Foto: Harald Gründel

– Jeg har alltid hatt følelsen av å bli satset på

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
22. april 2021


Andrea Sandkvist Fossli (23) har spilt for Follo HK Damer i åtte år og har nå gjort sin beste sesong noensinne.  Fra hun kom med i A-lagsstallen som 16-åring har hun hele veien fått en følelse av å være en spiller for fremtiden.  Og har tatt gradvise steg til hun slo ut i full blomst denne sesongen.

– Jeg satt mye på benken som junior og var innforstått med at jeg måtte være tålmodig, begynner Andrea Sandkvist Fossli.  – Det tok litt tid før jeg ble en del av førstesekseren, men jeg har hele tiden fått en følelse av at jeg var en spiller for fremtiden, sier hun takknemlig.

– Da jeg ble tatt opp i A-lagsstallen som 16-åring ble jeg med for å se og lære av de rutinerte spillerne.  Og spille for andrelaget og Lerøy før jeg senere utviklet meg til å bli bedre og få mer tillit.  Jeg har jobbet hardt for å komme til det stadiet hvor jeg er blitt en viktig spiller for klubben. 

Foto: Heidi Ringlund


Follo HK Damer har en kultur om å satse på unge og lokale spillere og henter ikke inn såkalte stjernespillere., Den strategien applauderer Sandkvist Fossli.

– Ja, det synes jeg er veldig positivt, sier hun ivrig. – Vi har måttet jobbe hardt og har måttet utvikle oss med klubben.  Vi ser det på de yngre jentene vi har i klubben nå, at de stadig tar steg.  Det er kjempemorsomt å se på Lea Tidemann Stenvik, Eline Gerø, Mille Fuglei og Mina Hesselberg hvor flere av de har fått mye spilletid i år.

– Men, understreker Sandkvist Fossli, man er nødt til å jobbe hardt for å bevise at man fortjener en plass på laget og man må bevise at man holder nivået. 

– Det var utrolig positivt for meg hele tiden å føle at klubben synes jeg var en spiller for fremtiden. Jeg stod der som junior og fikk ikke så mye spilletid i A-laget, men jeg visste det ville komme etter hvert.

– Det er derfor jeg tror at det er flere unge jenter som synes det er fint å stå i rekruttstallen og være hospitant opp i A-laget også, legger hun til. 


Utvikling

Hvordan har din utvikling vært de siste årene?

– Jeg har blitt flinkere til å ta mer ansvar. Jeg har alltid hatt eldre og gode lagvenninner som har stått foran og som jeg har kunnet lene meg litt på.  Men foran denne sesongen var det mange som forsvant og da var jeg plutselig en av de eldste. Og måtte steppe opp litt både på og utenfor banen og ta mer ansvar. 


Er dette din beste sesong, synes du?

– Ja, det vil jeg si, sprudler hun.  – Jeg har slitt de tre siste sesongene med «tulle-skader.»  Skader som har satt meg ut opp imot en halv sesong og som har ødelagt.  Jeg føler jeg har kommet i gang og så blir jeg satt tilbake av å brekke en finger og må gå med gips, sånne skader har ødelagt mye av de andre sesongene.

– I år har jeg stått skadefri og fått lov til å få tillit og ansvar og det har vært med på at jeg har fått en god sesong, sier hun fornøyd.  – Det handler mye om at jeg har kunnet stå og føle at jeg har vært en viktig spiller i laget.  I tillegg har jeg hatt mange gode spillere rundt meg i år som har gjort meg god.  Man er avhengig av andre når man står ute på kanten der, at de spiller deg god.  Spesielt Silje Alvestad, Hilde Søyseth og Mille Fuglei har vært utrolig gode på det i år, skryter hun.

Foto: Heidi Ringlund


Bretter ut spillet

Det er ingen tvil om at Follo HK Damer har utviklet et spill som involverer kantene mye.  Andrea Sandkvist Fossli har 55 mål på høyrekanten, og ligger som nummer to på toppscorerlista hos Follo.  Hennes kollega på venstrekanten, Mina Hesselberg, står med 52 mål denne sesongen. 

– Det at vi på kant er blitt mer involvert i spillet, har kommet seg med årene, synes jeg. Vi har alltid løpt mye på kontringer, det har vært en force vi har hatt som lag.  Men at det kommer flere utspill i vanlig etablert angrep, det synes jeg har kommet en utvikling på med årene, forklarer hun.

Både du og Mina Hesselberg stikker tidlig i kontra, håper begge å få ballen? 

– Ja, det er litt kniving noen ganger, humrer hun.  – Det er litt sånn «kast den ballen til høyre og ikke til venstre hver gang.»  

– Nei da, vi er veldig aktive i kontringsfasen begge to, du blir ikke så sliten av å løpe opp der når du får ballen og kan putte den i mål.  Målvaktene våre Hilde og Mille har vært utrolig flinke til å kaste langballer og når den ballen går til venstre og Mina putter den i mål, så er det ikke så slitsomt for meg å løpe hjem igjen heller.  Det er deilig med scoring. 


Opprykk

– Det er veldig gøy å høre at vi var klar for opprykk. Men samtidig kunne man ønsket at vi fikk spilt ferdig sesongen og kunne juble etter siste kamp med «yes, vi klarte det!» 

– Jeg har ett år igjen av kontrakten, det blir gøy å være med å knive i REMA 1000-ligaen igjen, det blir stas! sier Andrea avslutningsvis.


Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Følg-oss-på-Instagram.png.