Foto: Svein André Svendsen

Kari Brattset Dale: -Vi føler ikke at vi fikk ut vårt fulle potensial i fjor

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
22. november 2021

Etter en sesong i fjor hvor det glapp både i hjemlig liga og i Champions League er Kari Brattset Dale og hennes Györ revansjesugne.  Og er ubeseiret i høst.  Kari er allerede inne i sin fjerde sesong i Ungarn og etter at en hofteskade satte henne ut av spill i sesonginnledningen, er hun nå fit for fight og klar for et nytt mesterskap med Norge.

– Ja, det er ikke noen tvil om at vi er revansjesugne denne sesongen, forteller Kari Brattset Dale (30). – Vi føler vi ikke fikk ut vårt fulle potensial i fjor, så det er mange av oss som er sugne på edlere medaljer i år. 

– Vi har gjort det bra som lag og har vunnet alle kamper hittil, både i den ungarske serien og i Champions League.  Spillet vårt har gått litt opp og ned, vi er en del nye spillere, men vi har kommet godt ut av alle kampene og fått med full pott, så da må vi være veldig fornøyde, egentlig, oppsummerer hun. 


I gruppespillet i Champions League står Györ med 8 strake seire, med Vipers og Metz på de neste plassene.

– Jeg synes vi har vist oss ganske sterke i Champions League.  Det å vinne alle kamper, det viser jo det vil jeg si.  Jeg synes spesielt den bortekampen mot Metz, den viste vi styrke på.   Det er et lag som sjeldent avgir poeng på hjemmebane.  Odense borte også, hvor vi tar poeng, hvor vi egentlig har slitt begge de siste gangene vi har vært det.  Vi spilte uavgjort sist og vant med et eller to gangen før.  Så vi har vist styrke i år, konstaterer Kari fornøyd.

– Det er et høyt nivå i den ungarske ligaen. Det er FTC-Rail Cargo som er best sammen med oss.  Vi mistet i serien i fjor på grunn av et tap mot dem, det er en jevn liga.  Det er to veldig gode lag og så er det mange sterke lag under.  Kampene mot FTC blir avgjørende for serien, forklarer hun. 


Kari begynte å få problemer i OL og stod over en kamp der og hadde smerter i hofta i de siste tre kampene.  Hun fikk en belastningsskade der som varte i et par måneder etter at hun kom tilbake til klubblaget etter OL.  Men nå er hun 100% tilbake.

Foto: Vidar Ruud / NTB /NHF


Etter spill i Vipers 2016-18 ble det Ungarn og Györ for Kari.  Hun har vært 3,5 år i Ungarn og hun sier hun har det vanvittig bra.  Kari har Silje Solberg, Veronica Kristiansen og Stine Bredal Oftedal som lagvenninner og hun trives godt i Ungarn.  Kari forteller at hun synes det er utrolig gøy å få oppleve et annet land.

– Det er forskjellig fra Norge, men samtidig utrolig gjestmildt og folk setter pris på håndball. Det er ganske større interesse enn i Norge for eksempel.  Og det er jo veldig artig med utrolig god stemning.

– Det at jeg har flere norske lagvenninner her påvirker trivselen, helt klart.  Og spesielt betydde det en del når jeg valgte å dra hit. Det var et mye lettere valg siden jeg kjente flere fra før.  Det er en trygghet hele veien, jeg har noen allierte, det kjennes godt å ha noen her fra samme land. Jeg har fått gode venner på tvers av landene her også, og det er et utrolig godt miljø i Györ.  Og det er godt å kjenne at man går godt overens med alle, sier hun.


Å lære det ungarske språket er en stor utfordring.  Kari klarer å gjøre seg noenlunde forstått, men er takknemlig fra at det er engelsk som er hovedspråket på trening og i kamp. Spanske Ambros Martin er hovedtrener og han snakker engelsk.

  – Det hadde vært ganske umulig for oss å ha en trener som ikke snakker engelsk.  I sesongene før Ambros, hadde vi ungarsk trener, men også han snakket engelsk med oss.  Og selv om vi prøver å lære oss ungarsk, så tar det veldig lang tid, det er et ekstremt vanskelig språk å lære seg. 

– I Ungarn er det færre som snakker engelsk, det er flere som kan tysk.  Østerrike grenser til Ungarn, så det er flere som har lært seg tysk i stedet for engelsk.  Men det er ikke til hjelp, for jeg kan ikke tysk heller, ler hun. 


Etter overgangen fra Vipers i 2018 føler Kari at hun har utviklet seg på mange områder, både som spiller menneske.  Hun blir utfordret på flere måter og på andre måter og det er tøff kamp om spilletid i Györ.

– Vi er tre gode linjespillere, så det er mer kamp om spilletid og jeg synes selv at jeg har hevet meg opp på det nivået som gjør at jeg fortjener spilletid, og det har jeg også fått.  Jeg synes Györ har vært et helt perfekt valg for meg.  Jeg har hatt det vanvittig bra her i disse 3,5 årene. 


Kari er tatt ut til å spille i VM i Spania, hvor første kamp spilles 3. desember.  Men allerede denne uka samles landslagsjentene i Bergen hvor de skal spille Intersport Cup i Åsane Arena.

– Jeg er veldig motivert og gleder meg til å samles med jentene.  Jeg var ikke med på den siste samlingen i høst, da var jeg akkurat på vei tilbake fra hofteskaden.  Jeg gleder meg skikkelig til å se alle sammen igjen. 

– Jeg har ikke noe VM-gull og jeg er innmari motivert for å kjempe om det! sier hun engasjert.

Foto: Uros Hocevar


– Det er et enormt sterkt lag som er tatt ut, det er det ingen tvil om, så vi skal ha gode muligheter.  Det er kanskje mange som tenker at har man et godt lag så bør man vinne, men det er veldig mye som skal til.  Det er litt tilfeldigheter og det skal klaffe for mange samtidig og i de riktige kampene. 

– I et VM-sluttspill er det mye som kan skje.  Gruppespillet bør går bra, men derfra ut fra kvartfinale så er det tøffe kamper hver gang og det er mye som spiller inn.  Men jeg har full tro på at det er noe vi kan klare om. 


At Kari til daglig spiller med 3 av landslagsvenninnene i klubblaget, er til god hjelp, både for Norge og Györ.

– Det er en kjempefordel for oss at vi kjenner hverandre godt og har et godt samspill, det er en bonus at Silje, Veronica, Stine og jeg spiller sammen i klubb. Man har ikke like mye tid til å spille seg inn når man er på landslaget.  Så vi prøver å dra med oss de tingene vi har i sammen fra klubben og inn i landslaget, og motsatt, sier Kari Brattset Dale avslutningsvis.


Norge spiller første kamp i Intersport Cup torsdag 25. november.  Motstander er Nederland klokken 18.15 og kampen vises på TV2.