Kan endelig Tønnesen og Telekom Veszprém bli kvitt stempelet som «nesten» lag?

Av: E. Fossnes/NTH

Det Ungarske storlaget Veszprem KC har gjennom en årrekke dominert den Ungarske ligaen. 26 ligatitler og 24 cuptitler har blitt innkassert etter opprettelsen av klubben i 1977. Det er tog én tittel som ikke er i trofeeskapet til rødtrøyene. Er dette året hvor de endelig skal vinne Champions League?

Fjellhammer-gutten Kent Robin Tønnesen ankom Veszprem sitt stjernegalleri i 2018 etter flere gode sesonger i Tyskland. Den hardtskytende høyrebacken har de siste sesongene vært skadeplaget, og har gått glipp av flere viktige kamper for klubb og landslag.

Han er nå tilbake for fullt og revansjelysten. På sitt beste er Tønnesen sett på som en av verdens beste høyre bakspillere.

«Nesten» laget

Det gjør seg godt i et Telekom Veszprem som har blitt sett på som et «nesten» lag i Champions League. Fire finaler har det blitt, men fasiten er fire tap. Et lag som satser så hardt og har så økonomisk kraft, er det nesten utilgivelig. Det stilles knallharde krav til resultater.

Hovedtrener David Davis må håndtere presset som Veszprem trener.

Etter en periode med svake resultater for noen sesonger siden, ble spillerne trukket i lønn av klubben. Resultatene stod ikke i stil med hva som forventes. Presset er enormt.

Det er kanskje dette presset som har satt de store stjernene i sjakk de foregående årene. Ungarerne sviktet totalt fremover i 2014/15 finalen mot Barcelona. 28-23 viste tavlen etter fulltid, og det var stor frustrasjon hos storklubben.

Dramatisk finale

Gleden var stor da de karret seg til nok en finale året etter. På motsatt banehalvdel ventet polske Kielce. Et lag som på den tiden heller ikke hadde Champions League trofeet i premieskapet.

Det var kanskje den mest underholdende finalen som har blitt spilt i europas gjeveste klubbturnering. Lagene fulgte hverandre gjennom hele kampen. Uavgjort og ekstraomanger fikk vi oppleve. Vi fikk også se noe man sjelden opplever i håndball. Kampen skulle avgjøres på straffer.

Der sviktet rødtrøyenes stjernegalleri nok en gang.

Vi beveger oss fremover i tid. Sist gang det ble spilt en Champions League finale var i 2018/2019 sesongen. Nok en gang var Veszprem og Kent Robin Tønnesen i finale. På motsatt side stod makedonske RK Vardar. Selv om Tønnesen var god med sine fire mål, så holdt det ikke inn. Anført av «monsteret», Dainis Kristopans, kriget Vardar seg til en tremålsseier.

En slukøret gjeng fra ungarske Veszprem måtte se at nok en finale ble tapt. Presset ble for stort.

Igjen.

RK Vardar spillerne jubler for finaleseier i 2018/19.

Møter favorittene i gruppespillet

Til tross for at Telekom Veszprem topper klubbrangeringen i Europa, anser man Barcelona, franske PSG og THW Kiel som de største favorittene. Verdens beste håndballspiller, Sander Sagosen, meldte overgang til det tyske storlaget foran denne sesongen. Det vipper maktbalansen i håndball-Europa i THW Kiel sitt favør.

Ubeleilig nok så endte Veszprem i gruppe med både Barcelona og Kiel. I tillegg til de to storhetene finner vi bananskall som danske Aalborg og franske Nantes. Det blir knalltøft i gruppe B for Kent Robin Tønnesen og co.

Rødtrøyene blir naturligvis å regne med i år også. Det som tipper i deres disfavør er spillernes tendens til å svikte i finalespillet.

Danske Rasmus Lauge blir svært viktig for rødtrøyene denne sesongen.

En frisk Kent Robin Tønnesen, venstreback Kentin Mahe, Rasmus Lauge og playmaker-ikonet Matei Lekai blir svært viktige brikker i årets sesong. Det store spørsmålet er om «nesten» laget endelig skal få høl på byllen.

Skal det endelig gå i år for Veszprem KC og trener David Davis?