Arkivfoto: Vidar Ruud / NTB

Klar for EM-bobla: – En annerledes tid

Tekst: Lars Kvam/Norges Håndballforbund
25. november 2020

Stine Bredal Oftedal lover at Håndballjentene vil gjøre alt de kan for å få en best mulig EM-boble.

De neste ukene vil du høre mye snakk om «bobla». Eller «rød sone», som det også kalles. Det er to sider av samme sak – og betyr at Håndballjentene skal være isolert fra omverdenen gjennom hele adventsperioden. De kommer til å pendle i en desinfisert buss mellom to steder:

Det dedikerte spillerhotellet i Kolding, og håndballarenaen.

Isolasjonen er så streng at det bare er å glemme besøk fra familien. Ingen som ikke har spesialtillatelse – og den gruppa er liten – får nærme seg spillerne. Laget får ikke bevege seg i byer, parker eller på kafeer. De tradisjonelle medietreffene vil foregå via Teams. Er du i rød sone, skal du testes for koronasmitte hver tredje dag.

Og de fra spillerne/støtteapparatet som kommer hjem til Norge etter siste kamp, må sitte 10 juledager i karantene.

Samtlige negative

Tirsdag kunne spillerne i alle fall gå ut av rommene og bevege seg i hotellets korridorer. Samtlige prøvesvar på de testene som ble foretatt ved ankomst mandag, var negative. Onsdag spiller Håndballjentene sin første kamp på dansk jord, mot Danmark i Vejle. Samme oppgjør gjentar seg torsdag. Disse to matchene erstatter den årlige oppkjøringsturneringen på hjemmebane, Intersport Cup, som måtte avlyses i år.

Da landslagssjef Thorir Hergeirsson møtte norsk presse via Teams tirsdag, fortalte han at kampene mot Danmark blir kjærkommen øving frem mot EM-premieren mot Polen 3. desember.

– Våre planer frem mot 3. desember ligger faste, og vi vet nå at vi skal ha disse to kampene mot danskene. Så nå ser det forutsigbart ut, og vi velger å ha fokus på det vi kan styre. Det som eventuelt er uklart, får andre styre, sier Hergeirsson, som roser jentene for deres innstilling i en kaotisk pandemi-hverdag.

– Vi har bestemt oss for å være det laget som håndterer dette livet godt. Det vil være en av suksessfaktorene for de som vil spille i semifinalene, sier landslagssjefen.

– Vi engster oss ikke

Han er ikke bekymret for smittefaren.

– Danskene har et veldig stramt smittevernregime. De er blant landene hvor det har vært færrest utsettelser av håndballkamper som følge av covid-19. Dialogen har vært god i forkant, og vi har stor tiltro til det regimet vi går inn, sier han.

– Så vi engster oss ikke, men vi er ydmyke og realistiske, og vet jo at det er en viss risiko for smitte. Det vil være naivt å tro at det ikke kan skje. Men med de protokollene som er her, så føler vi at det skal en del til.

Vant til isolasjon

Landslagskaptein Stine Bredal Oftedal sa dette på det digitale pressetreffet:

– Vi er på plass. Nå har vi vært isolert ett døgn, noen litt lenger enn andre, avhengig av hvilket tidspunkt man ankom Danmark. Først og fremst er vi veldig glade for lov å spille mesterskapet. At det er og blir en annerledes tid, er det ingen tvil om. Vi skal gjøre det vi kan, og gjøre det beste ut av situasjonen. Vi gleder oss veldig, sier Oftedal.

Györ-spilleren er blitt vant til å leve et asosialt liv i disse tider:

– Jeg føler jeg har levd isolert siden mars – ekstremt isolert. Jeg har kanskje gått en tur på kafe, men utover høsten har jeg levd like strengt som vi skal gjøre nå, egentlig. Så jeg opplever at jentene er rustet for dette, sier Oftedal, som også fikk spørsmål om hvordan de vil håndtere et eventuelt smitteutbrudd i løpet av mesterskapet:

– Som spiller kan jeg bare gjøre noe med det jeg kan gjøre noe med. Skjer det, så skjer det. Jeg har forsøkt å ha et så naturlig syn på dette som mulig. Det blir mer slitsomt om man går ned i de bekymringene. Men jeg tar alle forholdsregler jeg kan.

Takknemlig Emily

Dette stemmer overens med bildet Hergeirsson tegner av Håndballjentene. Han er sikker på spillerne selv vet at de går en helt spesiell desember i møte:

– En utrolig tilpasningsdyktig gjeng. De er vant til å sette seg mål, og vant til å ta konsekvensene av de målene de setter seg, sier Hergeirsson.  

En av de som er klar for å tilpasse seg en ny og mer utfordrende mesterskapsperiode, er målvakt Emily Stang Sando. Silje Solberg er fortsatt i Ungarn i påvente av friskmelding og klarering, så hun er uaktuell for de to kommende kampene mot Danmark.  

– Jeg gleder meg til utrolig mye bidra enda mer. Jeg ser virkelig frem til det. Det har vært en lang vei, nå får vi virkelig muligheten. Jeg er supertakknemlig over å få lov til å være med, sier Sando.

Oppkjøringskampene mot Danmark sendes på TV 2 Zebra og TV 2 Sport 1, pluss TV 2 Sumo. Alle Norges kamper under håndball-EM vises på TV 3 / Viaplay.

Mer om Håndballjentene finner du her