Foto: Harald Gründel

Lene K. Tveiten (19) fortsetter å score mye, også et nivå opp!

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
23. januar 2021


Lene K. Tveiten var fjorårets skytterdronning i Norge.  Hun scoret 255 mål i seriespill i 2. divisjon og Lerøy for Østsiden Fredrikstad.  Hun spiller denne sesongen for Nordstrand og har fortsatt målteften intakt og er lagets toppscorer i sin debutsesong i 1. divisjon,

– Altså, det å score mål er jo det morsomste syns jeg, smiler Lene Kristiansen Tveiten. – Jo mer jo bedre, men i det store bildet så er det hvordan jeg presterer som betyr noe.

– Jeg vil heller putte alle sjansene mine og ta færre sjanser enn å score mer, men også kaste bort flere baller. Jeg synes uttelling og det totale bildet er viktigst, men igjen, jeg sier aldri nei til verken å ta straffer eller en mulighet for skudd.


Hvordan opplever du å spille i 1. divisjon?

– Det er kjempegøy og stas for meg! sprudler hun. Fra jeg var liten av har jeg alltid hatt lyst til å komme så langt jeg klarer og forhåpentligvis da i de øverste divisjonene. Det er en veldig deilig følelse at man får igjen for den jobben man legger ned. Men er jo ekstra gøy fordi jeg får en del spilletid og tillit, sier hun.


Mentale forberedelser

Lene opplever nå at hun må bruke mer tid på å forberede seg til kamper og merket også tidlig at målvaktene holder et høyere nivå enn hva hun er vant med fra 2. divisjon. 

– Jeg merket stor forskjell på tempoet og fysikken.  Jeg er jo ikke den største i rekka heller så føler jo at det kreves mer nå i hver eneste satsning og skudd, hvis jeg skal lykkes.

– Jeg må utvikle meg hele tiden og bruker mer tid nå på å følge med på motstanderne og da også målvaktene selvfølgelig. Det er kanskje mer mentale forberedelser i 1. divisjon og det at du må være mentalt tilstede for å henge med. Det er et høyere nivå og alltid jevne kamper så det er ikke tid og rom for å ikke være på, hvis du vil bidra.

– I tillegg var det annerledes ikke lenger helt å vite min rolle i laget, hva som trenerne og lagvenninnene mine forventer av meg og hva jeg forventet av meg selv.

Foto: Harald Gründel


Høyreback

Etter å ha spilt venstre- og midtback i sine tidligere klubber, startet Lene sesongen på uvant plass på høyreback.

– Altså, jeg blir kalt for potet, så jeg kunne ikke gjøre stort annet enn å bidra fra den siden også. Og jeg hater jo å sitte på benken, så spiller heller høyreback enn å holde stolene varme på sidelinja, humrer hun. – I tillegg så er det god trening og erfaring og spille alle bakspiller-posisjonene.

– Når man setter opp et spill, så kan jeg jo da bidra fra andre spilleposisjoner og jeg syns det er en viktig egenskap å ha når man kommer oppover i nivåene. I tillegg så er alt gøy når man kommer mer og mer inn i det og faktisk klarer å bidra fra høyrebackposisjonen også.

– Jeg ikke skal legge skjul på at jeg stortrives i midtrollen og venstreback når jeg får den. Da føler jeg at jeg bidrar mer mesteparten av tiden, og får styre spillet som er det jeg liker å gjøre. Men kjenner også at innimellom så er det deilig å spille høyre og bidra i den posisjonen også i tillegg til at jeg liker høyresiden i forsvar bedre enn venstre.


Ønsker mest mulig spilletid

– Jeg er en spiller som liker å ta plass og ha en litt viktig rolle, men vet også at det skjer ikke på en halv sesong. Jeg har alltid hatet å sitte på benken uansett hvilket nivå jeg har spilt på.

– Så da jeg fikk denne muligheten om til å spille i 1.divisjon innstilte jeg meg på at det kom til å bli mye mer tid på benken enn på banen. Til tross for at det ikke henger sammen med hvordan jeg egentlig tenker, så var jeg tilfreds med tanken på at nå må jeg bare slappe av, kose meg, trene godt og ta til meg all kunnskap, tips og råd som jeg kunne.

– Min største «svakhet» er at jeg er altfor utålmodig og vil ha resultater fort. Det gjelder jo selvfølgelig også spilletid og egen prestasjon. Så jeg prøver å minne meg selv på at jeg fortsatt har masse å lære og ikke alltid burde forvente for mye av meg selv, forteller 19-åringen.


Skal aldri gi seg

Nordstrand elsker å spille på bortebane og 4 av lagets 5 seire har kommet utenfor Nordstrand Arena.  Laget ligger på niendeplass, som er en foreløpig nedrykksplass.  For resten av sesongen ønsker Lene at Nordstrand fremstår som et lag som aldri gir seg.

– Hittil så har vi prestert bedre på bortebane enn hjemmebane, men det har vært veldig varierende fra kamp til kamp, oppsummerer Lene. – Det skaper jo en usikkerhet i et nyopprykka lag. Så vi jobber jo for å stabilisere oss mer den siste halvdelen av sesongen noe som vi begynner å føle at vi klarer.

– Når kampene kommer i gang igjen, håper jeg vi fremstår som et lag som aldri gir oss. Et lag som beviser at vi faktisk har noe i 1. divisjon å gjøre for vi vet at toppnivået vårt er mer enn bra nok.

– Så vi må jobbe for å nå det nivået i flere kamper og gjøre de dårligere periodene våre mindre dårlige, og kortere. Og selvfølgelig et tryggere og mer positivt innstilt Nordstrandslag med kanskje et litt mer hevet hodet inn mot de kampene som kommer.

– Vi vil ta så mange seire som mulig, men målsettingen er jo å bli et mer stabilt 1.divisjonslag. Vi må ta de små stegene og være tro mot vårt spill og det arbeidet vi legger ned. Det er en prosess som tar tid og mye trening, og dessverre tapte kamper, men vi lærer så lenge vi spiller. Jeg har trua på at de vi kan bli et godt 1.divisjonslag innen sesongen er ferdig spilt, avslutter toppscoreren optimistisk.