Foto: Önnereds HK

Line H. Rusten om profflivet: – Jeg har fått mer ansvar og spilletid enn jeg hadde forventet

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
25. november 2021

Etter en god sesong på venstrekanten til Grane i fjor, fikk Line Homdrom Rusten kontrakt med hardsatsende Önnereds HK i Gøteborg.  Laget har store ambisjoner og har spilt overbevisende i høst og innehar tredjeplassen i den svenske eliteserien.  Line får mye tillit og spilletid i sin første sesong i Sverige. 

– Önnereds HK har vært i eliteserien i de siste 10-12 årene, men uten å ha blandet seg inn i nedrykksstriden eller vært blant topplagene, forteller Line Homdrom Rusten (20).  – Men de har derimot sportslige ambisjoner om å spille SM-finale i 2023.  Og med bakgrunn i denne ambisjonen har de styrket stallen i år med 7 nye spillere og de kommer til å forsterke ytterligere foran neste sesong. 

– Klubben har lyst til å være noe mer enn et lag som alltid havner midt på tabellen.  Og har tatt et aktivt valg for å kunne hevde seg i toppen.  Administrativt er klubben godt rustet til en toppsatsing.  Både sportslig, medisinsk og håndballmessig, forteller Line ivrig. 

Foto: Önnereds HK


I Gøteborg-området er det flere kvinnelag i eliteserien og det gjør at det blir mange derby-matcher i løpet av sesongen.  Det gjør serien ekstra spennende og vekker engasjement blant supporterne.  Önnereds HK har en intim hall med plass til 400 tilskuere.  Det gjør at det er god stemning på kampene. 

– Å spille i den svenske eliteserien sammenliknet med norsk 1. divisjon er selvfølgelig et stort steg opp for meg når det gjelder både det fysiske og det tekniske.  Det er mye lærdom å hente fra flinke medspillere og motspillere, det er absolutt gøy.  Men det er et nytt nivå å venne seg til.

– Jeg er veldig fornøyd med både nivået og tempoet på treningene.  Og jeg synes det er gøy at det er et hakk opp fra sist sesong, smiler hun.


Line forteller at klubbene i den svenske eliteserien har mye fart, så kampene er tempofylte.  I tillegg er det en jevn serie.  Önnereds har etter flere sesonger i ingenmannsland på tabellen virkelig markert seg og ligger helt der oppe på en tredjeplass etter fem seire, en uavgjort og to tap.  Mange er overrasket over prestasjonene til Gøteborgsklubben så langt.

– I starten var vi mange nye spillere og det var mye å sette seg inn i for oss som kom til klubben i sommer.  Men jeg synes vi har vært gode på å spille hverandre gode, finne gode kombinasjoner og vi har flinke trenere som setter opp gode planer og analyserer nesten i overkant mye innenfor hver eneste match, humrer hun.  – Så vi kommer til seriekampene med god informasjon og har et godt tempo og har i tillegg spilt godt forsvar.


Da Line fikk tilbud fra Önnereds var hun klar på at hun ønsket å fortsette med studier.  Dette fordi hun ønsket å komme inn i flere sosiale kretser i Gøteborg.  Og at hun i tillegg til å ha venninner på håndballaget også har studievenninner utenom.  Studiet er på svensk, men Line får skrive eksamen norsk.

– Det blir satt godt pris på, for å si det sånn, ler hun.   

– Jeg merker at jeg har utviklet meg mye med å flytte hjemmefra.  Jeg bor 20 minutter fra Gøteborg sentrum, med et godt utbygd kollektivtilbud.  Det var selvsagt en stor overgang å flytte til Sverige, men det har ikke vært noe stort problem siden jeg er blitt tatt så godt imot av folk, både i og rundt klubben.  De er så imøtekommende her, sier hun takknemlig.

Foto: Önnereds HK


Klubben hadde fikset en flott leilighet som stod klar da Line Homdrom Rusten flyttet til Sverige i sommer.  Og de var også behjelpelig med alle praktiske ting som må fikses når man flytter utenlands.

– Ja, det har vært mye å sette seg inn i.  Med et nytt land, en ny klubb og en helt ny tilværelse.  Men det har gått fint, mye fordi folk er så hjelpsomme.

– Jeg trives veldig bra! sier hun fornøyd. – Hverdagen min består av håndballtreninger 5 dager i uka og fysiske treninger i tillegg.  Jeg har fulle dager med både håndball og skole, så det er ikke så mye tid til overs.  Jeg trives godt med en hektisk hverdag. 


Med overgangen fra Grane Arendal i norsk 1. divisjon til vel etablerte Önnereds i svensk eliteserie, regnet venstrekant Homdrom Rusten med at hun måtte bruke tid på å venne seg til et nytt nivå og få spilletid.  Men hun ble kastet ut i det fra start.

– Vi var preget av skader på ulike posisjoner i starten av sesongen og det resulterte i at jeg fikk mer ansvar og spilletid enn hva jeg hadde forventet.  Som ble en positiv overraskelse og en rolle jeg måtte ta.  Jeg har mange flinke og gode medspillere og jeg utvikler meg og lærer mye av lagvenninnene mine.

– Nå som troppen er skadefri har jeg fortsatt mye ansvar og tillit på kampene.  Det er gøy å kunne føle at man bidrar, sier hun engasjert. 


Fremover?

– Jeg har absolutt tro på at vi skal klare å kunne være i toppen også resten av sesongen.  Så lenge vi har gode planer foran hver kamp og har intensitet, tempo og fokus på treningene.  Nå har vi en god periode hvor vi kan terpe på litt individuelt og mulighet til å bygge laget enda sterkere, sier 20-åringen avslutningsvis.