Foto: Jan Skaregrøm

June Andenæs (36): – Jeg ønsker å spille på toppnivå i mange år fremover

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball

Linjespiller June Andenæs er kjempemotivert foran sin andre sesong på Sørlandet.  Hun tror at Vipers blir fryktelig gode i år og hennes store drøm er å vinne Champions League med Vipers.

June Andenæs har tidligere spilt for Bjørnar, Levanger, Byåsen, Lada (Russland), Molde, Glassverket og Larvik.  Som 32-åring røk hun korsbåndet da hun spilte i Glassverket.  Da var det ingen selvfølge at hun fikk fortsette karrieren på toppnivå.

– Med en gang korsbåndet røk, følte jeg at verden raste i sammen.  Da fryktet jeg at det var slutt, innrømmer June.  – Men da jeg kom til meg selv, var jeg veldig bestemt på at jeg skulle tilbake.  Jeg ønsket sjøl å bestemme når jeg skulle legge opp, og ville ikke bli tvungen ut på grunn av skade. 

– Jeg kom tilbake i spill igjen etter 14 måneder og har ikke hatt noen problemer etter korsbåndskaden.  Jeg har vært mer heldig enn mange andre, jeg hadde gode folk rundt meg som bidro til at vi gjorde mye riktig.  Jeg har ikke hatt noe vondt og den skaden har ikke hemmet meg i det hele tatt. 

Foto: Jan Skaregrøm


Fortsatte karrieren i Larvik

Da Glassverket gikk i oppløsning fikk June tilbud fra Larvik, hvor hun spilte i halvannen sesong.  Så skjedde det spesielle at også Larvik fikk økonomiske problemer og sluttspillkampene mot Vipers den sesongen kunne fort vise seg å være slutten på en lang karriere. 

– Det var veldig spesielt de kampene mot Vipers hvor vi stilte med et helt annet lag enn det vi hadde i serien.  Kun jeg og Guro Rundbråten var med fra A-laget.  Jeg forsøkte å være profesjonell oppe i det hele og gjøre min del av avtalen. 

– Jeg ønsket absolutt å spille videre, jeg hadde egentlig et år til i Larvik.  Det var litt sånn igjen at det ikke skulle være andre som tvinger meg til å legge opp.  Så jeg ønsket å fortsette å spille håndball. Men jeg var klar på at om jeg skulle fortsette, så skulle det være med full satsing, sier hun. 

– Jeg visste at Vipers var på leting etter linjespiller og jeg prøvde å vise meg frem så godt jeg kunne i de sluttspillkampene.  Gjøre det godt på banen så jeg kanskje fikk tilbud. 


Fikk tilbud fra Vipers

– Jeg var veldig fornøyd med at jeg fikk tilbud fra Vipers, det var det jeg ønsket meg mest.  Da Vipers kom på banen så var ikke det noe vanskelig valg å ta i det hele tatt.  Da var det bare et alternativ, og det var å gjøre det.  Hele familien har flyttet til Kristiansand. 

– Det har vært et gøyalt år i Vipers og jeg gleder meg til å være med videre i Champions League, det er det største vi kan være med på i klubbhåndball.  Det er veldig artig å kunne måle seg mot de beste. 

– Jeg brukte litt tid på å finne min rolle. Sjøl om jeg har vært lenge i gamet, så skal jeg tilpasse meg en ny rolle og nye lagvenninner i et nytt lag.  Det tar litt tid å komme inn i det, men jeg synes det kom seg mer og mer utover i sesongen og at jeg fikk bidratt mer og mer. 

Foto: Jan Skaregrøm


Motivert til å bli med videre i flere sesonger til

– Jeg har igjen ett år av kontrakten med Vipers, men har ikke tenkt til å gi meg enda.  Det blir totalpakka neste år som avgjør det.  Akkurat nå så har jeg lyst til å holde på i flere år fremover.  NM-gullet ga mersmak, og så fikk jeg det seriegullet, endelig, smiler June. 

– Jeg føler vi er godt rustet for neste sesong.  Jeg tror vi kan bli fryktelige gode fremover, det har jeg lyst til å være med på, rett og slett.


Måler seg mot verdens beste linjespiller

– Jeg trener og spiller med Heidi Løke, som er verdens beste linjespiller – så da får en målt seg og har noe å strekke seg etter.  Jeg er mer vant til å spille mye, det er det litt forandret på nå.  Jeg tenker at når jeg kommer inn skal jeg være solid og bidra og ha kvalitet på det jeg kommer inn med.  Det er viktig at jeg er sugen når jeg får sjansen og tar det jeg får av spilletid og bidrar så godt jeg kan både fra banen og på benken. 

– Jeg ønsker å være med på å ta flere gullmedaljer i norsk serie og få oppleve å spille i sluttspillet med Vipers, som vi ikke fikk spilt i år.  Champions League motiverer veldig, spille Final 4 og kanskje også vinne hele greia.  Det er en stor drøm å være med å bidra til. 


Godt å komme i gang i gjen

– Nå har vi hatt en lang pause og var ganske sugne på å spille håndball igjen hele gjengen.  Det har vært mye kast og skudd på mål, og det har vært veldig artig å begynne på igjen.  Jeg merker at jeg har savnet det.  Det har gått greit å drive på med egentrening, det er godt å gjøre det innimellom, men det er jammen godt å være på et lag med alt det sosiale rundt og treffe hverandre hver dag på trening.

– Vi har god kvalitet på treningene og jeg er veldig glad for å kunne være på trening hver dag med så mange gode spillere, avslutter June Andenæs.