Foto: Philippe RIOU, FB: Handouest Handouest

Helene Fauske: – Jeg har måttet bli bedre spesielt på fotarbeid fordi de er så eksplosive her

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
10. januar 2022

Hun spilte i Danmark i fire sesonger fra 2017, men i sommer var Helene Fauske gira på nye utfordringer.  Og det får hun i fransk håndball, hvor hun er lagvenninne med Tonje Løseth i Brest Bretagne.  Helene opplever å få mye ansvar og har tatt store steg både personlig og som håndballspiller i det halvåret hun har bodd i Frankrike.

Helene Gigstad Fauske deltok i VM 2017 da Norge tok sølv og VM i 2019 hvor det ble fjerdeplass.  Hun var Stabækspiller før hun reiste til Herning-Ikast i 2017.  Nå nyter hun tilværelsen i Brest Bretagne.

Foto: Philippe RIOU, FB: Handouest Handouest


– Det har vært veldig spennende egentlig, smiler Helene Fauske (24).  – Jeg hadde lyst på nye utfordringer på håndballbanen, men også utenfor banen så jeg kunne utvikle meg som person. Det har vært veldig annerledes med tanke på kultur og språk, og i starten var det mye jeg måtte lære, jeg måtte være tålmodig.  Men jeg synes det går fint nå.  Jeg er glad for at jeg tok sjansen, om jeg kan si det på den måten.  Det er gøy å spille for en profesjonell klubb med så mange gode spillere fra flere ulike landslag rundt meg.

– Spillerne i den franske ligaen er veldig eksplosive og generelt hurtige.  Siden det er nye spillere jeg må forholde meg til, så det blir enda mer videotitting for å forberede meg til kamp. 

– I Danmark kjente jeg rytmen og favorittfinten på motstanderne og da kunne jeg ha mer fokus på meg selv.  Mens nå må jeg ha enda mer fokus på hver enkelt spiller jeg møter.  Det er det som er hovedforskjellen, absolutt.  De er individuelt gode i duellspill og det gjør at jeg må mestre et høyt nivå både i forsvar og i angrep.  Det er noe som kan styrke meg igjen, føler jeg. 


Hvordan takler du språket?

– Nå kunne jeg cirka null og niks fransk da jeg flyttet hit, humrer hun, for det er ikke et språk jeg har hatt på skolen.  Det var litt vanskelig i starten, men heldigvis har vi flere utlendinger her, og det går mye på engelsk i fritiden.  Men på håndballbanen så har treneren sagt at det er fransk vi skal snakke, så jeg har på en måte fått lære det på den harde måten.  Jeg har bare blitt kastet inn i det. 

– Jeg går på franskkurs og det merker jeg at har hjulpet meg veldig.  Det er utrolig gøy å kunne si at man er på vei til å lære et nytt språk.  Jeg skal ikke si at jeg er god ennå, tvert imot, men det er i hvert fall en start, sier Helene fornøyd.

– Når jeg drar til bakeren og bestiller en bagett, det er der jeg ordentlig får testet fransken.  For på trening går det så fort at jeg aldri får snakket lange setninger, da blir det bare små ord og så kommer engelsken mye kjappere.  Så det blir litt mindre fransk på trening, men det håper jeg kommer snart. 

Foto: Philippe RIOU, FB: Handouest Handouest


Forstår du hva treneren sier?

– Jeg skal ikke si at jeg forstår alt, men heldigvis så har jeg Tonje Løseth og Sandra Toft på laget som hjelper meg med å oversette.  Men også det at mange snakker engelsk har vært mye til hjelp. 

At Frankrike er et stort land, har Helene fått merke på kroppen i forbindelse med reisene til bortekampene i høst.  Uansett motstander er det lange avstander som må tilbakelegges enten med tog, fly eller buss.  Og enkelte ganger blir alle tre transportmåtene benyttet.  Spillerne reiser alltid en dag i forveien til kamp. 


Hvordan hevder du deg? 

– Det har tatt litt tid å komme inn i nye systemer, språk og litt av hvert, det har gått litt opp og ned, men jeg er på riktig vei og trives veldig.  Og så har jeg fått et veldig stort ansvar.  Og har god dialog med treneren, og føler absolutt jeg passer inn i Brest og spillerne rundt meg har gode kvaliteter som jeg liker å spille opp. 


Brest fikk en tidlig skade på en sentral spiller som gjorde at starten på sesongen ble litt svingende.  Men Helene og lagvenninnene har bitt godt fra seg i høst i hjemlig liga og i Champions League ligger Brest nummer 5 etter fire seire og fire tap.  Seieren borte over Bucuresti trekker Helene frem som et høydepunkt fra høstsesongen.

Helene Fauske spilte Champions League i sin første sesong som Herning-Ikast-spiller og er glad for at hun igjen får mulighet igjen til å spille i CL.  Hun har bidratt med 28 scoringer i CL så langt.

– Det er kjempegøy å spille Champions League igjen, forteller hun ivrig.  – Det er jo den gjeveste serien man kan spille i.  Så det er artig at jeg får mulighet til det i Brest.  Det gir motivasjon til treningen, både håndball og fysisk.  Det å kunne spille mot de beste lagene og de beste spillerne er utrolig gøy.

– Vi har som målsetting å gå videre i Champions League.  Det er litt kjedelig nå på grunn av korona så er det uforutsigbart.  Vi skulle spilt kamp i går lørdag, men den ble utsatt.  Det er en hverdag vi må venne oss til.  At vi har begynt å forberede oss til en kamp, og så blir den avlyst.  Vi får se om vi får spilt alle kampene denne sesongen.  Det blir spennende å se. 

Foto: Philippe RIOU, FB: Handouest Handouest


Avslutningsvis, har du tatt steg i løpet av dette halve året i Frankrike?

– Ja, jeg synes det.  Ikke minst som person, som også er viktig når det gjelder prestasjoner på banen, så føler jeg at jeg har tatt mange steg.  Frankrike er et nytt land for meg med nye utfordringer, både på og utenfor banen, som jeg på en måte har taklet. 

– De har en annen filosofi å spille håndball på og treninger som har gjort at jeg har begynt å tenke litt annerledes og måtte bli bedre spesielt på fotarbeid fordi de er så eksplosive her.  Så jeg føler absolutt at jeg har tatt steg.  Jeg har fått nye impulser og det er jo kjempegøy som håndballspiller å få nye utfordringer, avslutter en fornøyd Helene Fauske.