Foto: Solfrid Therese Nordbakk

Iben Helland Flø: – I år har vi vunnet de jevne kampene som vi tapte i fjor

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
28. oktober 2021

Nordstrand er blant formlagene i 1. divisjon og står uten tap på de fire siste kampene.  Oslolaget har imponert med å komme sterkt utover i andre omgang og har snudd kamputfallet når det drar seg til mot slutten.  Iben Helland Flø har vært sentral i Nordstrands gode resultater og er blant veteranene i laget med sine 21 år.

– Jeg er på den øvre halvdelen når det gjelder å være eldst på laget.  Og det er jo litt rart når jeg bare er 21 år, humrer Iben Helland Flø.  – Jeg føler at jeg må ta litt mer ansvar både på trening og i kamp,  og jeg er fornøyd med å få muligheten til å ta ansvar, både bakover og fremover, smiler hun. 

– Særlig i forsvar har jeg en stor rolle som treer med at jeg skal få forsvaret vårt slik vi ønsker det.  Og det er gøy.  Jeg føler at vi har lykkes der.  Jeg tror at forsvarsspillet er nøkkelen til hvorfor vi bare har tapt mot Gjerpen denne sesongen. 

– Vi har fremstått på en god måte i høst, og til forskjell fra sesongen i fjor har vi vunnet de jevne kampene i år.  Så det er en merkbar forskjell.  Vi har litt mer erfaring og har litt mer ro når kampene skal avgjøres, så vi klarer å bikke de i vår favør.  Og det er en trygghet, forteller Iben.

Foto: Solfrid Therese Nordbakk


Spesielt bortekampen mot Ålgård viste hva som bor i laget når det gjelder mental styrke.  Nordstrand lå under 17-11 rett etter pause og Ålgård ledet kampen i hele andre omgang, helt til tre sekunder gjenstod.  Da utliknet Nordstrand og berget et uavgjort resultat.

– Ja, det sier litt om tankesettet vårt.  Det ligger et grunnleggende ønske i gruppa om at vi skal gjøre det bra, og vi unner hverandre å gjøre det bra.  Så de som satt på benken store deler av den kampen mot Ålgård, heiet oss fram. 

– Vi var bestemt på ikke å gi oss og selv om vi lå under 15-9 til pause, bestemte vi oss for å ta ti minutter av gangen.  Og hvis vi klarte å jobbe inn to mål hvert tiende minutt, ville vi ta det når kampuret viste 60 minutter.

– Vi har jobbet mye med tankesettet vårt, det å ha en positiv tilnærming til muligheter i stedet for å ha fokus på at man ligger under og er i en vanskelig situasjon, forklarer hun. 

– Vi hadde en time out før siste angrepet, men så ble det et frikast og vi fikk ikke kjørt det vi egentlig hadde planlagt.  Og det at ballen går i mål når det er noen få sekunder igjen, det er en utrolig følelse. 

– Ålgård var helt sikkert ikke fornøyd.  De følte nok at de tapte et poeng, mens vi følte av vi vant et.  Det var veldig mye hyggeligere å kunne sitte på flyet hjem med poeng i bagasjen, sier hun fornøyd. 


Også i søndagens oppgjør mot Fjellhammer kom Nordstrand bakpå og lå under både 1-5 og 8-11 før de kunne ta over kommandoen i oppgjøret etter 45 minutter.

– Vi har vært litt for avventende, det har vært mange endringer i spillerstaller rundt omkring, så jeg tror vi har vært litt usikre på hva vi møter og det har tatt litt tid å komme i gang.  Jeg håper vi klarer å endre det fremover, at vi er klare når dommeren blåser i gang kampen, det vil gjøre det lettere for oss selv, sier Iben. 

– Men selv om vi bommer og ikke treffer helt i starten mot Fjellhammer, så føler vi at spillet flyter som det skal.  Vi får sjanser og holder på troen på kampplanen vi har satt før kampen. 

– At den ikke vakler, er en styrke.  Det har mye med tankesettet at vi har troen på at gjør vi det vi skal i 60 minutter, så går vi av med poeng. I stedet for å bli usikre etter 15 minutter og begynne å gjøre alt mulig annet. 

Foto: Solfrid Therese Nordbakk


Hvordan vil du beskrive årets mannskap?

– Vi har et ungt lag, men er en sulten gjeng hvor alle kommer på trening for å bli bedre.  Det er et større prestasjonsfokus i gruppen i år kontra i fjor.  Men også et bedre samhold utenfor banen.  Som jeg tror gjør det lettere å ha et positivt tankesett, at vi har tiltro til den vi har ved siden av oss på banen og ønsker de alt godt.  Det er deilig å spille på et lag hvor alle jubler for hverandre, smiler hun. 

– Vi hadde en god sesongoppkjøring og visste at vi ville gjøre det bedre enn i fjor, og gikk inn med en målsetting om det.  Men det er et høyt nivå i 1. divisjon så jeg er positivt overrasket over resultatene våre, selv om jeg tror at det vi har gjort på trening har gjort utslag i kamp.  Vi har vært en god treningsgruppe, ikke bare i hallen, men også i styrkerommet som har gjort at vi er litt bedre rustet i år enn det vi var i fjor, oppsummerer 21-åringen. 


Hva kan vi forvente av Nordstrand fremover?

– Vi mener selv at vi hører hjemme på øvre halvdel av tabellen, så det er det vi trener for.  Det blir en spennende høstsesong.  Vi har bare møtt halvparten av lagene, vi blir mer samspilte kamp for kamp, så vi skal levere gode resultater og være fornøyd når vi sitter der og tar juleferie, avslutter Iben Helland Flø optimistisk.