Foto: Annick Nielsen

Ingeborg da hun ble oppringt av FBK: – Er dere sikre på at dere har kontaktet rett spiller?

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
22. oktober 2021

Ingeborg Furunes er høstens hit i REMA 1000-ligaen og er toppscorer for Fredrikstad med 30 mål.  I fjor var hun en mer anonym høyreback i Volda i 1. divisjon og ble så overrasket da Fredrikstad kom på banen, at hun måtte spørre om det faktisk var henne de var ute etter.

– Haha, ja jeg fikk sjokk da jeg fikk den telefonen, ler Ingeborg Furunes (22).  – Jeg følte ikke at jeg fikk vist mitt potensial i Volda så jeg trodde ikke at det jeg gjorde i fjor skulle få meg opp til REMA 1000-ligaen. 

Men om hun var overrasket over henvendelsen, brukte hun ikke lang tid på å bestemme seg for å reise til Østfold.

– Når man først får en sånn mulighet, så kan man ikke si nei til det.  For du vet aldri om du vil få en sånn mulighet igjen.  Du vet ikke hvordan det kommer til å bli framover, sier hun. 

– Så jeg tok akkurat samme sjanse som da jeg forlot Junkeren og Bodø og flyttet til Volda, og jeg har ikke angret på det.  Så det var sånn – enten så går det, eller så går det ikke, men da har jeg i hvert fall prøvd. 


Hvordan har du opplevd overgangen fra 1. divisjon til eliteseriespill?

– Jo, man merker at det er et steg opp, det gjør man.  Jeg lærer mye av å spille med lagvenninnene i Fredrikstad på trening.  Bare å kunne diskutere, det er mye god erfaring de har.

– Jeg føler jeg har tatt en del steg ja, men det er fortsatt mye å lære.  Det er mye prøving og feiling. 


Bodø-jenta føler seg godt ivaretatt i Fredrikstad og at spillet er lagt opp på en måte som er bra for den spilletypen hun er.  Ingeborg sier at hun ikke hadde forventet å få så mye spilletid så raskt og at det er godt å kjenne at hun har den tilliten og får lov til å stå på banen.

Foto: Jon Forberg

Er du overrasket at du står som Fredrikstads toppscorer etter syv spilte runder i REMA 1000-ligaen?

– Det er ikke som forventet, det er det ikke, smiler hun.  – Det er morsomt, men jeg tenker på en måte ikke så mye over den biten, jeg føler at om vi får til et bra spill som et lag, så blir det mål.  Og lagvenninnene mine er flinke til å spille meg opp. 

På spørsmål om hun er mer opptatt av laget enn seg sjøl, svarer hun kontant:  – Ja, det er jeg.


Ingeborg Furunes spilte to år i Volda og har ikke angret et sekund på at hun tok valget om å flytte til Østfold og etablere seg i Fredrikstad.

– Jeg trives kjempegodt her, sier høyrebacken fornøyd.  – Allerede på første trening merket jeg at det her er en ekstremt fin gjeng som tok meg veldig godt imot.  Denne helga hadde vi frihelg og var fra hverandre noen dager.  Da gikk jeg bare og gledet meg til å se igjen gjengen og få lov til å trene.  Så det er deilig å kjenne på den følelsen.

– Akkurat den trivselen har mye å si for at jeg har funnet flyten nå i de første kampene.  Det er en skikkelig lagfølelse, alle unner hverandre godt og at vi skal få det til som et lag, forklarer hun. 


Sesonginnledningen til Fredrikstad har kanskje vært som man kunne forvente.  Med tap mot topp 3-lagene, men med sterke seire over Tertnes, Romerike, Aker.  Men 25-21 tapet mot Larvik var tungt å fordøye.  FBK ligger å sjuendeplass etter syv spilte runder.  

– Vi har slitt med å holde nivået oppe.  Vi har hatt noen dupper i prestasjon i kamper, men i de kampene vi har spilt bra og spilt hverandre gode, da har vi klart å holde roen gjennom hele kampen og har ikke blitt så stresset,

– Jeg merker selv at jeg tidvis har blitt litt stresset av at jeg har gjort feil og så blir jeg redd for å gjøre flere feil.  Og da blir man litt passiv.  Så i stedet for at man gir litt f.., så blir det sånn at «oj, nå må jeg ikke gå på den samme feilen.»  Når jeg ikke tenker så mye, så flyter det bedre.  Da spiller jeg uten å overtenke, som jeg gjorde sist mot Tertnes, sier hun.


I sommer var Fredrikstad uten tap i en rekke treningskamper og fikk mye oppmerksomhet med sin tempohåndball.  Ingeborg forteller at de ikke helt har klart å videreføre dette spillet i seriekampene.

– Vi har litt å hente når det gjelder tempoet, innrømmer hun.  – Det kan vi utnytte enda bedre, for vi er et lag som liker å løpe og kontre.  Så det håper jeg at vi får mer fram i de neste kampene.  Vi hadde flere mål mot Tertnes hvor vi kjørte etter, og det er veldig enkle mål. 

Foto: Jon Forberg

– Jeg er glad i fart, så jeg liker spillestilen til Fredrikstad.  Den passer meg godt, sier Ingeborg fornøyd. – Det verste jeg vet er å stå i ro spille treg håndball. 


I tillegg til å spille håndball, utdanner Ingeborg Furunes seg til å bli sosionom og har praksisplass hos Blå Kors.  Det blir lange dager for den høyre bakspilleren.

– De dagene vi har styrketrening, står jeg opp klokka 05.30 og går på trening.  Så er det i dusjen og så på jobb-praksis på Blå Kors klokka 08.00.  Så reiser jeg på trening med laget kl. 16 og er hjemme 18.30-19.00-tida.  Så er det å lage middag og fikse tingene til neste dag.

– Det er noen dager som er tøffere enn andre, men jeg trives veldig både i praksisen og med håndballen og det gjør ting litt enklere.  Det er kjekt å ha noe annet enn bare håndballen.


De neste kampene?

– I kampene fremover håper jeg at vi kan ta med oss det gode spillet vi hadde mot Tertnes og klarer å holde det nivået.  Vi rullerte en del mot Tertnes og viste at vi ikke bare har en førsterekke som kan prestere.  Vi har en stor bredde i laget og det tror jeg blir en viktig brikke for oss.  Det kommer mål fra alle posisjoner, sier hun avslutningsvis.