Kristiane Stormoen. Foto: Mats Engfors, fotographic Sweden

Kristiane Stormoen: – Har lært veldig mye om andre kulturer

Av: Svein André Svendsen/NTH

Tønsberg-jenta Kristiane Stormoen (26) har spilt i et internasjonalt miljø i svenske Boden de to siste sesongene.

Flint var det naturlige valget for henne som seniorspiller, og hun ble tatt opp til elitelaget da de rykket opp til eliteserien for ti år siden og var med de fire sesongene laget var i øverste divisjon. Hun hadde begynt på studiene og ferden gikk videre til Stabæk da Flint rykket ned.

Etter fire sesonger i Stabæk var hun også klar med en master i klinisk ernæring og var klar for nye eventyr. Den brakte henne helt nord i Sverige, til Boden. Den svenske eliteklubben ligger på samme breddegrad som Mosjøen.

Hun har bare gode minner fra tiden i Boden.

– Totalinntrykket mitt etter to år i Sverige er at jeg har hatt det helt fantastisk. Det har vært kult å prøve en ny liga og møte nye spillere og ikke reise til de samme hallene jeg har gjort i alle år. Nivået i ligaen synes jeg har vært ganske likt den norske, så håndballmessig har det ikke vært så stor forskjell, sier bakspilleren.

Forskjellen lå heller i kulturmiksen i laget.

– Boden ligger veldig langt nord, så det er ikke så mange svenske håndballspillere som vil flytte dit. Vi har vært et veldig internasjonalt lag, det har vært spillere fra 6-7 nasjoner her i de to årene jeg har vært her. Det har gjort at jeg har lært veldig mye om andre kulturer, både på banen og utenfor. Jeg har fått mange nye impulser. Jeg ville ikke vært disse to årene foruten.

Bakspilleren trives både i midten og som venstreback og står treer i forsvar.

– Jeg synes det er gøyest å spille i forsvar, det er en av styrkene mine. Fremover er det skuddet fra bakken som er favoritten, forteller hun.

Den svenske sesongen ble spilt ferdig da coronaen kom, men sluttspillet ble avlyst.

– Boden holdt plassen i den svenske eliteserien, men det var en rotete sesong og vi fikk mye skader. Det gikk ikke helt som vi hadde håpet, men det viktigste var at vi holdt oss.

Da det først ble avsluttet gikk det veldig raskt. Laget hadde vært på trening og hadde planlagt ny trening neste dag da plutselig alt stengte og i løpet av to dager var hun hjemme i Norge. I ettertid har noen svenske venninner solgt unna møblene hennes.

– Det var dumt det ble en slik avslutning, men nå er jeg klar for noe nytt, sier hun.

Utenom trening, reiser og kamper fikk hun fantastiske opplevelser i det nordlige Sverige.

– Det var en kontrast til hva jeg var vant til fra Tønsberg og Oslo, men siden vi var så mange fra andre land ble vi en liten familie som ble veldig tett, vi var sammen hele tiden. Familiene til de som var derfra tok oss veldig godt imot, som en del av familien sin. Vi får et helt unikt bånd når vi bor sammen med folk fra så mange ulike steder, sier hun, og forteller om opplevelsene.

– Vi har opplevd ting vi ikke kan gjøre i Sør-Norge. Vi har vært på snøscooterturer, og det var fantastiske skimuligheter rett på utsiden av døra. Vi har sett nordlyset og vært på hundekjøring mellom håndballtreningene.