Foto: Kenneth McDowell

Johanna (17) er et av Norges største målvaktstalenter

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
16. april 2020

Johanna Fossum har signert toårskontrakt med Sola Håndball.   Hun er et av Norges største talenter på målvaktsiden, og har sist sesong spilt både Bring, Lerøy, J18 og 3. divisjonskamper for Sola.  I tillegg til å debutere i Rema1000-ligaen.

Fossum har også internasjonal erfaring. Hun er en del av ungdomslandslaget med spillere født  2002/2003, og har blant annet spilt EM i Slovenia, samt er fast målvakt på alle landslagssamlingene med LK02.

Foto: Kenneth McDowell


Debuten i Rema1000-ligaen husker Johanna godt.  Det var mot ingen ringere enn Vipers Kristiansand.


– Jeg har fått spille treningskamper for Sola mot Fana og det kinesiske landslaget før jeg debuterte i Rema1000-ligaen.  Da jeg fikk mine første minutter mot Vipers hadde jeg akkurat fylt 17 år, forteller Johanna Fossum.

– Jeg husker jeg var veldig nervøs da jeg kom på banen. Jeg hadde ikke lyst til å ødelegge noe for de andre og ikke minst hadde jeg selv lyst å gjøre det best mulig. Men samtidig var det en lykkefølelse og jeg fikk masse adrenalin, forklarer hun.

– Jeg hadde en redning fra kanten mot Vipers, det var veldig spesielt. Jeg hadde så mye adrenalin i kroppen så det var vanskelig å tenke, jeg husker egentlig ikke så mye. Tror det gikk på reaksjon og automatikk, men ble veldig glad når jeg fikk fingertuppene på ballen.

– Jeg fikk spille rundt 5 minutter av Vipers-kampen, i tillegg til 2 straffer.


Johanna var også med på benken i 3 kamper i Rema1000-ligaen uten å spille.  Og føler hun lærte mye av det.

– Det beste med å være med på benken og kanskje få litt spilletid, er at jeg lærer mye. Jeg bruker mye tid på å studere de beste spillerne.   Det er veldig spennende å være med på benken med A-laget. Jeg hadde aldri trodd at det var mulig for ett år siden, men jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk denne muligheten.


Ønsker å bli verdens beste målvakt!

– Jeg har lyst å se hvor god jeg kan bli. Da jeg var 11 år bestemte jeg meg for å bli verdens beste målvakt, innrømmer hun, – og Cecilie Leganger er mitt største forbilde.


Skrevet toårskontrakt

– Det er min aller første kontrakt, derfor var det litt skummelt, men jeg er sikker på at det var et godt valg. Nå får jeg trene på det beste nivået hver dag, ikke minst får jeg muligheten til litt mer spilletid i eliteserien.


Er blitt lagt merke til

– Det er jo selvfølgelig kjekt å høre at jeg omtales som et talent det forventes mye av, men det er ikke noe jeg går rundt og tenker over i det daglige. Jeg føler jeg har masse igjen å lære, men det gir meg en god motivasjon videre. Håndball er ekstremt gøy, men til tider føler jeg nok litt press, innrømmer Johanna.

Foto: Svein André Svendsen


Johanna Fossum har spilt 14 landskamper for Norge LK02 og har mesterskapserfaring fra EM i Slovenia. 


– Det er ekstremt gøy å være med på aldersbestemt landslag, og få mulighet til å spille med flagget på brystet, forteller Johanna opprømt.  – Det har lenge vært en stor drøm for meg å spille på landslaget. Miljøet er veldig bra, og jeg har fått mange gode venner fra andre steder i landet. LK02 betyr masse for meg, og det er alltid stort å bli tatt ut på samlinger.


– Nå er målsettingen min fremover først og fremst å spille meg inn i A-laget til Sola, og bli en større del av miljøet der. Videre er målet selvsagt fortsatt å være en del av LK02, og utvikle meg videre til å bli en toppmålvakt, avslutter hun.