Håndballgutta måtte slite mot tøffe islendinger – Norsk Topphåndball
Kristian Sæverås storspilte i andre omgangen i kveldens kamp mot Island. Foto: IHF

Håndballgutta måtte slite mot tøffe islendinger

Håndballgutta måtte slite til siste slutt i en tøff kamp mot Island, men tok femte seier på rad i VM.

Håndballgutta hadde ett krav og ett håp før søndagens VM-kveld. Selv måtte de slå Island for å komme til kvartfinalen. Det greide de med 35-33. (Uavgjort både for Norge og Portugal ville også sende Norge videre.) Deretter var håpet at Frankrike ville slå Portugal, eller i det minste spille uavgjort. Det andre håpet var mindre realistisk: at Portugal ville slå Frankrike med syv mål eller mer.

Norge slo Island med tre mål i EM i fjor. Da var flere av toppgutta med, inkludert storstjernen Aron Palmarsson. Det har ikke Barcelona-spilleren vært i år, men Islands unggutter har hevdet seg med bravour og tapte for eksempel med bare to mål både mot Frankrike og Portugal.

Norge fikk det ikke noe lettere. Christian Berges plan var at spillerne skulle sette fart, slik at man slapp å stange mot tøffe islendinger i etablert forsvar. Den planen fungerte for så vidt, men Norge gjorde for mange feil. Før ti minutter var spilt var det begått to tekniske feil, et straffekast og en hundreprosentsjanse ble brent.

Halvveis i første omgang satte Bjarte Myrhol inn 10-7, og da var vi i ferd med å sage av islendingene? Nei da, også etter norsk 16-13 kom sagaøyas gutter tilbake og kjempet seg til 18-18 ved pause.

– Å score 18 er bra, men vi slipper islendingene til for mange avslutninger. De er flinke duellspillere, sa assistenttrener Børge Lund til TV3 i pausen.

Gøran Johannessen viste frem sin kolossale skuddstyrke i kampen mot Island. Foto: NTB/NHF

Norge valgte å bytte ut målvakt Torbjørn Bergerud med Kristian Sæverås til annen omgang, og det viste seg som et vellykket trekk. Sæverås startet fire kjappe redninger, inkludert et straffekast. Og han fortsatte storspillet utover i omgangen og noterte 45 i redningsprosent.

Også Harald Reinkind bidro sterkt i annen omgang og scoret fem ganger. Ti minutter før slutt ledet Norge 30-26, og seieren virket sikker. Men det var den ikke. Gang på gang kom islendingene tilbake. Ikke før Norge fikk 34-31 på starffe ved Sander Sagosen på 58.40 kunne nordmennene puste ut.

Norge har så langt hatt disse resultatene i VM: Norge-Frakrike 24-28, Sveits-Norge 26-31, Norge-Østerrike 38-29, Portugal-Norge 28-29, Norge-Algerie 36-23 og Island-Norge