Foto: SCM Craiova

Hege Løken: – Man må legge fra seg redselen for å gjøre feil og ta de mulighetene man får

Av: Trond Sørøy / Norsk Topphåndball
27. oktober 2021

Hege Løken opplever en tøffere håndballkultur som spiller i SCM Craiova.  Hvor en feil på banen kan føre til at spilleren blir satt på benken. Til tross for en helt ny hverdag i et nytt land med et fremmed språk har Hege allerede markert seg i den rumenske ligaen og kom på rundens lag i forrige serierunde. 

– Det at det er en tøff liga, gjør også at det er en tøff kultur.  Så en feil, kan føre til å bli satt på benken.  Så du er nødt til å ta de mulighetene du får.  Det er noe å bli vant med det også, men jeg føler jeg vokser på det som håndballspiller, forteller Hege Løken. 

– Det blir stilt høye krav, men det går også på at spillere og trenere vet hva vi er gode for.  Man må legge fra seg redselen for å gjøre feil, det må man. Og så må jeg legge fra meg lysten til å gjøre alt perfekt og rett og slett være med i kampen.  Du rekker ikke å tenke så mye, det må gå på det intuitive. 

– Det er en litt mindre tilgivende kultur å trene og spille i enn den norske, men til gjengjeld er «alt lov» så lenge man gir alt og prøver.  Det var sånn jeg visste det var her og jeg ville prøve noe nytt for å få en ny motivasjon og bli en litt annen type håndballspiller. Det føler jeg at denne type kultur kan gi meg, sier Hege fornøyd.


Høyrekanten, som opprinnelig er fra Stranda har i de siste kampene opplevd å ha maks tillit og har stort spilt hele tiden i kampene.

– I starten på sesongen var det mye nytt og jeg merket at jeg tenkte masse, men nå i de siste kampene har jeg hatt en god følelse.  I forrige runde kom jeg på rundens lag, det var kjekt, smiler hun.  – Jeg føler det begynner å løsne og jeg føler meg mer hjemme her.  Jeg trives godt og da kan man håpe at prestasjonene vil komme i takt med det. 

Hege (28) forlot Molde og trygge Norge og flyttet til Romania i sommer og har kommet godt på plass.  SCM Craiova har lange tradisjoner og er en klubb som har vært i toppen i den rumenske ligaen i flere sesonger.  Og som fortsatt har ambisjoner om å kjempe i toppen.  SCM Craiova vant EHF-Cupen i 2018 da de slo Vipers i finalen.

Hege Løken sammen med lagvenninne Melanie Bak, som har en fortid i Gjerpen, Molde og Byåsen.


– Jeg har vært i Romania i 4 måneder og jeg er virkelig fornøyd med valget jeg tok om å reise utenlands.   Melanie Bak signerte for klubben like etter meg, vi har vært her i sammen siden starten og det har gjort det ekstra kjekt.  Vi hadde et lite halvår i sammen i Molde og ble godt kjent der, så det er godt å være to skandinaver her.  Det er en spiller fra Bulgaria her, mens resten er rumenske.


Siden brorparten av spillerne er fra Romania, går all praten på trening og i kamper på rumensk. 

– Det har blitt et lynkurs i å lære seg et nytt språk, og i tillegg tipper jeg litt på hva som blir sagt.  Og så er det å stille seg bakerst en god egenskap å ta med seg, humrer hun. 

– Det er egentlig ikke noe problem at alt går på rumensk, og spør jeg, så blir det oversatt til engelsk.  Det går egentlig veldig greit det altså.  Selv om det er et annet språk, så er øvelser og det å kaste ball likt. 

– Jeg prøver å lære meg litt rumensk og har lært meg hovedglosene.  Selv om jeg er norsk- og engelsklærer så synes jeg det er vanskelig å sette seg inn i grammatikken her, men jeg prøver i hvert fall.  Jeg forstår mer enn jeg kan snakke, så får vi se hvor det ender opp.  Men jeg synes det er et spennende språk!

Foto: SCM Craiova


Fortell om hverdagen din!

– Det er en typisk hverdag for topphåndball egentlig. Det er to treninger om dagen, enten fysisk eller håndball.  Det er lunsj og middag sammen med laget, så det er kanskje enda mer sosialt enn det jeg har hatt før.  Det er bra trykk på treningene, det er en liga med mye fart, så vi trener på det også, forteller Hege.

– Vi reiser dagen før kamp, vi kjører buss til alt.  Det er det som er mest uvant her, at det blir mange timer i buss.  Men alt i alt har jeg en fin hverdag, jeg trives.


I den rumenske ligaen er det tøft og jevnt og Hege forteller at det er andre typer avtaler enn hva hun er vant med fra Norge.  Det er ikke så styrt i Romania.

– Det har vært veldig befriende at det ikke skal være noen fasit, det trenger ikke å se fint ut, det er korteste veien til mål noen ganger.  Det er en uvant måte og spille på, men jeg synes det er kjekt. 

– Det er andre typer avtaler, det er mer start på en bevegelse, forklarer hun. – Det går på å komme seg raskest mulig i ankomst og springe gjennom.  I kampene vi har vunnet eller tapt så har det vært snakk om ett eller to mål, som kan bikke begge veier.  Det er jevne lag og jevnt over en sterk liga hvor alle kan slå alle, virker det som. 

Foto: SCM Craiova


– Når det er så jevne kamper, føler jeg at vi kunne hatt full pott.  Vi er fornøyde med at vi har tatt de seirene vi har tatt og har stjålet noen poeng i kamper det ikke var tiltenkt på forhånd at vi kunne det.  Vi tapte med et i den siste kampen hvor vi hadde ballen i siste sekund, der var vi underdogs og burde være fornøyd med prestasjonen, men det er noe med det at det er enten snakk om 0, eller 1 eller 3 poeng.  Og vi ønsker å grabbe til oss de poengene vi kan, sier Hege Løken avslutningsvis, som i kveld møter Emilie Hegh Arntzen, Malin Aune og Marie Davidsen til duell når SCM Craiova møter CSM Bucuresti.