Torbjørn Bergerud storspilte i mål og ga lagkameratene mange kontringsmuligheter. Foto: NTB

Håndballgutta feide Italia av banen

Tekst: Arne Hole/NHF
8. november 2020

Norge fikk den starten på EM-kvalifiseringen alle hadde forventet. Italienerne ble lettvektere i Pescara.

Etter å ha ledet med 17-7 til pause, fortsatte Norge overkjøringen i annen omgang og kunne til slutt innkassere seier 39-24.

Det var 21 år siden Norges håndballgutter sist møtte Italia. Den gang ble det norsk seier 27-15 – etter blant annet seks mål av nåværende landslagstrener Christian Berge. Den gang var begge landene B-nasjoner. Nå har Norge tatt steget opp i verdenstoppen, mens Italia fortsatt strever et stykke bak i feltet.
Det er ni måneder siden landslaget sist var i aksjon, og i starten så det også slik ut. Italia hadde kontakt til 4-7, men så bød pastagutta på mindre og mindre tyggemotstand for de norske spillerne.

Torbjørn Bergerud er vant til verre skudd i Bundesliga enn det vertene kunne by på. Italia stilte med spillere som til daglig spiller i hjemlige serie – og noen fra middels gode klubber i Frankrike og Spania. Flensburg-keeperen stoppet 12 av 19 skudd i første omgang, eller 63 prosent.

– Italia er en C-nasjon. Det er et lag vi skal slå med 20 mål på en god dag, sa Drammen-trener Kristian Kjelling i Viasat-studioet før kampen. Vel, annen omgang ble vel ikke akkurat noen god dag, men med 10-målsledelse er det få som ofrer fortenna den siste halvtimen. I pausen gikk også hovmester og femmålsscorer Sander Sagosen ut for godt. I stedet fikk Erik Thorsteinsen Toft sin landslagsdebut – og det til godkjent, mente Christian Berge. Sagosens eksit kombinert med litt norsk slurv gjorde at annen omgang ble litt jevnere, men 39-24 holder jo i massevis.
– Hvis du undervurderer motstanderen, så havner du som regel i trøbbel i løpet av kampen. Det ønsket vi å unngå. Vi ville gjøre det lett for oss selv, sa Berge – og det lyktes Norge med. Ikke minst gjorde Bergeruds redningsshow at Berges gutter fikk mange kontringsmuligheter.

Norge skulle egentlig ha startet EM-kvalet mot Latvia i Nadderud Arena onsdag, men da motstanderne bare kunne mønstre syv mann ble kampen utsatt. I stedet tok Norge en landslagssamling i Flensburg, og dro til Italia med charterfly søndag morgen og hjem igjen på kvelden. Det med bare 13 spillere på grunn av skader og karanteneproblematikk. Blant dem som valgte å bli hjemme var assistenttrener Børge Lund.

Nå gjenstår det å se hva koronaen gjør med kampoppsettet videre, men dette er planen:
6.-7.1.: Hviterussland-Norge
9.-10.1.: Norge-Hviterussland

Alle bilder: NTB/NHF

Les mer om kvalifiseringen til EM 2022 på EHFs nettside

FAKTA
EM-kvalifisering herrer, gruppe 6
Italia-Norge 24-39 (7-17)
Giovanni Paolo ll, Pescara
Ingen tilskuere
Norges lag: Torbjørn Bergerud, Espen Christensen – Magnus Jøndal 7, Kevin Gulliksen 7, Sander Sagosen 5, Harald Reinkind 5, Magnus Gullerud 3, Erik Thorsteinsen Toft 3, Sander Øverjordet 2, Kristian Bjørnsen 2, Christian O’Sullivan 2, Henrik Jakobsen 2, Magnus Abelvik Rød 1.
Toppscorer Italia: Stefano Arcieri 4
Utvisninger: Begge lag 1×2 min.