Foto: Ljungström Photography

Julie Aspelund Berg (Skövde): – Jeg har virkelig fått masse tillit og det er kjempegøy!

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
16. desember 2021

Da Daniel Birkelund var på tråden i våres og ga Julie Aspelund Berg kontraktstilbud i Skövde, var hun ikke sen med å takke ja.  Hun stortrives som heltidsspiller i Sverige og har fått mye spilletid i høst i sin nye klubb.

Julie Aspelund Berg (28) spilte i Aker Topphåndball siden oppstarten i 2016.  Hun er opprinnelig Ullernjente og spilte også i Njård før Aker ble en realitet.  Julie var i alle sesongene en fin lederskikkelse for et ungt Aker-lag og fikk i de siste sesongene i Aker mest spilletid i forsvar.  Under Daniel Birkelund opplever hun nå også å få tillit som angrepsspiller.

– Ja, her i Skövde er jeg toveisspiller, og det er veldig artig, sprudler Aspelund Berg.  – Jeg har virkelig fått masse tillit og det er kjempegøy.  Jeg prøver å ta den tilliten jeg får til meg og tro litt mer på meg selv. At jeg kan bidra godt fremover også, klare å senke skuldrene og gjøre det jeg gjør på trening.  Det har vært veldig fint å få den tilliten, sier hun takknemlig. 

– Jeg har et godt samarbeid med en andre linjespilleren i laget.  Vi samarbeider godt bakover som treere og vi backer hverandre fremover og vil hverandre godt.  Vil at den andre skal lykkes, og det er viktig at det er sånn, sier hun med et smil. 

Foto: Ljungström Photography


Skövde FH spiller i den svenske eliteserien og årets mannskap er ungt, og de har en ganske tynn tropp. 

– Vi er et lag som liker å stå tøft i forsvar og løpe etter.  Og vi har mange gode egenskaper i vårt kontraspill.  Enten det er førstefase eller andrefasespill, forklarer Julie.  – Vi har spilt for det meste med to linjespillere i midtforsvaret grunnet en del skader i oppstarten.  Når det er oss to linjespillere som har stått som treere så har vi også løpt mye med to linjespillere i ankomstfasen.  Det er kanskje det som har vært det største våpenet vårt, fart og kontringsspill.  I de kampene hvor vi har vunnet har vi vært gode på det.

– Vi blir også stadig bedre i vårt etablerte angrepsspill og har ulike varianter og ulike typer spill, forteller hun ivrig. 


I byen Skövde er idrettsinteressen stor og det er et stort engasjement rundt byens lag i håndball, fotball, bandy og ishockey.  Og ekstra spesielt er det med håndballen, som står høyt i kurs hos byens innbyggere.

– Skövde er en tradisjonsrik håndballby hvor damelaget har mange meritter fra gammelt av og hvor nå også herrelaget de siste årene har vært gode. 

– Fjorårets sesong var en stang ut-sesong på alle mulige måter.  Og det å kunne etablere seg høyere i ligaen er målet. Skövde har vært et lag som har vært stabilt i toppen og klubben ønsker å komme tilbake til det igjen.  Og ikke skulle ligge i bunnen å knive om nedrykk, som de gjorde i fjor. 

Foto: Ljungström Photography


For øyeblikket ligger Skövde FH nummer 6 med åtte poeng.  Det er Julie og klubben fornøyd med.

– Vi begynte sesongen godt med hjemmekamp mot Höör som er ranket som et godt lag.  Det var mye entusiasme på forhånd og vi følte virkelig at vi hadde en god følelse i kroppen etter kampen, som endte uavgjort.  Vi fikk skapt et godt forsvarsspill og gjorde en god figur, så hele laget fikk en god start på serien.

– Den neste kampen vant vi, så vi fikk en veldig god start på denne sesongen.  Deretter fikk vi noen kamper hvor vi burde fått med oss poeng, men hadde stang ut.  Men ellers har vi hatt en helt ok høstsesong.  Vi er godt fornøyde med det vi har gjort hittil, forteller linjespilleren.


I fjor fikk laget 9 poeng til sammen i løpet av hele sesongen.  Så langt denne høstsesongen har Julie og lagvenninnene tatt hjem 8 poeng.

– Ut ifra hvordan det var i fjor så har starten i år vært veldig bra.  Stoltheten for klubben er tilbake og jeg tror alle liker trenden vi har vist nå med all den positive energien som er tilbake i gruppa.


Julie får en amputert julefeiring siden det i Sverige er vanlig å spille seriekamper tett oppunder julaften og i romjula.

– Ja, vi skal faktisk spille kamper 22. og 30. desember.  Det er litt annerledes her i Sverige hvor de spiller kamper også i jula.  Så det blir nytt for meg å spille kamp så nær julaften, smiler hun.  – Vi møter Skara i lokalderby, de holder til kun en halvtime herfra.  Så det blir en kul match! 

Foto: Ljungström Photography


Hvordan trives du som håndballspiller i Sverige?

– Jeg trives kjempegodt og har det veldig fint, smiler 28-åringen.  – Det er gøy å prøve noe nytt.  Jeg kom rett inn i gruppa og ble tatt godt imot, det har vært helt supert egentlig. 

– Og så trives jeg godt med Daniel Birkelund som trener, sier hun fornøyd.  – Han er flink og dyktig håndballfaglig, han er en fin person.


Og Julie fortsetter:

– Det er gøy å kunne møte nye lag og nye spillere ikke minst, i hver eneste kamp.  Og det ikke å vite så mye om motstanderen.  I Norge visste jeg mye om alle spillerne og alle lagene på forhånd uten å ha sett video. 

– Så det er moro å kunne starte litt med blanke ark og lære en helt ny liga å kjenne.  Det er motiverende, det gjør at jeg må utfordre meg selv til å tenke nytt, det er inspirerende og spennende, sier Julie Aspelund Berg avslutningsvis.