Foto: Privat

Hun er EM og VM-medaljegrossist i beachhåndball og hærfører i Levanger

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
16. april 2021


Elisabeth Hammerstad (27) har vunnet gull i EM for Norge i beachhåndball og har spilt for Gjerpen i REMA 1000-ligaen.  I fjor returnerte hun til Levanger og var med å spille klubben tilbake til 1. divisjon.  I år har hun vært toneangivende på et lekent Levanger som kan nå eliteserie-kvalikplass ved storseier mot Grane i sesongens siste seriekamp. 

Elisabeth Hammerstad har spilt for Haugsbygd, Hønefoss, Selbu. Utleira, Levanger, Gjerpen og er altså tilbake i Levanger.  Etter to sesonger på høyrebacken i Gjerpen, er hun nå playmaker i trønderklubben.

– Jeg har egentlig alltid vært potet og spilt på alle bakspillerposisjonene, forteller Elisabeth Hammerstad.  – Før jeg spilte i Skien, trivdes jeg godt som venstreback da jeg fikk være skytter og bli satt opp i posisjon.  Men jeg trives også godt med å kunne være med å sette opp andre i gode posisjoner og så er det veldig gøy å være mer involvert i spillet nå som jeg er midtback. 

– Jeg skal ikke si at mine sterkeste sider er å være playmaker, humrer hun, men det er artig å ha noe å jobbe med også.

Hvor fornøyd er du med din egen innsats i år?

– Man er jo aldri helt fornøyd, sier hun.  – Jeg ønsker helst å bidra enda mer og gjøre ting bedre, så klart.  Men alt i alt synes jeg det har gått greit. 

– Det har variert litt, det ser vi også med laget, vi har vært ustabile – og det gjelder også min egen prestasjon.  Jeg synes at jeg er på gang med noe og så håper jeg at jeg kan fortsette å bidra med det jeg er god på sjøl, samtidig som jeg klarer å frem det andre er gode på.


Mulighet for opprykk

Levanger har vartet opp med nærmest uhørt bra spill etter opprykket fra 2. divisjon sist sesong.  Laget presenterte seg på direkten med å slå Follo HK Damer i serieåpningen og på de fire siste kampene før serien ble foreløpig stoppet, ble det 3 seire og 1 uavgjort.

Uavgjortresultatet kom mot Volda, laget som pr i dag ligger på kvalikplass for opprykk til REMA 1000-ligaen.  Men som er engstelig for hva Levanger kan stelle i stand til i siste seriekamp mot Grane.  Med 7-målsseier eller bedre vil Levanger gå forbi Volda på tabellen.

– Jeg synes vi har hatt en god fightervilje i laget, forteller playmakeren.  – Vi har mange unge spillere som har vært sultne på å gjøre det bra.  Samtidig som vi har hatt litt rutine innblandet inni der. 

– Vi har et lag som har fungert godt i sammen, med mange forskjellige spillertyper og vi har klart å få det til å henge i sammen.  Så sammen med god innsats har vi sparket bra i fra oss i divisjonen, smiler hun. 

– Vi var forberedt på å ligge i bunnen av tabellen og måtte jobbe for å etablere oss og holde plassen.  Men det er klart at det er ekstremt deilig å kjenne på at vi har karret til oss nok poeng til å holde plassen.


I stedet for å sloss for å unngå nedrykk, står Levanger i posisjon til å kunne være med å kjempe om sitt andre opprykk på to år.

– Jeg tror ingen hadde tenkt at vi skulle stå i den posisjonen vi står i nå, med mulighet for å nå en kvalikplass for opprykk til REMA 1000-ligaen, sprudler hun.  – Vi kan klare den kvalikplassen, men da skal alt klaffe.  Men det er morsomt at vi står i den situasjonen, det tar vi som et pluss. 


Ny kontrakt

At spillerne trives i Levanger viser det faktum at svært mange har forlenget kontrakten.  Også Elisabeth Hammerstad har signert for ett år til.

– Jeg synes det har vært utrolig artig å ha vært i Levanger både i fjor og i år.  Jeg har veldig tro på laget og med denne gjengen skal vi gjøre det bra også til neste år.  Det er en kjempemorsom gjeng og vi har det artig på trening, så for meg var det naturlig å signere for ett år til. 


Vunnet gull i EM

Elisabeth har spil beachhåndball siden hun var 15 år og har spilt for det norske beachlandslaget siden 2011.  Hun har vunnet gull i EM i tillegg til flere sølv- og bronsemedaljser i EM og VM. 

Beachhåndballen er hovedgrunnen til at hun fortsatt spiller håndball i en alder av 27 år.  Opplevelsene hun får i løpet av sommerhalvåret har vært så artig at det også har gitt mer motivasjon til å fortsette håndballkarrieren i hall.

– Ja, jeg tror helt ærlig at grunnen til at jeg fortsatt spiller håndball, er at jeg har spilt beachhåndball alle disse årene.  Det er en stor motivasjon for meg å spille ute om sommeren.  Det er det morsomste jeg holder på med.  Det er noe helt eget med beachhåndball, sier hun ivrig. 

– Det er enda mer action og mer som skjer i løpet av kort tid.  Og ikke minst er det skånsomt for kroppen og man får mye gratis trening av det, samtidig som man slipper den hallbelastningen som man har med håndballen. 

– Jeg har alltid tenkt at det er bra å holde i gang kropp, armer, knær og bevegelse gjennom sommeren og det får du mye gratis gjennom beachhåndball.  Jeg er glad for at jeg alltid har vært i klubber som har vært positiv og støttende til at jeg spiller beach.


Norge har i en årrekke hentet hjem medaljer fra mesterskap.  Hva er hemmeligheten bak suksessen? 

– Vi er hardtarbeidende og gode håndballspillere, i tillegg er landslagsledelsen god på utvelgelse av spillere.  Vi som representerer Norge i beach-mesterskapene har god fysikk i bunn, og vi er godt trent.  Det er klart at vi møter lag som er mye mer teknisk gode enn det vi er.  Men vi tar de på fysikken, forklarer hun. 

– Vi har gjort det veldig bra og det er jeg veldig stolt over.  Til tross for at vi har hatt lite trening foran mesterskap.  Det sier litt om at de som er med har lagt ned mye innsats utenfor samlingene, sier 27-åringen avslutningsvis. 


Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Følg-oss-på-Instagram.png