Foto: Svein André Svendsen

Kristine Breistøl: – Jeg har gradvis fått en større rolle her i Esbjerg

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
17. oktober 2021

Kristine Breistøl nyter god tillit i Team Esbjerg og etter at hun fikk skikk på kneproblemene har hun også fått en mer stabil landslagsplass og spilt i de tre siste mesterskapene for Norge.  Hun spiller nå sin fjerde sesong i den danske ligaen etter at hun reiste fra Larvik i 2018.

– Jeg har en god hverdag, vi er jo 6 norske spillere her i klubben, forteller Kristine Breistøl (28).  – Vi er en liten norsk koloni og har det veldig bra.  Jeg hadde det også fint i Larvik, men jeg tror det var et godt tidspunkt for meg å komme til Danmark og få prøve meg i en ny liga og i et nytt lag og har gradvis fått en større og større rolle her. 

– Det er gøy å spille i den danske ligaen hvor det er mange tøffe kamper og jevngode lag.  Og så spiller vi Champions League for tredje sesongen.  I tillegg spilte vi i Europa League det første året jeg var i Esbjerg, så jeg har fått mye spilletid ute i Europa, sier Kristine fornøyd.  – Jeg har en god hverdag med høyt nivå på håndballtreningene og mulighet til å få trene de fysiske øktene jeg trenger for å holde kroppen i sjakk.  Jeg har det veldig fint her.


Kristine Breistøl har Marit Malm Frafjord, Marit Røsberg Jacobsen, Sanna Solberg, Henny Reistad, Vilde Mortensen Ingstad som lagvenninner i Esbjerg.

Det at dere er mange norske, hvor viktig er det for deg?

– Det har selvfølgelig litt å si for trivselen det.  Jeg tror at hvis man har det godt utenfor banen, har man det også godt på banen.  Det hjelper å være en god norsk gjeng. 

– De danske og de andre utenlandske er veldig hyggelige, vi har det generelt sosialt hyggelig i laget.  Det er ikke uten grunn at spillere blir tiltrukket av Team Esbjerg, det kommer mange gode spillere hit.  Vi både har et høyt nivå på banen og så har vi det også fint i sammen utenfor banen. 


Kristine forteller at hun er godt fornøyd med tillit og spilletid hun opplever i Esbjerg. 

– Jeg ønsker bare å spille mest mulig håndball nå etter at jeg gikk glipp av en del håndballspill på grunn av knærne da jeg var yngre. Så nå handler det om å balansere det med at det ikke skal bli for mye belastning.  Så jeg synes absolutt det passer meg veldig bra som det er i Esbjerg nå. 

Kristine Breistøl. Foto: Svein André Svendsen


Team Esbjerg fikk en tøff start på årets sesong med å tape de to første oppgjørene i Bambusa Kvindeligaen.  Men nå er laget i rute til å nå sine høye ambisjoner.  Kristine har scoret 21 ganger så langt.

– Ja, jeg synes at vi gradvis blir bedre.  Vi hadde en tøff første uke der hvor vi tapte både mot Viborg og Odense.  Det gjenspeiler hvor tett det er topp 4 i Danmark nå.  Vi skal være ordentlig på og spille god håndball for å slå de andre topplagene. 

– Vi fikk en litt annerledes oppkjøring siden vi var en del som kom fra OL, så vi hadde bare 9 dager fra vi kom tilbake før vi spilte første ligakamp.  Ikke at man skal bruke det som unnskyldning, men vi ser at vi nå har fått mer tid i sammen og bygger på gradvis. 

– Men det er heldigvis sluttspillet som er det store i Danmark og det er også gode muligheter til å hente poeng gjennom resten av seriespillet så det er fint at vi ikke spilte bort noen muligheter og at den første uka ikke ble altfor skjebnesvanger.  Vi er fortsatt med i alle turneringer og har muligheter til å gjøre det veldig bra i alle turneringer fortsatt. 


For første gang på 3 sesonger er Esbjerg kvalifisert for Final4 i Santander Cup.  Det er en stor begivenhet i Danmark og i år skal Esbjerg arrangerer sluttspillet. 

– Santander Cup blir egentlig viktigere og viktigere.  På herresiden har de laget et stort Final4-arrangement i Boxen.  På damesiden er det et av de fire lagene som får arrangere.  Og siden det skal arrangeres hos oss i år, så er det selvsagt en kjempeviktig turnering for oss, det å få mulighet til å vinne en tittel på hjemmebane, sier hun ivrig. 


Esbjerg har også høye ambisjoner i Champions League.

– Det hadde vært utrolig kult om vi hadde kunnet komme til Final4.  Og det tror jeg absolutt er mulig.  Nå er gruppen vår veldig åpen, alle har slått alle.  Så det viser at det er små marginer.  Vi skal virkelig prestere over et høyt nivå hele sesongen skal vi ha mulighet til å nå en Final4-weekend, men det er der vi har ambisjonene våre i hvert fall. 

Foto: Vidar Ruud / NTB/NHF


Kristine Breistøl slet med jumpers knee i mange år og nå som hun har fått orden på problemene med knærne har det resultert i mer deltakelse på det norske landslaget.  Hun har spilt i de tre siste mesterskapene til Norge.

– Jeg debuterte i 2016, men jeg fikk først min mesterskapsdebut i 2019 da jeg ble tatt inn fra en reserverolle i Japan inn i de siste kampene der.  Det er egentlig det siste halvannet året jeg har vært med på mesterskap, forteller hun. 

– Jeg har ambisjoner om å få mer spilletid på landslaget og har lyst til å få en så stor rolle som mulig. Det er sterk konkurranse på landslaget og de stegene jeg har tatt de siste årene har gjort at det gradvis har blitt mer og mer spilletid på landslaget. 

– Og så handler det om å tilpasse seg den rollen man får og frem til nå har det vært å komme inn og bryte opp spillet med skyts og få inn på litt mer fysikk.  Den rollen tar jeg.  Og er det den rollen jeg skal ha så gjør jeg veldig gjerne det, for jeg har lyst til å være med.  Jeg er også klar hvis jeg skulle få en større rolle etter hvert, sier Kristine engasjert. 


– Jeg har slitt mye med knærne mine, med jumpers knee fra ung alder.  Store deler av de årene jeg spilte i Larvik var det å prøve å få orden på dem og kunne trene nok håndball å kunne være en internasjonal spiller som både kan spille klubb og landslag.  Jeg føler at de siste 4-5 årene har det fungert veldig bra så jeg har kunnet trene mer og utvikle meg mer og så har det gitt resultater i en mer stabil landslagsplass enn det jeg hadde før. 

– Det har gitt meg veldig mye å være med landslaget de siste sesongene.  Jeg tror det er viktig å ha en helhetlig god hverdag og jeg spiller ikke håndball bare for landslaget, men det er noe som absolutt gir meg ekstra motivasjon. 

– Og så er det viktig også å ha en god klubbhverdag, og det føler jeg at jeg har i Esbjerg.  Jeg synes at ting fungerer veldig godt nå.  Jeg har fått orden på kroppen og det har betalt seg godt i at jeg har spilt både VM, EM og OL det siste halvannet året.  Det synes jeg er veldig kult, sier Kristine Breistøl med et smil avslutningsvis.