Leif Gautestad

Leif Gautestad: Vi skal tilbake til Runars DNA

Av: Nikki Schei
21. januar 2021

Leif Gautestad er av Norge mest meritterte trenere og etter en strålende start for Runar har det gått dårligere for laget før jul. Vi sjekket statusen for Vestfold-laget og hva de nå gjør i VM-pausen.

Er du fornøyd med sesongen så langt? Fem tap på rad, hvordan snur man en slik trend? Ja, vi hadde en veldig god start på sesongen, men så mistet vi mye av det som gjorde oss gode. Vi mistet rytmen og da gikk på noen tap som satte seg litt i hodet. I så måte kommer denne pausen bra for oss, da får vi den tiden vi trenger for å jobbe oss tilbake til det som skal være vår måte å spille håndball på.

Hva slags håndball vil du at Runar skal være kjent for? Hva jobber dere med nå i seriepausen? Det blir å komme tilbake til det vi kaller for Runars DNA. Seks gutter på banen som skal vite hva den syvende gjør. Vi skal ‘’lure’’ våre motstandere og det gjør vi med kraft, gode i duellspillet og samhandling. Får vi til det kommer vi i Runar tilbake til det vi hadde tidlig på sesongen, et godt forsvar som gir oss mulighetene til de enkle målene. Da gir vi også våre keepere bedre betingelser med et strammere forsvarsspill. Joachim Christensen er en av seriens beste keepere på en god dag og da må vi ha bedre samhandling der bak.

Hva er målsettingen for Runar Sandefjord i år og fremover? Før sesongen hadde vi som målsetting topp 6 sjette plass som skulle ta oss til sluttspillet. Men etter november så er det nå en kamp om å holde oss i REMA 1000-ligaen. Når det er sagt så er det tett hvor vi ligger akkurat nå. Jobber vi godt frem til serien starter igjen og vi tar nok poeng så er det muligheter.

Er det plass for to eliteserieklubber i Vestfold? Ja, det tror jeg. Hvis du jobber riktig med organisasjon så er det så absolutt mulig med et budsjett på 3-4 millioner i en by på størrelse med Sandefjord, med lokale og regionale aktører. Men skal du opp å konkurrere og har ambisjoner om Europa, så blir det noe helt annet. Da snakker vi 8-10 millioner og da trenger du helt åpenbart også bakking fra nasjonale aktører. Da blir også mye mer interessant for spillere med ambisjoner, så det henger sammen.

Hvordan påvirker tilskudd som Kenny Ekman nå og Rambo til neste sesong spillergruppen? Ekman har vi fått inn for å heve nivået på forsvarsspillet. En spiller av den typen mener jeg er god for spillergruppen i det vi skal jobbe med fremover. Som jeg har sagt tidligere, får vi bedre tak på forsvarsspillet som igjen hjelper oss i kontringsspill fremover.

Hvordan står det til med Norsk herrehåndball i REMA 1000-ligaen? Er norske elite på et nivå som vi kan være stolte av? Ja, absolutt. Jeg synes at vi skal være stolte av utviklingen i norsk herrehåndball. Serien er i utgangspunktet jevnere enn noen gang. Vi har et landslag som er et av verdens aller beste og de kommer til utlandet fra norsk eliteserie, så jeg mener at det har vært gjort mye riktig. Det er godt at Elverum går foran og virkelig satser i alle ledd. Det både motiverer og inspirerer andre klubber rundt omkring i hele landet.

Vi ser et påfyll av mange unge spillere i REMA 1000-ligaen som viser seg frem? Hvordan skal man passe på, slik at det ikke blir for mye for en 18-19-åring? I Runar har vi nå fått en god gjeng som er på vei opp. For oss handler det om å prate sammen med årsgangsansvarlige og tilby hospitering. Når det handler om hvordan vi skal passe på tror jeg det handler om tette bånd mellom trenere, og for de som har som har utdanningstilbud, samspillet mellom trenere og skole. For de som har håndball på skolen som er det absolutt en fordel hvis lærerne er dine trenere. Da kan du se helheten og skape gode forutsetninger.

Hvordan får vi til en mer landsdekkende håndball? Hvordan fyller vi på fra Nord? Her er det også et samspill mellom flere. Regionene, forbundet og ikke minst vi elitelag må ut å misjonere. Tilby både gode trenere og muligheter til å utvikle seg som trenere er utrolig viktig på mindre steder. Ellers er jeg redd for at denne pandemien kan medføre et stort forfall og derfor må alle som er engasjert i håndballen ta et felles ansvar.

Til sist Leif, hvordan ser topp 4 ut hvis VM blir sluttført? Uten at jeg vet hvordan oppsettet ser ut så tror jeg at vi ser Norge mot Frankrike i finalen, og at Danmark og Kroatia er de to andre som spiller semifinale.