt på vei nå som vi har to seire, så blir det to viktige kamper mot det ungarske laget i helgen.  Det blir veldig spennende.


Er det tøft både å spille hjemlig liga og i Europa?

– Jeg håper vi skal klare å hevde oss godt begge steder fremover og det satser vi på også.  Jeg merker at vi spiller flere kamper, men nå har vi fått noen utsettelser i REMA 1000-ligaen på grunn av korona i de andre lagene.  Jeg vet ikke om vi kan si at vi har vært heldige eller uheldige med tanke på de utsettelsene.  Jeg håper vi klarer å holde det oppe.  Jeg merker innimellom at det er tøft å spille kamper onsdag-søndag-onsdag, men jeg synes vi har håndtert det bra så langt, sier Live Rushfeldt Deila avslutningsvis.