Foto: Annika Byrde / NTB / NHF

Kaptein Christian liker å gå foran

Tekst: Gita Simonsen og Lars Kvam /NHF
15. januar 2022

Kapteinen om det nye ansvaret, stemninga i gruppa og arven etter Bjarte. Og hva har skjedd med Ubuntu?

Da Bjarte Myrhol renset av seg klisteret for siste gang i Tokyo sist sommer, var en æra over i norsk herrehåndball. Til EM i Ungarn/Slovakia ble det klart hvem som er Håndballguttas nye kaptein. Han bærer trøye 24 og heter Christian O’Sullivan.

Starten kunne ikke blitt særlig mye bedre: Norge vant 35-25 over vertsnasjon Slovakia i torsdagens EM-åpning.

– Hvordan var det å spille første kamp som kaptein for laget? 

– Det var veldig gøy! Men jeg synes ikke det er ekstremt annerledes fra sånn det har vært tidligere, sier O’Sullivan fra spillerhotellet i Kosice i Slovakia.

– Jeg prøver å ha fokus på de samme tingene, men være en litt mer «vokal» leder for laget. Det er litt annerledes sammenliknet med hvordan det var tidligere. Jeg har vært veldig vant til Bjarte (Myrhol), og har sett en del på ham og hvordan han gjør det, og prøver å videreføre litt den stilen – samtidig som man tar med litt egne ting. 

Klubbkaptein fra før

30-åringen er ikke ukjent med det å lede spillergrupper fra hverdagen i SC Magdeburg.

– Jeg har blitt veldig vant til det i klubben. Jeg har vært kaptein en del år der, så jeg har tenkt litt sånn: Hvis jeg kan klare det i Tyskland på et språk som ikke er morsmålet mitt, så tror jeg det skal gå fint her også. Så er jeg såpass trygg og kjenner gutta såpass godt, at jeg tror det kommer til å gå veldig fint.

Satte pris på Bjarte

Bjarte Myrhol var landslagskaptein i sju år, fra 2014 til 2021. Det var i denne perioden Håndballgutta begynte å vinne mesterskapsmedaljer. 

– Jeg tror alle her føler at han alltid har vært så utrolig godt forberedt. Det virker som han har gått igjennom ting tidligere, ting han har forberedt før vi kommer på samling og så videre. De lederegenskapene han har er det vanskelig å gjenskape, sier O’Sullivan.

– Noen ting kommer bare naturlig, og føltes veldig naturlig for ham, men det jeg skal prøve er å være en mer vokal leder enn det jeg har vært. Der var han god. God til å prate – ikke bare høyt foran gruppa før kamp, men til hver enkelt spiller, for å hjelpe dem. Som da jeg var ny, og Bjarte Myrhol kom bort til meg og pratet litt. Det betød mye. Det er sånn man glemmer litt når man har vært lenge på landslaget, men jeg satte veldig stor pris på da han gjorde det. Også da jeg ble eldre, som i det siste mesterskapet og i OL.

Vil gå foran

Det er noe han vil prøve å føre videre, forteller midtbacken: 

– Ja, jeg liker tanken på å skulle gå foran, og være et godt eksempel. Det å kunne legge ned god innsats, trene hardt og alt sånt som ligger i bakgrunnen, som man kanskje ikke ser i kamper: Det er viktig å være god på trening, få med seg de andre, litt sånne ting. Det håper jeg at jeg kan bidra med.

Artikkelen fortsetter under bildet.

20220113-Christian-o-sullivan-på-trening.jpg

Foto: Annika Byrde / NTB/NHF

– Er det andre ting utenfor kamp og trening som er viktig for en kaptein?

– Det er det absolutt, men hovedfokuset for meg da er å være en del av gruppa. Det kommer ikke til å forandre seg. Jeg liker at vi kan ha det litt løst og ledig her i laget, tulle mye med hverandre, og ha det utrolig bra sosialt. Så får man heller sørge for å være av når man er av, og ordentlig på når man er på.

Før lørdagens møte med Russland føyer O’Sullivan seg inn i rekka over spillere og trenere som er storfornøyd med atmosfæren i EM-leiren.

– Stemninga er veldig bra. Og så er det litt sånn at de tingene som var litt morsomt på dag 1, begynner å bli mer anstrengt nå, og det er litt færre ting å prate om! Sånn er det. Men vi er flinke til å finne på ting. Spille bordtennis, spille playstation, og gutta er også flinke til å være litt alene med hverandre. Man må ikke være en stor gruppe hele tiden. Det er litt deilig å ha litt alenetid også. Det å kunne komme seg vekk fra gruppa mellom kamper, det å kunne lade batteriene. Folk er flinke til å gjøre det de trenger for å være klar til neste kamp.

Nytt kamprop

Ett av Håndballguttas varemerker har vært fellesropet «ubuntu», mest kjent gjennom avslutningene av timeouten. Ved innledningen av EM har flere TV-seere oppfattet at «ubuntu» er byttet ut med «Norge».

– Jeg er veldig inspirert av, og ser veldig mye, amerikansk idrett. Jeg liker tankegangen på at det ikke alltid er ubuntu som skal være greia. Vi skal ha litt mer detaljerte ting som kommer fram. For eksempel hvis vi jobber dårlig defensivt, så kan det være noe om det, forklarer O’Sullivan.

– Så er det litt sånn at vi har hatt ubuntu veldig lenge, og for mange av oss betyr det fortsatt noe. Men det er ganske mange nye i laget. For dem har ikke det ordet helt den samme betydningen som for oss andre. Vi ble enig om at vi må finne noe som passer for hele gruppa, og det jobber vi fortsatt med. Inntil det kommer vi til å bytte litt på hva vi sier, forklarer lagets nye kaptein.

Klokka 20.30 lørdag kveld får vi svaret på hva som gjelder når Russland er motstander – med Christian O’Sullivan i midten av ringen.

Kampen ser du på TV3/Viaplay.